"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

“Μια νύχτα στο παλιό τυπογραφείο…” (Στ.Γ. Κλώρη-μικρό παραμύθι)

 

 

 

 

Μια νύχτα στο παλιό τυπογραφείο

(Μικρό βιβλίο,  για τη ΜΑΓΕΙΑ των μεταλλικών στοιχείων -τυπογραφικών γραμμάτων- και τη σύγχρονη αξιοποίησής τους)


-Έχουμε να κάνουμε με 24 γράμματα, όμως οι λέξεις που χρησιμοποιούμε καθημερινά είναι δεκάδες, οι φράσεις εκατονταδες και οι σκέψεις χιλιάδες…-Έχουμε την ικανότητα να διαβάζουμε εφημερίδες, περιοδικά ή βιβλία, με δεκάδες άρθρα, εικόνες, απόψεις, αντιθέσεις-άρα και σκέψεις…

-Έχουμε τη χάρη να φανταζόμαστε τα γράμματα, άλλοτε σαν ήρωες περιπετειών κι άλλοτε σαν απλά σχηματοποιημένα αντικείμενα…

Το βιβλιαράκι “Μια νύχτα στο παλιό τυπογραφείο” του Στ.Γ.Κλώρη (Στ.Γ. Καλαϊτζόγλου) που εκδόθηκε πρόσφατα (2021) από το “Μουσείο Τυπογραφίας των Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη (Χανιά) με τη συμβολή και της εφημερίδας “Χανιώτικα νέα”, περιλαμβάνει κάτι απ΄όλα τα παραπάνω.

Βλέπει τα παλιά ελληνικά και λατινικά μεταλλικά γράμματα/στοιχεία ενός παλιού Τυπογραφείου ως έμψυχα αντικείμενα, με όλα τα πάθη και τις αρετές των ανθρώπων: ο “πόλεμος” υπεροχής ανάμεσά τους είναι διαρκής, υποβόσκων στα ΜΜΕ, έστω κι αν υπάρχουν περίοδοι μακράς ειρήνης.

Η αξιοποίησή τους “με καινούργια ενδυμασία” από το νέο “Μουσείο Τυπογραφίας” των Χανίων, τους παρέχει την ευκαιρία να αναδείξουν τη σοφία και τη γνώση που περιέχουν, όταν εναρμονίζονται σε λέξεις και φράσεις-ελληνικές ή λατινικές- και βασιλεύουν μέσα σε βιβλία, εφημερίδες κ.λπ….

============================================

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η θαυμάσια και εντυπωσιακή εικονόγραφηση του βιβλίου έγινε από τον Μανόλη Ιωάννου ΠΥΡΟΒΟΛΑΚΗ, αριστούχο Πτυχιούχο της ΑΣΚΤ Θεσσαλονίκης, το δε στήσιμό του από τον εξίσου θαυμάσιο  designer, τον Νίκο Κοσμαδάκη (Χανιά).

============================================

Η προμήθεια του βιβλίου είναι δυνατή, μέσω του email του “Μουσείου Τυπογραφίας, στο info@typography-museum.gr=================================

ΓΡΑΦΕΙ ο ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ:

(στήλη, Πνευματικά και Καλλιτεχνικά γεγονότα, “Χ,ν, 31-12-21) https://www.haniotika-nea.gr/pneymatika-kai-kallitechniki-gegonota-toy-topoy-mas/

“…Στον σημερινό περιορισμένο χώρο που μας έμεινε, διαλέξαμε από τα έργα που μας έχουν σταλεί τελευταία, το βιβλίο:
Στ. Γ. Κλώρη: “μια νύχτα στο παλιό τυπογραφείο”, Χανιά, 2021, σχ. 8ο μικρό, σ. 24, έκδοση: Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννης & Ελένης Γαρεδάκη.


Αυτές οι εκδόσεις, σαν την ομορφοκαμωμένη παρούσα, συγκινούν τον αναγνώστη τους, και τον διαβεβαιώνουν ότι όντως ο εκδότης των, τιμά βαθύτατα, και τον συγγραφέα και το περιεχόμενο των σελίδων του έργου του. Αυτό συνάγεται από μέρους μας, μελετώντας τις σελίδες του παρόντος σύντομου έργου: “μια νύχτα στο παλιό τυπογραφείο”, του ξεχωριστού φίλου Στ. Γ. Κλώρη.
Στον κύκλο των δημιουργικών προσώπων των: “Χανιώτικων νέων”, χρόνια τώρα κι ο Κλώρης, ζει και πορεύεται εδώ, από τα γραφεία σύνταξης ως τους χώρους των τυπογραφικών μηχανημάτων και εγκαταστάσεων και στοιχείων. Βλέπει πως ξεχωρίζουν, ζουν και πορεύονται στοιχεία μεταλλικά, ελληνικά και ξένα, π’ άλλοτε “καυγαδίζουν”, κι άλλες φορές συνυπάρχουν.
Το “πανδαιμόνιο”, αγαπητοί μου, στην συνύπαρξη των στοιχείων, έχει την πορεία του, “έχει τους δρόμους του, αρκεί να μπορεί “ο ύπερθεν του χώρου τους”, να τα κατευθύνει!


