"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Τέλος 2015-Αρχή 2016 (Σχόλια, Χ.Ν., 31-12-15)

 

 

 

ΜΙΚΡΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ-ΠΟΡΕΙΑ ΣΕ ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ (φωτό, χελιδόνια)

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ πολίτης των μνημονιακών χρόνων ζητά ένα πράγμα: να ζει με αξιοπρέπεια. Η αξιοπρέπεια προκύπτει από τη δυνατότητα επιβίωσης τον καιρό της κρίσης, την ισονομία, την αξιοκρατία, την ευπρέπεια των κρατικών υπηρεσιών και οργάνων απέναντί του, το ελεύθερο της παρρησίας.

 

Ο ΚΑΘΕ πολίτης της νέας μεταμνημονιακής εποχής υποχρεούται να καταγγέλλει τις ασυνέπειες ή τις παρανομίες της εξουσίας και να αντιστέκεται σ΄αυτές. Να είναι, δηλαδή, υπεύθυνος για το γίγνεσθαι γύρω του. Όχι αδιάφορος. Η εποχή του «εαυτουλισμού» και του «εγώ θα τη βολέψω έτσι κι αλλιώς» έχει παρέλθει ή πρέπει να παρέλθει.

 

Η ΚΡΙΣΗ, όσο δεν αλλάζουμε εμείς, θα παραμένει γαντζομένη στο πετσί μας. Απαιτούνται τεράστιες διαρθρωτικές και δημοσιονομικές αλλαγές (φορολογικό σύστημα κ.λπ.), ώστε να επανέλθει η να εδραιωθεί επιτέλους, η εμπιστοσύνη του πολίτη σε αυτό που λέμε κράτος. Αλλά και το κράτος οφείλει να «επιστρέφει» τους φόρους ανταποδοτικά προς τον πολίτη (Υγεία, Παιδεία, Ασφάλεια κ.ά.). Δυστυχώς, όσο υπάρχει ισχυροποίηση της παραοικονομίας, μια τέτοια ελπίδα θα παραμένει φρούδα.

 

ΚΑΝΕΙΣ πολιτικός μέχρι και κανένα κόμμα δεν έχει αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν για την κρίση. Πολλοί προσποιούνται τους αμέτοχους, ενώ καθόλη τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης βρίσκονταν στα βουλευτικά έδρανα και απολάμβαναν κι αυτοί τα «αγαθά» της.

ΑΣ μη μιλήσουμε για το ρόλο των διανουμένων. Η κομματικοποίηση και το βόλεμά τους λένε περισσότερα.

 

ΟΣΟ για την Αριστερά του τότε, δεν έχει καμιά σχέση με την «αριστερά» του σήμερα. Πολύ δε περισσότερο που όντας κυβέρνηση, ούτε ανθρώπους ικανούς διαθέτει, ούτε και νέες δημιουργικές ριζοσπαστικές ιδέες. Εξακολουθεί να εμφορείται από κάτι νεφελώδεις ιδεοληψίες μόνο.

 

ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ κόμματα αποτελούν παραφυάδες παλαιότερων με αναπαραγωγή ισχνών τετριμμένων πεπαλαιομένων θέσεων. Και ενώ η κρίση δίνει την ευκαιρία να τελειώνουμε με όλες αυτές τις καταστάσεις, τις δομές και  τους θεσμούς που μας ταλαιπωρούν ως έθνος και χώρα, εμείς επιμένουμε να ξαναψηφίζουμε τα ίδια και τα ίδια, έστω με μικρές παραλλαγές.

 

Η ΧΩΡΑ για το 2016 απαιτεί νέο ξεκίνημα, νέους δρόμους και νέους τρόπους «φυγής» από τη μιζέρια και την αδράνεια.

 

Η ΕΥΧΗ μας είναι να αλλάξουμε, ως λαός, πολιτική/πολιτικοί και χώρα. Καλή χρονιά! (Στ.Γ.Κ., stcloris@yahoo.gr)

 

ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΑ

-ΕΓΙΝΕ η «επίσημη», λέει, έναρξη του διαλόγου για την Παιδεία με την αρμόδια Επιτροπή Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου να κάνει διακηρύξεις περί αναγκαίων ριζικών τομών και φιλόδοξων στόχων! [Δυστυχώς, σταθήκαμε θεατές πολλές φορές του ίδιου έργου, με πομπώδεις ενάρξεις «διαλόγων για την Παιδεία» (Σουφλιάς, Αρσένης, Διαμαντοπούλου κ.λπ.) και... άδοξο τέλος! Επειδή,  απλά τελικά εφαρμόζονται εκείνα που το κομματικό κατεστημένο επιτάσσει. Ποιος λησμονεί την αντίδραση στη μεταρρύθμιση Αρσένη, με το «Κάτσε καλά, Γεράσιμε»; Κανείς δεν αμφιβάλλει πως «καλές προθέσεις» πάντα υπάρχουν, αλλά το Υπουργείο Παιδείας ανέκαθεν ήταν «ο φούρνος του Χότζα», αφού κάθε κυβέρνηση πειραματίζεται «ιδεολογικά» στου κασίδη το κεφάλι για το τί πρέπει να εφαρμόζεται ως Παιδεία. Αλήθεια, οι τωρινοί τί εννοούν  ως «τομές και στόχους», όταν είναι γνωστές οι θέσεις τους όσο ήταν στην αντιπολίτευση; Δεν είναι, άραγε, περιφρόνηση των προηγούμενων υπουργών και κυβερνήσεων, όταν, ας πούμε, «καταργείται» ένας κοπιώδης και με τεράστια πλειοψηφία ψηφισθείς νόμος (Διαμαντοπούλου),  απλά επειδή και μόνο ήταν νόμος που συντάχθηκε επί... ΠΑΣΟΚ; Παρά τις όποιες όμως αντιρρήσεις μας σχετικά με τις ιδεοληπτικές τακτικές και συμπεριφορές των «αριστερών» κυβερνώντων, το φυσιολογικό είναι να περιμένουμε κάποια «θετικότερα» για την κοινωνία αποτελέσματα στην Παιδεία, πριν προβούμε σε κριτική των πάντων: αν δηλαδή, θα είναι άλλος ένας διάλογος προσχηματικός ή θα είναι ουσιαστικότερος των προηγούμενων, ώστε και τα συμπεράσματα που θα προκύψουν να είναι πραγματοποιήσιμα. Έστω σε μια πλήρως κατεστραμμένη χώρα].

-ΜΕ φυλάκιση από τρεις μήνες μέχρι και πέντε χρόνια, αλλά και πρόστιμο 1.500 ευρώ, τιμωρείται η πρόσφορα αγαθών ή υπηρεσιών εφόσον αποκλείονται από καταφρόνηση άτομα λόγω φυλής, χρώματος, καταγωγής, θρησκείας, αναπηρίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού. Αυτό προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στο Σύμφωνο Συμβίωσης.  [Μια πολύ σωστή κίνηση εναντίον του ρατσισμού κάθε είδους, αν και η ίδια η ελληνική κοινωνία με την αλληλεγγύη που δείχνει χρόνια τώρα σε κάθε κατατρεγμένο, έχει αποδείξει ότι δεν χρειαζόμαστε τέτοιους νόμους.]

-ΣΕ ΕΘΝΙΚΗ κατάθλιψη για την οικονομία και το πολιτικό σύστημα, βρίσκονται οι Ελληνες πολίτες καθώς η κατάρρευση των ελπίδων που καλλιέργησε ο ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί νέα δεδομένα. Την εικόνα απογοήτευσης μεταξύ των πολιτών σχετικά με τα κόμματα και την πορεία μας, παρουσιάζει δημοσκόπηση της MRB (25-12-15). Ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ συγκεντρώνουν αθροιστικά το 33,3% των προτιμήσεων, ή, στο καλύτερο για τα δύο κόμματα σενάριο, το 40,4% (20,6% και 19,8% αντίστοιχα). Το ποσοστό των πολιτών που αρνείται να επιλέξει κάποιον πολιτικό σχηματισμό είναι μεγαλύτερο: φθάνει το 40,5% ![Φαίνεται πως δοκιμάσαμε όλους τους καθαρά κομματικούς τύπους εξουσίας και ήλθε καιρός για μια γενική πανεθνική πια σύμπραξη για την επανεκκίνηση ή τη φυγή προς τα εμπρός. Οψόμεθα!] (Στ.Γ.Κ.)

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

Κύριε πρόεδρε,

 

Αδιόρθωτα αισιόδοξος (και για το 2016) «σόκαιρος» φίλος μού λέει: «Όπως δεν υπάρχει «τέταρτη ηλικία», έτσι δεν θα υπάρξει και τέταρτο μνημόνιο!»

 

Εμένα μου λες; Τώρα που τα… συνηθίσαμε, καημένε μου, σχεδόν τραγουδάμε το «ήθελα να είχα και ένα, και δυο, και τρία, και τέσσερα» μνημόνια!

 

ΕΡΜΟΛΑΟΣ


Σχολιάστε