"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Και πειραματόζωο… ελπίδας;

 

 

 

ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΟ… ΕΛΠΙΔΑΣ;

  • “Μπορεί μια ωραία (πολιτική) στρατηγική να είναι ένα γεγονός, μη λησμονείτε όμως να δείτε το αποτέλεσμα” (Ουίνστον Τσόρτσιλ)

ΕΙΜΑΣΤΕ μικρή χώρα σε έκταση. Μη παραγωγική. Χωρίς οργανωμένο πρωτογενή τομέα, χωρίς ενεργειακή πολιτική.

 

ΕΙΜΑΣΤΕ και λαός συχνότερα επιπόλαιος, σπανιότερα υπεύθυνος.

 

ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ που εκλέγουμε –πλην εξαιρέσεων- δεν έπαψαν ποτέ να σύρονται πίσω από τα άρματα των μεγάλων δυνάμεων της εποχής. Ελάχιστοι είναι αυτοί που διαπραγματεύτηκαν τις τύχες του έθνους ως «ισότιμοι εταίροι». Μοναδικός ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Οι περισσότεροι είναι οπαδοί, άλλοτε ισχυρών ευρωπαίων, άλλοτε υπερατλαντικών «φίλων» και άλλοτε της Ανατολής. Τώρα του Βορρά.

 

ΓΙΑ την άτεγκτη γερμανική γραμμή περί χρέους των αδύναμων χωρών της Νότιας Ευρώπης, ιδιαίτερα της χώρας μας, να τι λέει, μεταξύ άλλων, ο Νομπελίστας Αμερικανός έγκυρος Οικονομολόγος Πωλ Κρούγκμαν (σε άρθρο του στην εφημερίδα New York Times, 3-2-15):

 

“Αν η γερμανική θέση είναι ότι το χρέος πρέπει να αποπληρώνεται πάντα ολόκληρο, χωρίς καμία ουσιαστική ανακούφιση, ακόμα και αν με αυτή αποτρέπεται μια διαγραφή του, τότε η θέση αυτή είναι βασικά τρελή και όλες οι διαβεβαιώσεις ότι η Γερμανία κατανοεί την πραγματικότητα αποδεικνύονται λανθασμένες(…) Το σημαντικό τώρα είναι ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι λογική. Η επόμενη κίνηση ανήκει στους πιστωτές.»

 

ΠΕΝΤΕ χρόνια υπήρξαμε ένα παγκόσμιο πειραματόζωο του καπιταλισμού (των δανειστών μας), με στόχο τη λιτότητα με ύφεση (!), μέχρι εξάντλησης και απονέκρωσης κάθε ικμάδας ζωής- ενός λαού υπερήφανου, υπομονετικού και αξιοπρεπούς, άξιου άλλης τύχης και συμπεριφοράς.

 

ΣΗΜΕΡΑ, με αριστερόστροφη κυβέρνηση, αν δεν συμβεί καθ’ οδόν κάποιο «ατύχημα», μάλλον θα μπούμε στο στάδιο ενός άλλου τρόπου αντιμετώπισης της παγκόσμιας ύφεσης.

 

ΕΞ ανάγκης ή από αλλαγή συσχετισμών στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.

 

ΑΓΩΝΑΣ, λοιπόν, με άλλα «οικονομικά εργαλεία», με άλλες συμμαχίες, με άλλα «όπλα». Μακάρι να δούμε σύντομα αποτελέσματα, γιατί και η κλεψύδρα του χρόνου υπομονής μας τελειώνει, ενώ και η ελπίδα μας για το ξεπέρασμα ομαλά της κρίσης τρεμοσβήνει… (Στ.Γ.Κ., stcloris@yahoo.gr)

 

 

ΑΦΟΥΓΚΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΛΑΟ

ΔΥΝΑΜΙΚΗ η παρουσία της νέας κυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα, μέσα και έξω από τη χώρα. Υποτονική ή μηδαμινή η παρουσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και των άλλων κομμάτων κομμάτων που μας προέκυψαν μετά τις εκλογές.

 

ΚΑΙΡΟΣ για εσωστρέφεια και αυτοκριτική, αναστοχασμό και επαναπροσδιορισμό στόχων, ανακατατάξεις και αλλαγές προσώπων;

 

ΑΝΕΚΑΘΕΝ, η αποτυχία όπως και η επιτυχία έχουν το τίμημά τους.

 

ΠΟΙΑ τα αίτια αποτυχίας της Ν.Δ.; Εμφανή:

- Η Ν.Δ. αφελώς επένδυσε στο φόβο των ψηφοφόρων για την επόμενη μέρα, στην ανησυχία και την ανασφάλειά τους, όπως ακριβώς και το 2012. Αγνόησε παντελώς ότι αυτός ο ίδιος κόσμος στην απελπισία του (“τί άλλο έχω να χάσω;) είχε ξεπεράσει πια τους φόβους του.