Το κείμενο του Κλώρη, είναι συναρπαστικό, το περιπλέει φαντασία απίθανη. Ελάτε στο υπόγειο (σ. 12) όπου “μικροί ξεσηκωμοί σύντομοι δημιουργούνται. Τι να γινόταν αφού τα σύμφωνα έβγαζαν άναρθους ήχους, γιατί δεν έβρισκαν τα κατάλληλα φωνήεντα, για να “εναρμονιστούν” στον ύπνο τους, ενώ άλλες φορές πάλι, τα φωνήεντα “τσίριζαν αδικαιολόγητα!”…
Και προχωρούμε, φτάνοντας στις τελευταίες σελίδες του έργου. Τότε που ο τυπογράφος κατέληξε στην απόφαση, ορίζοντας στα στοιχεία, ότι: «- Είστε υποχρεωμένα να συνυπάρχετε» (σ. 19). – «Και ποιός ξέρει -συνέχισε- αν αύριο, μεθαύριο, το καθένα σας, δεν θα είναι περιζήτητο, σε ένα μελλοντικό “Μουσείο Τυπογραφίας”, στο οποίο θα έχετε μία τιμητική θέση! Και συνεχίζει (σ.20) τελειώνοντας:
– Δίπλα σας θα υπάρχει το συνθετήριο, θα έρχεται ο παλιός συνθέτης και θα φτιάχνει με σας τις πιο ωραίες αράδες, με λέξεις αρμονικές, ελληνικές και λατινικές. Θα σας παίρνει έπειτα ο σελιδοθέτης, θα σας μελανώνει με το μελανωτήρι, μετά ο διορθωτής και στο τέλος θα ακούτε το γνωστό σας «τυπωθείτω»! Η ζωή σας θα ξαναποκτήσει νόημα, θα ξαναρχίσει πιο φροντισμένη αυτή τη φορά και θα ζείτε σε ωραίο πολιτισμένο περιβάλλον. Θα σας αγαπά ο κόσμος που θα έρχεται από όλο τον πλανήτη για σας! Θα έρχονται μαθητές να σας βλέπουν κάθε χρόνο, για να μαθαί­νουν ένα σωρό πράγματα από τον θαυμα­στό κόσμο της παλιάς Τυπογραφίας. Πως, οι πραγματικές και αδιαμφισβήτητες πηγές γνώσης, ήσασταν, είστε και θα είστε εσείς -τα γράμματα- που βρίσκεστε, μέσα στα βιβλία που ‘‘τυπώνονται’’ κατά εκατομμύ­ρια με τη χάρη σας, σε όλο τον κοσμο».
ΕΤΣΙ, ηρέμησαν όλοι και έληξε ειρηνικά ο ελληνολατινικός “πόλεμος των γραμμάτων”. Υπογράφηκε μια συμφωνία ειρήνευσης επ’ αόριστον και στη θέση του παλιού υπόγειου στήθηκε το περίλαμπρο τωρινό “Μουσείο Τυπογραφίας”, το στολίδι της πόλης μας» (σ.21).


– Το κείμενο σου αγαπητέ μας Κλώρη, μας οδηγεί στον χώρο για τον οποίο γράφτηκε, στο “Μουσείο Τυπογραφίας” που στήθηκε και έγινε το στολίδι της πόλης μας, μοναδικό στον ελληνικό χώρο!


Αγαπητέ μας Κλώρη, ήρθες καλόδεχτος από το ηρωϊκό Κιλκίς, σπουδασμένος, μετεκπαιδευμένος άριστα. Υπηρέτησες στη Μέση Εκπ/ση υποδειγματικά. Παντρεύτηκες την εκλεκτή Καντανιώτισσα Χριστίνα Πυροβολάκη, ζείτε ευτυχισμένοι με τα δυό παιδιά σας στα Χανιά.
– Γράφεις και δημοσιεύεις ακούραστα. Έχεις ήδη εκδόσει, το 1998 το: “Δεκαοχτώ και κάτι”, την ποιητική συλλογή: “Η άλλη Χώρα”, το 2002, βραβευμένη, τον: “Εφήμερο Λόγο”, βραβευμένο, το 2006, 2010, και γράφεις τακτικά καθημερινά, στα “Χανιώτικα νέα”, τη στήλη σου. Συγχαρητήρια, Καλή συνέχεια. Η συνεργασία σου είναι χαρισματική!
– Εδώ όμως τελειώσαμε για φέτος τα γραφτά μας. Σας ευχαριστούμε που μας διαβάσατε. Καλή Χρονιά με Υγεία, σε όλους Σας, κι ευχές κι ευχαριστίες στα “Χανιώτικα νέα”, που μας παραχωρούν, τόσα χρόνια, χώρο τους!”


Σχολιάστε