"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Ένα περιζήτητο επάγγελμα…(Χ.Ν., 20-1-15)

 

 

 

 

ΕΝΑ ΠΕΡΙΖΗΤΗΤΟ… ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ!

 

ΕΧΕΤΕ προσέξει τι μετέρχονται οι Έλληνες πολιτευτές (εθνοπατέρες ή υποψήφιοι για το αξίωμα) προκειμένου να διατηρήσουν- ή να κερδίσουν- μια έδρα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο;

 

ΤΑ πάντα!

 

ΔΕΝ είναι τυχαία η πληθώρα των μικρών κομμάτων που μεταπολιτευτικά ιδρύθηκαν και ιδρύονται, με τα πιο ετερόκλητα και ηχηρά ονόματα. Η προσωπική φιλοδοξία προέχει του γενικότερου συμφέροντος της χώρας…

 

ΔΕΝ φταίει μόνο η οικονομική κρίση για τις οβιδιακές μεταμορφώσεις βουλευτών που εξελέγησαν στη Βουλή με άλλη ιδεολογία και άλλη κομματική σημαία (Βουδούρης, Μακρή κ.ά).

 

ΤΗ… σημαία της αποστασίας πολλοί κοινοβουλευτικοί μας αγαπούν, επειδή πιστεύουν ότι θα ξεγελάσουν τους ψηφοφόρους τους, “μεταλλάσσοντας” και πείθοντάς τους για το σωστό της (μετα)κίνησής τους!

 

ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ μόνο πόσους “αποστάτες” βουλευτές έχουν υποψήφιους ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ν.Δ.!

 

ΠΟΣΟΙ δήθεν, δηλαδή, άλλοτε ανεξάρτητοι, ειδικά μετά τη μη ψήφιση του ΠτΔ από αυτούς, “παζάρεψαν” τη συμμετοχή τους, ενθεν κακείθεν!

 

… ΑΣ ελπίσουμε ότι αυτά τα φαινόμενα απαξίωσης των ιδεολογιών και της πολιτικής για τις οποίες ψηφίζονται ως επί το πλείστον οι εκπρόσωποι των κομμάτων, να αποτελέσουν ένα “σκοτεινό” παράδειγμα προς αποφυγή, για τους νέους που θα εισέλθουν στη Βουλή.

 

ΔΕΝ είναι αυτό η πραγματική πολιτική.

 

ΒΕΒΑΙΑ, στη χώρα μας η πολιτική, όπως διαμορφώθηκε μεταπολεμικά, έχει καταντήσει επάγγελμα που κληρονομείται. Είναι δε αδρά αμοιβόμενο. Γι αυτό και περιζήτητο, ειδικά από ορισμένους… ανεπάγγελτους επαγγελματίες!

 

ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ότι, κι αν ακόμη ένας πολιτευόμενος δεν εκλεγεί βουλευτής, παραμένει “χρήσιμος” για το κόμμα: γίνεται “υπάλληλός” του και τοποθετείται σε κάποια κομματική θέση. Με το αζημίωτο φυσικά.

 

ΑΥΤΟ το γνωρίζουν καλά οι “επαγγελματίες” του είδους, γι αυτό και τρέμουν στην ιδέα της αλλαγής του status στο οποίο συνήθισαν. Περισσότερο τρέμουν στην ιδέα ότι μπορεί να αναγκαστούν, σε περίπτωση ολοσχερούς αποτυχίας του κόμματός τους, να αναζητήσουν την τύχη τους στην ελεύθερη αγορά. Όπως κάθε απλός πολίτης…

(Στ.Γ.Κ., stcloris@yahoo.gr)

 

ΟΙ ΔΥΟ ΜΟΝΟΜΑΧΟΙ (ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ-ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ)

 

ΟΣΟ ΠΛΗΣΙΑΖΟΥΜΕ στην Κυριακή των εκλογών (25/1), τόσο γίνεται ξεκάθαρο ότι οι αρχηγοί των δύο επικρατέστερων κομμάτων έχουν την ίδια βασική και θεμελιώδη προσέγγιση στο θέμα της πολιτικής και της άσκησης εξουσίας: την πανάρχαιη δηλαδή τακτική της πόλωσης.

 

ΣΥΝΕΠΩΣ, κάθε οξύτητα που δημιουργείται, κάθε εξεζητημένη ρητορική, όπως και κάθε ανταγωνισμός στις υποσχεσιολογίες τους, εξηγείται μόνο περιστασιακά. Όχι ιδεολογικά.

 

ΓΙΑ το λόγο αυτό οι υποσχέσεις τους είναι μη πιστευτές. Τουλάχιστον από την πλειονότητα των εχέφρονων ψηφοφόρων.

 

ΟΣΟ για την -αν υπάρχει- ουσιαστική διαφοροποίηση των δυο αρχηγών, αυτή μάλλον πρέπει να αναζητηθεί στην διαφορετική παιδεία τους. Και οι δύο προέκυψαν από τους “κομματικούς σωλήνες” των ιδεολογικών παρατάξεών τους (Ν.Δ.-ΚΚΕ). Με ανάλογες εξελίξεις…

 

ΕΤΣΙ, η επερχόμενη… σφοδρή εκλογική αναμέτρηση δεν είναι ανάμεσα στο παλιό και στο νέο. Είναι ανάμεσα σε δυο στάσεις ζωής που δεν έχουν και πολύ σχέση με την πραγματική ζωή (της κρίσης) που βιώνουμε εμείς. (Στ.Γ.Κ.)

 

 

ΕΙΠΑΝ (ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΛΗΓΩΝΕΙ)

 

ΤΟ ΟΤΙ περνάμε μια κρίσιμη περίοδο ώς λαός και χώρα, δεν είναι καινοφανές. Ανέκαθεν, λόγιοι και καλλιτέχνες εκφράστηκαν με σαρκασμό, πικρό χιούμορ ή θλίψη για τους κατοίκους αυτής της χώρας. Και τη χώρα συνεκδοχικά:

-“Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει. Συνεχώς ξεψυχάει.” (Δημήτρης Χορν)

-“Κάθε τόπος έχει την πληγή του, και η Ελλάς τους Έλληνες.” (Εμμανουήλ Ροΐδης)

-“Όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει…” (Γιώργος Σεφέρης)

-“Στην Ελλάδα, όταν θέλεις να εξαφανίσεις ένα πρόβλημα, συγκρότησε μια επιτροπή να το… μελετήσει.” (Γεώργιος Παπανδρέου)

ΕΙΝΑΙ η μοίρα μας; Είναι ο τόπος μας; Πάντα έχουμε τον κακό εαυτό μας που δεν μας επιτρέπει να δούμε την αλήθεια. Και πάντα πληγωνόμαστε από τους ίδιους τους εαυτούς μας. (Στ.Γ.Κ.)

 


Σχολιάστε