"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Η φοροαποφυγή (Χ.Ν., 13-11-14)

 

 

 

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΜΦΗΣ ΚΑΙ Η ΦΟΡΟΑΠΟΦΥΓΗ

Η ΥΠΟΒΟΛΗ πρότασης μομφής (ή δυσπιστίας) είναι ένα δημοκρατικό μέσο για να εκφραστεί μέσα στη Βουλή η δυσαρέσκεια ενός τμήματός της -ταυτόχρονα κι ενός τμήματος του λαού- εναντίον των κυβερνώντων.

ΣΤΗΝ Ελλάδα είναι σύνηθες το φαινόμενο η αντιπολίτευση να υποβάλλει, βασιζόμενη σε ευνοϊκές γι αυτήν δημοσκοπήσεις, πρόταση “μομφής”. Είτε λόγω δυσαρμονίας του εκλογικού σώματος με τους κυβερνώντες, είτε λόγω πρόκλησης εντυπωσιασμού.

ΑΝΤΙΘΕΤΑ, όχι σπάνια κι αυτό στην ελληνική Βουλή, παριστάμεθα μάρτυρες του φαινομένου της πρότασης… εμπιστοσύνης, από την ίδια την κυβέρνηση για τον εαυτό της! Οπότε, “Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει”, κάτι που το ζήσαμε πρόσφατα!

Ο ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Παπαδημούλης (11/11) προσπαθεί, υποστηρίζοντας μια ενέργεια της ευρωαριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο, να συγκεντρώσει τις απαραίτητες 75 υπογραφές Ευρωβουλευτών ώστε να υποβάλλει πρόταση μομφής κατά του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλον Γιούνγκερ: «ο βασικός μας στόχος”, υποστηρίζει ο κ. Δ.Π., “είναι να αναδείξουμε, εκτός από το φοροσκάνδαλο του Λουξεμβούργου που έχει οδηγήσει σε φοροαποφυγή και φοροδιαφυγή πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ με «νόμιμο τρόπο» (!), το έλλειμμα, τις τρύπες που έχει η ισχύουσα ευρωπαϊκή πραγματικότητα που επιτρέπει φορολογικούς παραδείσους μέσα στην Ε.Ε».

ΠΟΛΥ ωραία όλα αυτά και μακάρι να υπάρξει θετική ανταπόκριση από τις άλλες πτέρυγες της Ευρωβουλής. Μακάρι, διορθώνοντας τα κακώς κείμενα στην Ε.Ε., να διορθώσουμε και τα ημέτερα σκάνδαλα φοροαποφυγής.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ όμως, σύμφωνα με τις ειδήσεις, υπάρχει μια ολόκληρη ομάδα πλουσίων –οι της γνωστής μας Bloomberg- στην οποία ανήκουν και ουκ ολίγοι Ευρωπαίοι. Οι κύριοι αυτοί αλληλουποστηριζόμενοι…εξέδωσαν πρόσφατα ειδικό οδηγό για τα μέλη τους. Τίτλος; ”Πώς να μη πληρώνετε φόρους” (φωτό). Αντε, λοιπόν, να παλέψεις με προτάσεις “μομφής” ένα παγκόσμιο θηρίο που έχει τα πλοκάμια του παντου. Φυσικά και στην Ε.Ε., και μάλιστα “νόμιμα”. (Στ.Γ.Κ., stcloris@yahoo.gr)

ΧΑΝΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΘΕΡΜΑΝΣΗ

Ξεκάθαρες είναι οι απόψεις των ερωτηθέντων Χανιωτών σχετικά με τον τρόπο θέρμανσής τους, στο επίκαιρο ρεπορτάζ των Γ. Κώνστα και Μ. Μαρκαντωνάκη (Χ.Ν., 12/11/14): Το πετρέλαιο παραμένει “πολυτέλεια” για πολλά νοικοκυριά.

Αν λάβει κανείς υπόψη του τις τρομακτικές περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, τις πάσης φύσεως δόσεις στην εφορία και την ακρίβεια στα πάντα…, ακόμη κι αν κατεβεί η τιμή του πετρελαίου κάτω από το ένα ευρώ, θα είναι δύσκολο για πολλούς να το ξαναχρησιμοποιήσουν. Ειδικά σε πολυκατοικίες με πολλά διαμερίσματα των οποίων οι ιδιοκτήτες έχουν ήδη καταφύγει σε άλλους τρόπους θέρμανσης, το πρόβλημα είναι δισεπίλυτο. Έτσι, η κατάσταση είναι αφόρητη.

