"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Λίγο, πριν τις εκλογές… (Χ.ν., 2-7-19)

 

 

 

 

ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ…

 

Ι.-ΟΛΑ δείχνουν πως επιστρέφουμε, με τις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 και την αναμενόμενη αυτοδυναμία της ΝΔ, σε μια καθημερινότητα «συντηρητική». Τούτο σημαίνει στροφή σε δεξιές γνωστές «συγκροτημένες» πρακτικές. Τέρμα οι αυτοσχεδιασμοί «αριστερών» υπουργών κι ο κατακερματισμένος λόγος των κομματικών στελεχών.

 

ΓΝΩΡΙΣΑΜΕ, για 4 χρόνια, την «προοδευτική», μάλλον «ριζοσπαστική» καθημερινότητα των Συριζανέλ που κάθε άλλο παρά ανορθωτική της κοινωνίας υπήρξε. Αντίθετα, με μια άνευ προηγουμένου υπερφορολόγηση, είχαμε την  καταστροφή της «μεσαίας τάξης» -του κορμού της κοινωνίας.

 

ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΜΕ, άραγε, σ΄ αυτό που λέγαμε παλιά «κατεστημένο»; Επιστρέφουμε  στην οικογενειοκρατία των «πολιτικών τζακιών» (Καραμανλής-Μητσοτάκης); Ή, μήπως οι πολίτες, με τα χρόνια της κρίσης έγιναν πιο «ρεαλιστές» και θέλουν, αντί του αόριστου, κάτι πιο σταθερό στη ζωή τους;

 

ΑΥΤΟ που επιθυμούν κατά βάθος οι πολίτες δεν είναι μερικές συνήθως ανέφικτες υποσχέσεις. Επιθυμούν μια σταθερή διακυβέρνηση χωρίς ερασιτεχνισμούς και ασάφειες. Με εκπροσώπους, δηλαδή στη Βουλή, που να αρθρώνουν επιχειρηματικό λόγο· όχι λόγο μιας ιδιόμορφης, δήθεν «αριστερής» γλώσσας που προσβάλλει και απαξιώνει τον οποιοδήποτε που δεν αρέσει (από δημοσιογράφο μέχρι υποψήφιο ευρωβουλευτή)!

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ δίνουν σαφές προβάδισμα στη ΝΔ: ένα κόμμα που το δοκιμάσαμε στα χρόνια της κρίσης. Το τι νέο θα φέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα το δούμε σε λίγο. Για την ώρα, δεν υπόσχεται πολλά, βαδίζει προσεκτικά, «ενωτικά»… Αλλά, τα έστω και λίγα που υπόσχεται, δεν θα βρίσκονται, άραγε, κάτω από τον αυστηρό έλεγχο και την κρίση των δανειστών; Θα κρατήσει ό,τι θετικό έφτιαξε η «πρώτη φορά» Αριστερά κυβέρνηση, ή θα διαγράψει τα πάντα ως είθισται στην ελληνική πολιτική;

(Στ.Γ.Κ., www.stcloris.gr)

 

… ΚΑΙ ΑΜΕΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ

 

ΙΙ.-ΤΟ «ΝΕΟ» που αναμένεται από τον κ. Μητσοτάκη είναι η απελευθέρωση των επενδύσεων. Προϋπόθεση φυσικά είναι η δημιουργία εμπιστοσύνης των αγορών στη χώρα, επειδή- οι αγορές- απαιτούν ήρεμο και σταθερό πολιτικό κλίμα. Αν καταφέρει ο κ. Μητσοτάκης να απλοποιήσει την δυσκίνητη γραφειοκρατία, ή να την απαλλάξει από εγκαταστημένες αντιεπενδυτικές νοοτροπίες, πιθανόν η ελληνική οικονομία να κινηθεί, με όλα τα ευεργετικά αποτελέσματα. Για να έχουμε όμως, την πολυσυζητημένη ανάπτυξη χρειάζονται πρώτα-πρώτα, κατά την άποψή μας, σωστή, «δυνατή και επικαιροποιημένη» Παιδεία, μείωση και δίκαιη κατανομή φόρων, πάταξη φοροδιαφυγής και «καθαρές λύσεις» παντού.

 

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ χρέους, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα WSJ, ώθησε τον ΣΥΡΙΖΑ από την αφάνεια στην εξουσία, το 2015. Ο ηγέτης του, ο Αλέξης Τσίπρας, προσπάθησε ανεπιτυχώς να αντισταθεί στη λιτότητα που επέβαλαν οι πιστωτές. Η «αντίστασή» του, χωρίς σοβαρές και σωτήριες για τη χώρα εναλλακτικές λύσεις, ήταν μια καταστροφική αυταπάτη. Αναγκάστηκε τελικά -πιθανόν και για χάρη της εξουσίας- να υποστείλει (kolotumba) τα «οράματά» του και να υπογράψει αυτό που μισούσε πιο πολύ: το 3ο μνημόνιο, με όλα τα οδυνηρά συμπαρομαρτούντα του!

 

ΣΗΜΕΡΑ, μετά από 10 χρόνια «χαμοζωής», οι περισσότεροι Έλληνες γίναμε πραγματιστές. Δεν συγκινούμαστε από πολεμικούς παιάνες και ιαχές, από «ζουρνάδες και νταούλια». Αντιληφθήκαμε, με πολύ σκληρό τρόπο, πως δεν φταίνε για την κατάσταση που βιώσαμε τόσο οι ξένοι όσο εμείς οι ίδιοι, που δεν μάθαμε να κάνουμε αυτοκριτική αλλά και σωστές επιλογές πάνω από την κάλπη. (Στ.Γ.Κ., www.stcloris.gr)

 

 

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

 

Κύριε πρόεδρε,

 

Είπε ο κ. Τσίπρας στο Βόλο (30-6-19) και τα εξής:

 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, η προοδευτική Συμμαχία, ως κορμός και συνεχιστής (sic) της μεγάλης παράδοσης της Δημοκρατικής παράταξης του τόπου, όλοι εμείς που δε δειλιάσαμε να λύσουμε προς όφελος (;) των εθνικών συμφερόντων μια χρόνια διένεξη με τους Βόρειους γείτονες μας, είμαστε περήφανοι γιατί πάντα στην ιστορία της Ελλάδας μας, από την εποχή του Ελευθέριου Βενιζέλου ως σήμερα, όποτε αυτή η παράταξη κλήθηκε να διαχειριστεί εθνικά θέματα, έβαλε πάντοτε μπροστά την πατρίδα και το συμφέρον του τόπου, το πατριωτικό συμφέρον»!

…Έ, όχι να φτάνουμε και μέχρι τον Ελ. Βενιζέλο! Μήπως σειρά έχει κι ο Χαρ. Τρικούπης ή και ο Καποδίστριας; Δεν αρκεί που λεηλατήσατε την κεντροαριστερά του Ανδρέα;

 

ΕΡΜΟΛΑΟΣ

 

 


Σχολιάστε