"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Σχόλια (11-2-14, Χ.Ν.)

 

 

ΤΟ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΚΑΙ ΤΙ ΤΟΥ ΜΕΛΛΕΤΑΙ!

ΜΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΤΙΚΗ θυμόσοφη ιστορία λέει (περιληπτικά) πως ο Χότζας (1) είχε ένα μακρινό φίλο που, όποτε ερχόταν στο χωριό του, τον φιλοξενούσε πλουσιοπάροχα. Το ίδιο έκανε κι εκείνος ανταποδίδοντάς του την φιλοξενία.

 

ΕΤΣΙ τα πεσκέσια (=δώρα) πηγαινοέρχονταν σε κάθε επίσκεψη. Μια φορά ο φίλος του Χότζα κρατούσε ένα λαγό στο δισάκι του. Τον μαγείρεψαν και τον έφαγαν σαν καλοί φίλοι.

 

Ο ΦΙΛΟΣ την επόμενη έφυγε… Ύστερα από μερικές μέρες να’ σου ένας ξένος στην πόρτα του Χότζα που του συστήνεται ως «φίλος του φίλου που του έφερε πεσκέσι τις προάλλες το λαγό». Έτσι, ζήτησε από τον Χότζα να τον φιλοξενήσει για ένα βράδυ. Πράγματι αυτός τον δέχθηκε με χαρά και του πρόσφερε μια γαβάθα σούπα λέγοντάς του, «φίλε του φίλου μου, αυτός είναι ο ζωμός του λαγού του φίλου μας»!

 

ΣΕ ΔΥΟ μέρες εμφανίζονται άλλοι τρεις χωρικοί στο Χότζα ως «φίλοι του φίλου του φίλου που είχε φέρει το λαγό» και επειδή νύχτωσε τον παρακάλεσαν να τους φιλοξενήσει σπίτι του!

 

Ο ΧΟΤΖΑΣ αντιλαμβανόμενος το σκοπό τους, αντί άλλου δείπνου γέμισε με νερό τρεις γαβάθες και τους τις σέρβιρε, με ένα κουτάλι δίπλα σε κάθε μια. Έκπληκτοι κι απογοητευμένοι οι τρεις χωρικοί διαμαρτυρήθηκαν στον Χότζα λέγοντάς του, «τι είναι αυτό που μας σερβίρεις;». Αυτός ατάραχος τους απάντησε πως είναι «ο ζωμός του ζωμού του λαγού του φίλου που είναι και φίλος του φίλου σας»!

 

…ΑΝ αντικαταστήσουμε τη λέξη λαγός με το «πλεόνασμα», αν αντί για τη λέξη φίλος βάλουμε τις «συντεχνίες», κι αν στη θέση του Χότζα βάλουμε την «κυβέρνηση», καταλαβαίνετε τι έχει να γίνει μόλις ανακοινωθεί ο πραγματικός αριθμός του… πλεονάσματος!

 

ΚΑΙ ο μεν λαός φορολογείται αγρίως για να «αυξηθεί» το πλεόνασμα, οι δε «ευγενείς» συντεχνίες της κοινωνίας καιροφυλακτούν, για να το καρπωθούν ως… κοινωνικό μέρισμα!

 

ΜΠΟΡΕΙ να μη καταστραφήκαμε μέχρι τώρα, αλλά αν η αποδειχθεί πράγματι ότι υπάρχει κάποιο πλεόνασμα θα πρέπει η κυβέρνηση να το χειρισθεί όπως ο… Χότζας. Με σοφία. Εκτός κι αν, λόγω εκλογών, αντί για «ζωμό», αρχίσει να προσφέρει «λαγούς» (με πετραχήλια)  σε όλους.  Βλέπετε, στα κόλπα των παλαιοπολιτικών προκειμένου να διατηρήσουν την εξουσία, όλα είναι εφικτά, οπότε φτου κι απ΄την αρχή. (Στ.Γ.Κ., stcloris@yahoo.gr)

Σημείωση (1): «Νασρεντίν Χότζας»-Ιστορίες και χωρατά από τη Μ. Ασία και τον ελλαδικό χώρο, σελ. 104-105, έκδ. εφημ. Τα Νέα-Κέντρο Ανατολικών Γλωσσών και Πολιτισμού, 2013)

ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ

ΔΕΝ ξέρω ποιος το είπε, αλλά θεωρώ πως είναι από τις πιο σωστές κουβέντες που έχω διαβάσει, τώρα με την κρίση: «επαναστάτης σήμερα-όχι μόνο στην Ελλάδα-είναι αυτός που πράττει το σωστό!»

ΕΚΕΙ φτάσαμε: να θωρούμε πια επανάσταση την εκτέλεση του αυτονόητου. Και να θεωρούμε… επαναστάτες αυτούς πράττουν το καθήκον τους: αυτό για το οποίο διορίστηκαν.

ΓΙΑ σκεφθείτε λιγάκι: δεν είναι άραγε σωστό οι εθνοπατέρες να νομοθετούν και να φροντίζουν το καλό του τόπου και όχι μόνο του εαυτού τους; Σωστό δεν είναι άραγε, οι δικαστές να αποδίδουν δικαιοσύνη σε εύλογο χρονικό διάστημα, χωρίς να κάνουν διάκριση πολιτών, ούτε να δέχονται άνωθεν πιέσεις; Σωστό κι αναμενόμενο δεν είναι οι γιατροί του δημοσίου-όπως και οι δάσκαλοι- να είναι στη θέση τους και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους; (…)

ΠΟΛΛΑ τα σωστά, τα αυτονόητα. Για να τα απαριθμήσουμε θα χρειαζόταν άπειρες σελίδες.

