"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Παιχνίδια εξουσίας και Σύνταγμα… (Χ.Ν., 16-12-14)

 

 

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

ΑΧΙΛΛΕΙΟΣ πτέρνα του, μετά την κατάργηση της βασιλευομένης δημοκρατίας, πολιτεύματός μας που προκαλεί και τις συνεχείς αναταράξεις που ζούμε, νομίζουμε πως είναι το Σύνταγμα.

ΑΣ ΔΟΥΜΕ μερικές απ΄τις πολλές στρεβλώσεις του, όπως τις ανέφερε ο γνωστός συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος στο δημοσιογράφο Κων/νο Ζούλα (“Καθημερινή”, 26/7/09 και 21/9/14):

  • Με την αναθεώρηση του 1986 (επί ΠΑΣΟΚ και Ανδρέα), το πολίτευμά μας (κοινοβουλευτική δημοκρατία) έγινε υπερβολικά συγκεντρωτικό (πρωθυπουργικοκεντρικό).
  • Καθιερώθηκε μια ακραία εκδοχή του “πλειοψηφικού κοινοβουλευτισμού”, αφού, με ένα ποσοστό 40-42% στις εκλογές, το εκάστοτε πλειοψηφούν κόμμα -και με το bonus των 50 εδρών- ελέγχει απόλυτα τη Βουλή.
  • Έτσι, οι εξουσίες που συγκεντρώνει ένας τωρινός πρωθυπουργός είναι υπέρμετρες. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν θεσμικά αντίβαρα στο φαινόμενο. Όπως, για παράδειγμα, μια Γερουσία ή ένας ισχυρός ΠτΔ που, αντι να είναι όπως σήμερα “διακοσμητικός” ο ρόλος του, να μπορεί να αναπέμπει ν/σ της Βουλής για “διόρθωση” κ.λπ.
  • Δεν υπάρχουν πραγματικά ανεξάρτητοι θεσμοί/αρχές στις οποίες να λογοδοτεί. Ούτε ανεξάρτητα συνδικάτα, Πανεπιστήμια, μη κυβερνητικές οργανώσεις.
  • Το Συμβούλιο της Επικρατείας είναι ο μόνος θεσμός που αντιστέκεται στη παντοδυναμία της πλειοψηφίας. Το δε πολιτικό σύστημα κάνει το παν για να το αποδυναμώσει.
  • Υπάρχουν κοινοβουλευτικές “συνταγματικές” ντροπές. Όπως είναι το άρθρο 86 του Συντάγματος, ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, η πλήρης διαστρέβλωση του θεσμού της βουλευτικής ασυλίας, η ανάθεση του ελέγχου του πολιτικού χρήματος σε ένα πολιτικό όργανο, δηλαδή στους ίδιους τους ελεγχόμενους και όχι σε ένα δικαστήριο ή μιαν ανεξάρτητη αρχή κ.λπ.

ΣΩΣΤΑ, λοιπόν, ο λαός λέει πως “το ψάρι βρωμεί από το κεφάλι”. Γι αυτό και μια σοβαρή αναθεώρηση του Συντάγματος -που θα έμπαινε και στην κρίση του λαού- είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία. Αλλά λέτε οι εθνοπατέρες μας να ψηφίσουν ποτέ εναντίον των προνομίων τους; Κομμάτι δύσκολο.(Στ.Γ.Κ., stcloris@yahoo.gr)

ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΕΡΑ”

ΠΟΛΥ ωραία η πρωτοβουλία ενός γαλλικού τηλεοπτικού καναλιού να υποχρεώσει βουλευτές του Κοινοβουλίου να ζήσουν (έστω, για χάρη της τηλεθέασης), για μια ολόκληρη μέρα τα κρίσιμα προβλήματα ενός απλού πολίτη!

ΓΙΑ σκεφθείτε το: να βάζαμε, λέει κι εμείς, υποχρεωτικά όλους τους εθνοπατέρες μας, υπουργούς, βουλευτές, πρωθυπουργούς, να ζούσαν- έστω για ένα 24ωρο-, τη σκληρή ζωή ενός πολίτη της κρίσης; Ενός άστεγου ή άνεργου, δηλαδή, ενός ΑμΕΑ ή δανειολήπτη, εργαζόμενου ή οικογενειάρχη, εκπαιδευτικού ή γιατρού του δημοσίου κ.λπ.;

ΘΑ βλέπαμε τότε πραγματικά “πόσα απίδια χωράει ο σάκος” τους, σχετικά με τους φόρους και τα χαράτσια που ψηφίζουν σχεδόν κάθε μέρα, ή που ψηφίζουν τη διαιώνιση της κρίσης με πρόσθετα μνημόνια. Αλλά, να δούμε και τους άλλους που ισχυρίζονται πως θα… σχίσουν μνημόνια και συμφωνίες, χωρίς να λένε πώς θα λύσουν τα ογκώδη προβλήματα που θα προκύψουν μετά.

ΣΗΜΕΡΑ, κυβέρνηση και αντιπολίτευση παίζουν “παιχνίδια εξουσίας” στις πλάτες του λαού, αγνοώντας προφανώς σε ποια δεινή κατάσταση βρίσκεται ο μέσος Έλληνας, ο απλός ψηφοφόρος που αφελώς ελπίζει ότι “οι άλλοι” θα του λύσουν τα προβλήματα. (Στ.Γ.Κ.)


Σχολιάστε