Το κακό έχει γίνει και πισωγυρίσματα δεν γίνονται εύκολα.

Οι απαντήσεις που δίνουν οι Χανιώτες είναι ρεαλιστικές και αντιπροσωπευτικές των δυσκολιών που περνούν. Μερικές έχουν χιούμορ, όπως αυτή του κ. Μιχάλη: “Ευτυχώς είμαι χειμερινός κολυμβητής και δεν κρυώνω”!, λέει προσθέτοντας πως “ντύνεται” καλά, κάτι που και πολλοί άλλοι κάνουν.

Ευλογημένος τόπος η Κρήτη. Έχει τις περισσότερες μέρες του χρόνου ηλιοφάνεια, με ήπιους ζεστούς καιρούς. Ο ήλιος είναι μια ανεξάντλητη πηγή φωτός και θερμότητας. Μέχρι σήμερα ανεκμετάλλευτη. Μήπως είναι καιρός να δούμε πολύ σοβαρότερα την περίπτωση των εναλλακτικών μορφών ενέργειας (κυρίως της ηλικακής) και όχι μόνο του φυσικού αερίου και των υδρογονανθράκων; (Στ.Γ.Κ.)

ΘΥΜΑΡΙ-ΔΙΚΤΑΜΟ-ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ

ΣΕ επίρρωση των παραπάνω για το πόσο ευλογημένος τόπος είναι η Κρήτη, έρχεται η είδηση για το “κρητικό” χάπι εναντίον της γρίπης και του κρυολογήματος.

Σύμφωνα με τα όσα είπε από αθηναϊκό τηλεοπτικό σταθμό (12/11) ο κ. Ηλ. Καστανάς, καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, τον επόμενο μήνα θα κυκλοφορήσει στην αγορά το θαυματουργό χάπι. Δεν δίστασε μάλιστα να αναφέρει και τη σύνθεσή του. Που δεν είναι άλλη παρά η μίξη-σε εκχύλισμα- των τριών δημοφιλέστατων βοτάνων του νησιού: του δίκταμου, του θυμαριού και του φασκόμηλου.

ΝΑ, λοιπόν, που το απόσταγμα σοφίας των παλαιοτέρων κατοίκων του νησιού, με τα γιατροσόφια της φύσης, γίνεται παγκόσμια θεραπεία. Ένα, επιτέλους, από τα καλά νέα που αακούμε…(Στ.Γ.Κ.)

ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΙΛΕΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΤΑΚΤΙΚΕΣ

ΠΑΛΙΑ τακτική που θυμίζει τον ξένο (κλέφτη) που βάζει παράνομα το ένα πόδι του στην πόρτα του σπιτιού μας, και για να το βγάλει απαιτεί να βγεις κι εσύ έξω μαζί του!

ΑΥΤΗ ήταν είναι και θα είναι η Τουρκία. Κι αυτήν ακολούθησε στα Ίμια. Είναι μια χώρα που δημιουργεί “τετελεσμένα” σε περιοχές που μόνον αυτή αμφισβητεί, παρά τις αποφάσεις διεθνών συνθηκών. Που η ίδια όμως δεν έχει υπογράψει. Η κατάσταση έτσι διεθνοποιείται, οπότε… προτείνει υποκριτικά την “αμοιβαία αποχή”.

ΤΙ ΜΑΣ λέει με τους… περιπάτους της στην ΑΟΖ της Κύπρου; Ναι μεν “φεύγω εγώ, αλλά φεύγεις κι εσύ Κύπρος από τα δικά σου μέρη!” Την τακτική αυτή επαναλαμβάνει με μόνο στόχο την προώθηση των συμφερόντων της. Ο εναέριος και θαλάσσιος χώρος του Αιγαίου, η ΑΟΖ της Κύπρου, πιο παλιά τα Ίμια, όλα είναι για την Τουρκία υπό αμφισβήτηση, αφού δεν υπάρχει δυναμική υπεράσπιση αυτών των χώρων. Πρόκειται για μια τακτική που οι ελληνικές μεν κυβερνήσεις καταγγέλλουν διεθνώς (διεθνή φόρα, Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, Ε.Ε.), αλλά η Τουρκία επιμένει να το παίζει α λα Καραγκιόζη: “τα εμά, εμά, και τα σα, μάσα μου” (Στ.Γ.Κ.)

 

 


Σχολιάστε