ΑΛΛΑ, όταν μια χώρα στην οποία, ακόμη και για το αυτονόητο χρειάζεται να γίνει… επανάσταση, τούτο δεν σημαίνει ότι η χώρα, το κράτος και οι πολίτες του νοσούν βαρύτατα;

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ πλεονάσματα είναι εύκολο να δημιουργηθούν  με άγριες και ανελέητες αφαιμάξεις μισθών και συντάξεων. Ή, με την επιβολή δυσβάσταχτων φόρων. «Πλεόνασμα» βούλησης για διόρθωση των ημαρτημένων (φοροδιαφυγή, εισφοροδιαφυγή, διαφθορά κ.λπ.), αλλά και ικανή παιδεία για επιτέλεση του αυτονοήτου από όλους τους πολίτες δεν βλέπουμε να δημιουργείται. Θα ευτυχήσουμε ποτέ να τα αποκτήσουμε; (Στ.Γ.Κ.)

 

ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΚΗ ΓΗ

ΟΙ ΑΦΥΣΙΚΕΣ καιρικές συνθήκες που πλήττουν τελευταία τον πλανήτη έρχονται να μας υπενθυμίσουν ότι, καλώς ή κακώς, όλοι τυχαίνει να είμαστε συγκάτοικοι στο ίδιο διαστημόπλοιο που λέγεται γη.

 

ΕΠΟΜΕΝΩΣ, κάθε καιρική μεταβολή, ιδιαίτερα με τη φετινή σφοδρότητα πληγμάτων (πλημμύρες, χιονοθύελλες, καύσωνες, δυστυχήματα κ.ά.) σε ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ισπανία, Ιαπωνία, Αυστραλία κ.λπ., είναι ένα «σήμα κινδύνου», για το ότι έχουμε ξεπεράσει τα όρια ανοχής και αντοχής της γης μας.

 

ΕΧΕΙ αποδειχθεί επιστημονικά ότι πολλά καιρικά φαινόμενα, κυρίως η ανησυχητική τήξη των πάγων, η εκπομπή καταστροφικών για το περιβάλλον αερίων και η νέκρωση του θαλάσσιου πλούτου οφείλονται σε ανθρώπινη επέμβαση.

 

ΠΙΘΑΝΟΝ αύριο κι εδώ στην Κρήτη ή στα παράλια των Μεσογειακών χωρών να έχουμε σεισμικές δονήσεις από τις γεωτρήσεις που θα γίνουν, για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων. Μα, κάτι ανάλογο δεν εικάζεται με τους σεισμούς στην Κεφαλονιά;

 

ΒΕΒΑΙΑ, η σημαντικότερη «ακρότητα» που καταγράφεται στην εποχή μας είναι η ευτελής συμπεριφορά των πολιτικών σε όλο τον πλανήτη, . Η βόρειος Αφρική, η νότια Ευρώπη, οι ΗΠΑ και η Ρωσία, η Ε.Ε. κ.λπ., κάθε άλλο παρά αντιμετωπίζουν τα σοβαρά οικονομικά ή περιβαλλοντικά θέματα.

 

ΣΕ ΟΛΟ τον πλανήτη, δυστυχώς, κυριαρχούν ήσσονος σημασίας πολιτικές προσωπικότητες των οποίων, αν και στόχος είναι η στοιχειώδης διαχείριση της παγκόσμιας κρίσης, αυτοί κάνουν το παν για να έχουν ίδιον όφελος ή όφελος μόνο  του κράτους τους.

 

ΑΛΛΑ η παγκόσμια δραματική κατάσταση δεν αφήνει περιθώρια για εγωκεντρισμούς και ακραίους εθνικισμούς. Και, ή θα σωθούμε όλοι μαζί, ή θα αφανιστούμε όλοι. Άλλη εναλλακτική λύση, μάλλον δεν υπάρχει… (Στ.Γ.Κ.)

 

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

Κύριε πρόεδρε

Σαν άλλος… αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ ο πολύς κ. Π. Λαφαζάνης δήλωσε (προχθές) στην εφημερίδα Realnews:

«Ενδεχόμενη αναδίπλωση, οπισθοχώρηση και συστημική προσαρμογή του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει καλά αποτελέσματα. Αντίθετα, θα είναι καταστροφή όχι μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κυρίως για τον τόπο»! Και πρόσθεσε με… νόημα: «Δεν πιστεύω όμως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει τη χάρη στο σύστημα και ότι θα παίξει το παιχνίδι του και το παιχνίδι των πιστωτών».

 

Τι άραγε να θέλει να πει ο… ποιητής; Πως θα έχουμε ρήξη στο ΣΥΡΙΖΑ, με εσωκομματική «αντισυστημική»-«συστημική» διελκυστίνδα;

 

Έρχονται και εκλογές!

 

ΕΡΜΟΛΑΟΣ


Σχολιάστε