"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Γονείς, παιδιά και διάβασμα (Χ.ν., 18-2-21)

 

 

 

 

  1. ΕΓΚΛΕΙΣΜΟΣ, ΚΑΙΡΟΣ, ΓΟΝΕΙΣ, ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

  2.  

  3. Ι.-ΑΝΕΚΑΘΕΝ, υπήρχε η πεποίθηση ότι ο νεοέλληνας δεν τα πάει καλά με το βιβλίο! Όχι ότι δεν του αρέσει το διάβασμα, αλλά δεν έχει μάθει από μικρός, από τους γονείς ή το σχολείο, να αγαπά το βιβλίο. Κάτι που στις ευρωπαϊκές χώρες αποτελεί μια καλή συνήθεια ρουτίνας!

  4.  

  5. ΣΤΗΝ ΑΡΝΗΤΙΚΗ αυτή στάση απέναντι στο βιβλίο την πρώτη ευθύνη έχουν οι γονείς που δεν σκύβουν από νωρίς πάνω από τα παιδιά τους (νηπιακή και προσχολική ηλικία). Πώς; Διαβάζοντάς τους κάτι ευχάριστο (κινούμενα σχέδια, εικονογραφημένα παιδικά βιβλία κ.λπ), ώστε να μάθουν κι αυτά να διαβάζουν από μόνα τους. Το δε μυαλό τους να οξύνεται θέτοντας ερωτήσεις στους γονείς τους. Φυσικά, φέρει μεγάλη “ευθύνη” το ακαλαίσθητο πολλές φορές και μη ελκυστικό σχολικό βιβλίο, ή κι ο τρόπος χρήσης του από τους εκπ/κούς, ώστε οι μαθητές να μην αγαπήσουν μετά το “εξωσχολικό” βιβλίο.

  6.  

  7. ΙΙ.-ΣΗΜΕΡΑ, στον απόηχο μιας πολύχρονης οικονομικής κρίσης, αλλά και των συνεπειών του κορωνοϊού, η κατάσταση φαίνεται να αλλάζει κάπως: Κατά πρώτον, οι σημερινοί γονείς, σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ-ΤΕΙ (περίπου 50%). Ένας μάλιστα στους 4 διαθέτει μεταπτυχιακό ή και διδακτορικό, ενώ ένα ποσοστό είναι απόφοιτοι Λυκείου.
  8. ΑΠΟ τους σημερινούς “νιοπαντρεμένους” πάνω από τους 7 στους 10 διάβαζε βιβλία όταν ήταν παιδί -κάτι που θέλει και τα παιδιά του να ακολουθήσουν.
  9. ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ των 35-45 ετών, έχουν άμεση σχέση με το βιβλίο: το αγαπούν, ξοδεύουν χρόνο για τα παιδιά τους, συζητούν μαζί τους ή παίζουν. Με λίγα λόγια, επιθυμούν να διαμορφώσουν μια νέα γενιά καλύτερη από τη δική τους.
  10. ΦΥΣΙΚΑ, προεξάρχουσα θέση σ΄αυτή την προσπάθεια έχουν οι μητέρες που, ως “Ελληνίδες Μάνες”, νοιάζονται περισσότερο από τους άνδρες για το μέλλον και τον χαρακτήρα των παιδιών τους. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχουν και “μπαμπάδες” που πρωτοστατούν στην προσπάθεια.
  11. ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ισχύουν, όταν οι γονείς έχουν θέσει όρια στα παιδιά τους σχετικά με τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας (υπολογιστές, κινητά, fb, κ.λπ.), και κυρίως όταν οι ίδιοι πρώτοι πιάνουν ένα βιβλίο, αντί να βυθίζονται για ώρες στην τηλεόραση, το fb ή την εφημερίδα. (Στ.Γ.Κ.)

 

 

ΕΝ ΣΥΝΤΟΜΙΑ

 

-(2021) Περίπου δυο μήνες μετά, το 2021 παραμένει “πληγωμένο” έτος (φωτό). Εκτός από την ελπιδοφόρα έναρξη των εμβολιασμών, τα προβλήματα του 2020 εξακολουθούν να υπάρχουν: ο κορωνοϊός έχει μεταλλαχθεί και φοράει κάθε μέρα νέα “στολή”, οι Τούρκοι συνεχίζουν το “χαβά” τους με νέες Navtex (στο Αιγαίο), η ΕΕ “καθεύδει”, οι ΗΠΑ προσπαθούν να αλλάξουν πολιτική, οι θεομηνίες φέρουν “γυναικεία” ονόματα (Μήδεια), ο κόσμος είναι κουρασμένος και ανυπόμονος. Ο εγκλωβισμός βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο και οι κυβερνήσεις εξαντλούν όλες τις δυνατότητές τους. Όσο για τους πολίτες βρίσκονται στο στάδιο της υπομονής, ένα βήμα πριν την έκρηξη!

 

-(περί διερευνητικών) Μάλλον για “προαναγγελθέντα θάνατο” πρόκειται. Μα, στ’ αλήθεια θα κάτσουμε στο ίδιο τραπέζι με τον Τούρκο που σκοπεύει να βγάλει στο κέντρο του Αιγαίου το ερευνητικό του σκάφος “Τσεσμέ” για έρευνες; Ακόμη δεν μάθαμε την τακτική των Τούρκων; Προκαλούν την Κύπρο (ενόψει της 5μερούς συζήτησης) απαιτώντας την ίδρυση δυο ξεχωριστών κρατών! Προκαλούν και την Ελλάδα (πριν τη β’ φάση των διερευνητικών), ώστε να πιέσουν Κύπρο κι εμάς για παραχωρήσεις! Σε μια τέτοια περίπτωση, γιατί άραγε πάμε σε “ατελέσφορες εκ των προτέρων” συνομιλίες και δεν περιμένουμε πρώτα να δούμε τί θα κάνουν οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί με τις κυρώσεις τους; Δεν διευκολύνουμε έτσι ΕΕ και ΗΠΑ στο να μη πάρουν καμιά απόφαση, αφού σού λέει έτσι κι αλλιώς εμείς… συνομιλούμε με τους Τούρκους; (αδ.)

 

-(η Μήδεια) Οι “Μήδειες” παρέρχονται και πιθανόν επανέρχονται-δριμύτερες ή ηπιότερες. Δεν φεύγουν. Και οι κορωνοϊοί με τα εμβόλια νικιούνται, αλλά επανερχονται μεταλλαγμένοι, οπότε πάλι τα ίδια. Δεν φεύγουν. Οι μόνοι που φεύγουμε είμαστε εμείς, οι άνθρωποι.

 

 

Βέβαια, “Μήδεια” σε τέτοια έκταση είχε να παρουσιαστεί εδώ και 12 χρόνια. Πανδημία είχε να παρουσιαστεί δεκαετίες τώρα, αλλά όχι σε παγκόσμιο επίπεδο και με τέτοια σφοδρότητα. Σύμφωνα με τον Μπιλ Γκέιτς οι πανδημίες δεν είναι τίποτε μπροστά στην κλιματική αλλαγή που ήδη δείχνει τα δόντια της με καιρικά φαινόμενα τύπου “Μήδεια”. Σκεφθείτε μόνο να είχαμε μια “Μήδεια” για ένα ολόκληρο χρόνο! Κανείς μας δεν θα επιβίωνε… (Στ.Γ.Κ.)

 

 

 


Σχολιάστε