ΣΤ. Γ. ΚΛΩΡΗΣ
(Φιλολογικό ψευδώνυμο του Σταύρου Γ. Καλαϊτζόγλου)
-Γεννήθηκε στη Βάθη-Κιλκίς στα μέσα του 1941.
Από το 1947 μέχρι το 1961 έζησε σε Παιδοπόλεις της “Βασιλικής Πρόνοιας”.
-Σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στο ΑΠΘ (1961-1965)· υπηρέτησε τη στρατιωτική θητεία του (1966-1968) στο Μπέλες (Βυρώνεια), στην Κύπρο (Αμμόχωστος-Καντάρα)και στο Άργος Ορεστικόν (Καστοριά).
-Ως καθηγητής Ξ.Γ.(1968-2004), δίδαξε σε σχολεία της Μ.Ε (Σύμη, Κιλκίς, Χανιά). Το 1998 ορίστηκε υπεύθυνος ΣΕΠ στο ΚΕ.ΣΥ.Π Χανίων (“Κέντρο Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού”) μέχρι τη συνταξιοδότησή του (2004).
-Μετεκπαιδεύτηκε (Sorbonne, La Rochelle, Besançon, Pau, La Loire) σε παιδαγωγικά θέματα και τη διδακτική των Ξ.Γ. Άρθρα, εισηγήσεις και επιστημονικές εργασίες του, λογοτεχνικά κείμενα, ποιήματα, βιβλιοπαρουσιάσεις, οδοιπορικά κ.ά., δημοσιεύτηκαν σε εφημερίδες, εγκυκλοπαίδειες, ανθολογίες και περιοδικά.
-Με το ψευδώνυμο Στ. Γ. Κλώρης σχολιάζει πάνω από τρεις δεκαετίες, επίκαιρα/ανεπίκαιρα κοινωνικοπολιτικά και πολιτιστικά θέματα στην εφημερίδα “Χανιώτικα νέα” (Κρήτη) στην οποία γράφει επίσης δεκαπενθήμερα “αφηγηματικά” δοκίμια (“Περι-διαβάζοντας”).
-To 1998 εκδίδεται το “Δεκαοχτώ και κάτι…”, μικρό βιβλίο σε επιστολική μορφή, γραμμένο για τις συγκρούσεις και τις σχέσεις γονέων και παιδιών. Μεταφράστηκε στα γαλλικά από την κα Claire Monferier (E.R.E. Bordeaux), κυκλοφόρησε με επιτυχία στη Γαλλία, όπου παρουσιάστηκε και σε θεατρική μορφή αναλογίου.
-Η ποιητική συλλογή “Η Άλλη Χώρα” πήρε Α’ Βραβείο (Ζ’ Πανελλήνιος Ποιητικός Διαγωνισμός “Κούρος Ευρωπού”, Κιλκίς-2002), ο δοκιμιακός “Εφήμερος Λόγος” (“Περι-διαβάζοντας”) πήρε έπαινο (Φιλολογικός Σύλλογος ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ, 2006). Αφηγήματά του πήραν Α΄ βραβείο (περιοδικό “ΚΕΛΑΙΝΩ”, 2008) και Β΄ βραβείο (ΕΠΟΚ-Κύπρος, 2010).
-Το 2021, το “Μουσείο Τυπογραφίας” των Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη (Χανιά) και τα “Χ.ν.” εξέδωσαν το μικρό αλληγορικό αφήγημά του, “Μια νύχτα στο παλιό τυπογραφείο”.
Το 2023 εξέδωσε το βιβλίο “Τα παιδοπολίτικα-από την απώλεια στην καταλλαγή”, μια ντοκουμενταρισμένη ημερολογιακή αφήγηση σκηνών του ανταρτοπολέμου στην περιοχή του Κιλκίς, τους νεκρούς που είχε η οικογένειά του, την πολύχρονη παραμονή του στις παιδοπόλεις της “Βασιλικής Πρόνοιας”, την αγωνιώδη προσπάθεια για καταλλαγή και συγχώρεση, την ανάπτυξη ισχυρών ενδοπαιδοπολιτικών δεσμών, την ενηλικίωση, τη διαμόρφωση χαρακτήρων μέσω της παιδείας που έλαβε κ.λπ.
-Το 2024 βραβεύτηκε (Έπαινος) ο δοκιμιακός του λόγος από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών.
-Είναι μέλος του “Κύκλου Παιδικού Βιβλίου” (ΙΒΒΥ) και συντάκτης/κάτοχος της ιστοσελίδας efimeros logos (εφήμερος λόγος).
-Ζει με την οικογένειά του στα Χανιά.