-Επιπλέον η Ν.Δ. χρησιμοποίησε άστοχα προεκλογικά βιντεάκια που δεν έπεισαν ούτε τους ίδιους τους βουλευτές της. Ξεκίνησε δε την εκστρατεία από θέση άμυνας, άρα ηττοπάθειας.

-Ευρισκόμενη σε σύγχυση, άλλοτε κυνηγούσε το μεσαίο χώρο κι άλλοτε τον ακροδεξιό! Η παλαιοπολιτική της με σκουριασμένες ιστορικά ιδέες, την κατέστησε αδύναμη μπροστά στη δυναμική του αντιπάλου της.

-Τί να πούμε για τον ΕΝΦΙΑ, την οικονομική πολιτική, τη θεωρία των δυο άκρων, την αστοχία στο χειρισμό της εκλογής του ΠτΔ, την υποεκτίμηση στις άκαμπτες θέσεις της τρόικας; Κυρίως τι να πούμε για την άγνοια του κόμματος αυτού, σχετικά με την πραγματικότητα που βιώνουν οι απλοί πολίτες; Όλα αυτά και πολλά άλλα συνετέλεσαν ώστε να γίνει… πραγματικότητα το όνειρο της «αριστεράς» στην Ελλάδα.

 

Η ΙΣΤΟΡΙΑ «μιλάει», αλλά κανείς δεν την ακούει. Η καθημερινότητα κραυγάζει, αλλά οι πολιτικοί κωφεύουν επιδεικτικά. Ευτυχώς ο λαός, οι ψηφοφόροι έχουν μάτια και αυτιά και την… ψήφο. Για να μπορούν στην κατάλληλη στιγμή να ανεβοκατεβάζουν πρόσωπα, να ξηλώνουν αυτοπεποιθήσεις και επάρσεις, να βάζουν τα πράγματα στη θέση τους. (Στ.Γ.Κ.)

 

 

ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

 

ΤΟ ΒΟΥΝΟ, οι Μαδάρες, στέκει ασάλευτο,  εκεί πέρα στον ορίζοντα: να δεσπόζει σε πολιτείες ανθρώπων και χρόνους. Για αιώνες. Άλλοτε ντυμένο στα λευκά (φωτό, 1) κι άλλοτε γυμνό, τελείως φαλακρό.  Για να μας θυμίζει πως οι οικονομικές κρίσεις, οι άνθρωποι, οι πόλεμοι, οι πολιτικοί, οι ζωές μας, έρχονται και παρέρχονται Μόνο αυτό μένει πάντα ασάλευτο, αναθιβάνοντας περασμένους καιρούς και πρόσωπα. Και να μας λέει τις ιστορίες του, επικές ή ερωτικές, μέσα από το θρόισμα του ανέμου ή το κελάρυσμα των νερών του.

 

ΤΑ ΧΑΝΙΑ, πόλη του ονείρου, όταν γύρω τους όλα είναι ήρεμα, προσφέρουν χίλιες αποχρώσεις.

Με ήλιο, αέρα, ή αφρικανική σκόνη, τη μέρα ή τη νύχτα, την αυγή ή το σούρουπο, πάντα σε εκπλήσσουν. Κάθε άνεφη φεγγαρόλουστη βραδιά (φωτό, 2), με μύριες ψηφίδες χρωμάτων στο λιμάνι, η παλιά πόλη θαρρείς αποτελεί έναν όμορφο πίνακα εμπρεσιονιστικής τέχνης. (Στ.Γ.Κ.) [ Οι φωτογραφίες είναι του Στ. Γ. καλαϊτζόγλου, 2015]

 

 

 

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

 

Κύριε πρόεδρε,

 

Εκείνο το αύριο που διαδεχόταν φυσιολογικά το χθές μας, πιθανόν να αρχίσει να γίνεται ξανά παρόν. Εκείνο, λέμε, το αύριο που είχε εξοριστεί εδώ και πέντε χρόνια από τα όνειρά μας, αφού προτεραιότητα είχε γίνει πια η αβίωτη και σκληρή μνημονιακή καθημερινότητα, ίσως επανέλθει: έστω και σαν προσδοκία, έστω και σαν αγώνας για κάτι καλύτερο.

 

Το ελπίζουμε, ως αδιόρθωτα αισιόδοξοι που είμαστε.

 

ΕΡΜΟΛΑΟΣ

 

 

 

 

 

 

 

 


Σχολιάστε