"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Μικροπολιτικά

 

Μικροπολιτικά (21-1-14)

» Στα επίπεδα του 2006 έπεσαν οι μισθοί των Ελλήνων πολιτών εφέτος (2013). Εργαζόμενοι και συνταξιούχοι έχουν χάσει την τελευταία τριετία το ¼ των αποδοχών τους! Έτσι, η χώρα μας συγκαταλέγεται στις χώρες με τις μεγαλύτερες μειώσεις μισθών (και συντάξεων) σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

[- Ε και τι έγινε…; Οι μισθωτοί στην εποχή των μνημονίων δεν είναι, άραγε, μόνο για να δουλεύουν και απλά να επιβιώνουν με ένα ξεροκόμματο; Όσο για τους συνταξιούχους…, μα ακόμη ζουν αυτοί;]

• «Ο δρόμος του εκσυγχρονισμού -στην Ελλάδα- δεν έχει διανυθεί, δεν μπορεί κανείς να τον συντομεύσει και δεν θα υπάρχουν εκπτώσεις από συμπόνια». (Frankfurter Allgemeine Zeitung, 10-1-14)

[- «Δεν θέλω τη συμπόνια κανενός…», έλεγε το παλιό λαϊκό ασμάτιο. Σ’ αυτόν τον άσπλαχνο ευρωπαϊκό «αλληλέγγυο» κόσμο, οι δρόμοι λιτότητας δεν διανύονται ποτέ, δεν συντομεύονται με τίποτε και δεν οδηγούν πουθενά, παρά μόνο στην αγκαλιά της «Μεγάλης Γερμανίας». Και όσοι το αντιλήφθηκαν καλώς! Αυτή δεν είναι η πολιτική της;]

• «Εάν ως το τέλος του 2015 η Ελλάδα έχει ανταποκριθεί σε όλες τις δεσμεύσεις της και έχει επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα και υπάρχει τότε ακόμη περαιτέρω ανάγκη χρηματοδότησης, είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε ακόμη κάτι»! (Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το εάν θα υπάρξει νέα μείωση των επιτοκίων στα ελληνικά δάνεια -Τα Νέα, 11-1-14)

[- Τόσα «εάν» για ένα «κάτι» στο τέλος; Μα θα υπάρχει το 2015 η Ελλάδα, με τέτοιους ασφυκτικούς όρους; Κομμάτι δύσκολο, δεν νομίζετε κ. Σόιμπλε;]

• «Ο υπεύθυνος Θρησκευμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Ι. Αμανατίδης, αποκάλυψε σήμερα (προχθές) το πρωί στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλέξης Τσίπρας είναι άθεος. Δικαίωμα του. Όμως, ο ελληνικός λαός, πρέπει να γνωρίζει σε τι πιστεύει ο κ. Τσίπρας, γι’ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει άμεσα να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει το βουλευτή του».

[- Εμείς αναρωτιόμαστε σε τι … Θεό πιστεύει η Ν.Δ., με αυτή της την ανακοίνωση; Αλήθεια, με τα τόσο εξοντωτικά μέτρα που επιβάλλει σε όλους τους υπόλοιπους εμάς -τους και θρησκευόμενους, έχει η Ν.Δ. το… Θεό της; Μα, σοβαρά αυτό είναι το πρόβλημα της χώρας, το «σε τι Θεό πιστεύει» ο κ. Τσίπρας;
Στ.Γ.Κ.

————————————————————————————————-

“Εντος των ημερών…” (21-1-14)

ΜΕ ΤΗ ΔΥΣΤΟΚΙΑ στην εύρεση άξιων κομματικών στελεχών (με ό,τι σημαίνει σήμερα η λέξη «άξιος») που θα πλαισιώσουν τα ψηφοδέλτιά τους, κόμματα και τοπικοί φορείς οδεύουν εναγώνια προς τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μάη.

Η ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΑ «δίνει και παίρνει», οι διαψεύσεις επίσης. Ολοι είναι επιφυλακτικοί, όλοι περιμένουν την τελευταία μέρα, όλοι θέλουν πρώτα να γνωρίσουν τους αντιπάλους τους, όλα είναι ρευστά. Οι δηλώσεις ορισμένων ότι «δεν θα κατεβούν» επιτείνουν τις κομματικές ανησυχίες, ενώ και οι διερευνήσεις για νέα ονόματα, άφθαρτα κομματικά πρόσωπα, συνεχίζονται.

ΣΙΓΟΥΡΑ θα έχουμε μια από τις πιο αμφιλεγόμενες τοπικές εκλογές, αφού και οι λιτοί προϋπολογισμοί θα είναι στο επίκεντρο και οι συνθέσεις των Δημοτικών Συμβουλίων θα έχουν ανατροπές. Μέχρι την τελευταία στιγμή.

ΟΣΟΙ δηλώνουν «βεβαιότητα» επανεκλογής τους, μάλλον αεροβατούν, διότι θα δυσκολευτούν να δουν το όνειρό τους να πραγματοποιείται. Το νέο σκηνικό, με τις δημοσκοπικές μετρήσεις και τις αναγωγές τους στο εκλογικό σώμα κρύβει εκπλήξεις και πολλά απρόβλεπτα. Η τέχνη της «επικοινωνίας» είναι άλλο, και η πραγματική, η ουσιαστική προσφορά στα κοινά είναι άλλο. Το δεύτερο, αν υπάρχει, θα μετρήσει περισσότερο.

Ο ΛΑΟΣ βλέπει, ζυγίζει, υφίσταται τα πάνδεινα. Θα κληθεί οσονούπω να ψηφίσει. Μακάρι να έχει τη νηφαλιότητα, αλλά και τη δυνατότητα να ψηφίσει τους καλύτερους. Ανεξάρτητα από κάθε κόμμα.

…ΑΛΛΑ πού τέτοια χάρη; Ο παλαιοκομματισμός ζει και βασιλεύει. Αμετακίνητος στη φιλοσοφία και την τακτική του περιμένει ξανά να… θριαμβεύσει, έστω και υπό άλλο ιδεολογικό/κομματικό σχήμα.

ΤΑ ΕΝΙΑΙΑ ψηφοδέλτια αποτελούν μάλλον όνειρα… εαρινής νυκτός. Παρόλο που τα τοπικά προβλήματα απαιτούν άλλου είδους «πολιτικές», μακριά από τις αθηνοκεντρικές βουλήσεις. Αυτά -τα προβλήματα- είναι σήμερα το αιτούμενο των τοπικών κοινωνιών. Όμως βρίσκονται, θαρρείς επί τούτου, στα… αζήτητα των κομμάτων. Στα οποία προεξάρχουσα θέση έχει η πάση θυσία… νίκη του κόμματος. Όχι η νίκη της τοπικής κοινωνίας.

Στ.Γ.Κ.
stcloris@yahoo.gr


Σχολιάστε