"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Profil


 

 

 

 

 

ΣΤ. Γ. ΚΛΩΡΗΣ
(Φιλολογικό ψευδώνυμο του Σταύρου Γ. Καλαϊτζόγλου)

Γεννήθηκε στη Βάθη Κιλκίς.  Σπούδασε, με υποτροφία, Γαλλική Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Έκανε πολλές μετεκπαιδεύσεις στη Γαλλία σε παιδαγωγικά θέματα, ειδικότερα στη διδακτική των Ξένων Γλωσσών.

Άρθρα, εισηγήσεις σε σεμινάρια και συνέδρια, εργασίες επιστημονικού, εκπαιδευτικού και παιδαγωγικού περιεχομένου, συνεργασίες λογοτεχνικές, ποιήματα, λήμματα ειδικού ενδιαφέροντος,   έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες, εγκυκλοπαίδειες, ανθολογίες  και περιοδικά.

Με το ψευδώνυμο Στ. Γ. Κλώρης σχολιάζει, εδώ και αρκετά χρόνια, επίκαιρα και ανεπίκαιρα κοινωνικοπολιτικά και πολιτιστικά γεγονότα της καθημερινότητας, στην εφημερίδα  “Χανιώτικα Νέα”.

Σποραδικά έχει δημοσιεύσει αφηγήματα, βιβλιοπαρουσιάσεις, μελέτες ειδικού ενδιαφέροντος, διηγήματα, οδοιπορικά και ελάχιστα ποιήματά του, με αρκετές βραβεύσεις.

Ποήματά του βρίσκονται σε διάφορες ανθολογίες και περιοδικά…

Στα 1998 γράφει το πρώτο του βιβλίο με τίτλο “Δεκαοχτώ και κάτι…” στο οποίο καταπιάνεται, σε επιστολική μορφή, με τις ταραχώδεις συγκρούσεις αλλά και τις ωραίες σχέσεις των νέων με τους γονείς τους.

Το βιβλίο μεταφράστηκε στα γαλλικά από την κα Claire Monferier (E.R.E. Bordeaux)  και κυκλοφόρησε με επιτυχία το 2000 στη Γαλλία. Παρουσιάστηκε και σε θεατρική μορφή αναλογίου στην E.R.E Bordeaux (Γαλλία).

Η ποιητική συλλογή με τίτλο “Η Άλλη Χώρα” [Ά' Βραβείο Ζ' Πανελλήνιου Ποιητικού Διαγωνισμού "Κούρος Ευρωπού", Κιλκίς, 2002] είναι η πρώτη του δοκιμή στο χώρο της ποίησης.

Ο δοκιμιακός του “Εφήμερος Λόγος” (Περι-διαβάζοντας”) πήρε έπαινο (αντί τρίτου βραβείου) από το Φιλολογικό Σύλλογο ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ (2006), ο δε αφηγηματικός του λόγος πήρε Α΄βραβείο (περιοδικό “ΚΕΛΑΙΝΩ”, 2008) και Β΄βραβείο (ΕΠΟΚ, 2010).

Είναι μέλος του “Κύκλου του Παιδικού Βιβλίου” (ΙΒΒΥ).

Ζει με τη γυναίκα του Χριστίνη και τα δυο του παιδιά, Παναγιώτη και Μανόλη, στα Χανιά.