"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Σχόλια (Χ.Ν., 26-9-13)

 

 

 

 

ΠΑΛΑΙΟ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΑΛΥΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

  • Αρχίζουν οι καταλήψεις σχολείων και στα Χανιά” (Χ.Ν., 24/9)

«ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ της παιδείας κατέστη άλυτο στον τόπο μας, γιατί γίνεται και αυτό, όπως όλα τα θέματα, αντικείμενο κομματικών ανταγωνισμών. Γίνεται δηλαδή αντικείμενο δημαγωγίας. Κάθε κυβέρνηση που έρχεται στην εξουσία, εννοεί να κάνει τη δική της εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και η εκάστοτε αντιπολίτευση αντιδρά κατά της εκάστοτε μεταρρύθμισης, αναλαμβάνοντας έτσι την υποχρέωση να την ανατρέψει, όταν έλθει η ίδια στην εξουσία. Εξ αιτίας όλων αυτών δεν κατέστη δυνατή η πάγια εκπαιδευτική πολιτική, που είναι απαραίτητη για την προκοπή του τόπου».

ΟΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ πολύ επίκαιρες διαπιστώσεις για την κατάσταση στην ελληνική Παιδεία δεν είναι χθεσινές, ούτε καν προχθεσινές. Χρονολογούνται από το 1976, δυο χρόνια μετά την αποκατάταση της δημοκρατίας στον τόπο μας. Δεν τις κάνει ο οποιοσδήποτε, αλλά ο τότε εκλεγμένος και με συντριπτική πλειοψηφία πρωθυπουργός της χώρας, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.

ΜΕ ΤΗ λιτή, όσο και περιεκτική αυτή διατύπωση”, γράφει σε σχετικό του άρθρο (Το Βήμα 20/9, από όπου και το απόσπασμα) ο κ. Β. Κοντογιαννόπουλος -πρώην υπουργός Παιδείας-, “ο Κων/νος Καραμανλής συνόψιζε το 1976 τις βασικές αιτίες της χρόνιας υστέρησης του εκπαιδευτικού μας συστήματος”. Ουδεμία αντίρρηση…

ΔΥΣΤΥΧΩΣ η επί δεκαετίες έλλειψη μιας “πάγιας εκπαιδευτικής πολιτικής” απαραίτητης για την ανόρθωση της χώρας, 37 χρόνια μετά, παραμένει πάγιο αίτημα των πολιτών. Τα μεταπολιτευτικά κόμματα είτε στην κυβέρνηση βρίσκονται είτε στην αντιπολίτευση “διεισδύουν” τόσο πολύ στο “σώμα” της Παιδείας, ώστε αυτή να ακολουθεί πορεία (αυτο)καταστροφής και μη αναστρέψιμη.

ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ είναι ότι τα κόμματα (και οι… συνιστώσες τους) εκλαμβάνουν, με αφορμή την κρίση, την Παιδεία ως “ξέφραγο αμπέλι” όπου ο καθένας προσπαθεί να “περάσει” συνδικαλιστικώς την δική του ιδεολογία, ως την υγιέστερη για τη θεραπεία της “χρονίως πάσχουασας” Παιδείας.

ΠΟΤΕ θα αντιληφθούμε, πολιτικοί, συνδικαλιστές, γονείς και κοινωνία, ότι το θέμα Παιδεία δεν είναι πρωτίστως οικονομικό, αλλά πολιτικό; Πότε οι συνδικαλιστές των ΕΛΜΕ και της ΟΛΜΕ θα κατανοήσουν ότι μια “πάγια πολιτική” (εθνική δηλαδή) θα απέφερε περισσότερα οικονομικά οφέλη και στον κλάδο από ότι οι ποικιλόμορφες απεργίες; Κανείς πολιτικός δεν θα δημαγωγούσε, πολιτικοί και κόμματα θα απέβλεπαν στην εσαεί βελτίωσή της. Αλλά βλέπετε, στην Ελλάδα ζουμε, όχι στην Φινλανδία! (Στ.Γ.Κ., stcloris@yahoo.gr)

ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΒΡΩΣΗ

 

ΠΟΙΟΣ θα μας προστατεύσει από τους… προστάτες μας; Εννοούμε ορισμένα επίορκα όργανα της ΕΛ.ΑΣ. που γίνονται “όργανα” του οποιουδήποτε παρακράτους;

 

ΗΤΑΝ αποκαλυπτικός ο κ. Χρήστος Φωτόπουλος, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ (Τα Νέα, 24/9). Δήλωσε σχετικά με τις διασυνδέσεις πολλών αστυνομικών με τη “Χρυσή Αυγή”: «Την τελευταία τριετία υπάρχουν πάμπολλα περιστατικά στα οποία συνάδελφοι επέδειξαν ανοχή σε κρούσματα βίας από μέλη της Χρυσής Αυγής».

 

ΠΡΟΣΘΕΣΕ δε ότι η ομοσπονδία είχε κάνει αλλεπάλληλες παρεμβάσεις τόσο στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ όσο και στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για την αντιμετώπιση των συγκεκριμένων φαινομένων. «Δυστυχώς όμως” καταλήγει ο κ. Φωτόπουλος, “οι εκκλήσεις και οι παρεμβάσεις μας δεν εισακούστηκαν».

 

ΚΑΠΟΥ νομίζουμε πως έχουμε “χάσει και τη μπάλα και το γήπεδο” στο θέμα! Διότι, ποιος είναι ο ρόλος του υπουργείου “Προστασίας του Πολίτη”, αν δεν είναι η… προτασία του; Και για ποιο λόγο να δείχνουν αστυνομικοί ανοχή σε κρούσματα βίας της “Χρυσής Αυγής”, αν δεν έχουν κι αυτοί κάποιο “ιδεολογικό” κοινό υπόβαθρο (ή μήπως και άλλο συμφέρον); Οι έρευνες που διεξάγονται θα δείξουν, αν βέβαια συνεχιστούν εις βάθος και δεν… μπουν από νωρίς στο αρχείο, του λόγου το αληθές! (Στ.Γ.Κ.)

 

ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ ΑΠΟΛΥΤΑ

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ καλός ή κακός φασισμός, όπως δεν υπάρχει καλή ή κακή βία. Ένας είναι ο φασισμός (με οποιοδήποτε χρώμα), μία είναι και βία (με οποιαδήποτε μορφή). Αλλά δεν υπάρχει και φασισμός χωρίς βία. Δεν θα ήταν φασισμός! Γι αυτό και κάθε καταδίκη των δυο αυτών απάνθρωπων εκφάνσεων είναι όχι μόνο ευπρόσδεκτη, αλλά και αναγκαία.

ΕΤΣΙ, χαιρόμαστε που πληθαίνουν οι καταδίκες της εγκληματικής οργάνωσης “Χ.Α.” κι εδώ στα Χανιά. Αν μη τι άλλο, δείχνουν ότι ο κόσμος αρχίζει να αντιλαμβάνεται την ουσία και το πραγματικό περιεχόμενο αυτού του μορφώματος. (Στ.Γ.Κ.)

ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗ “Χ.Α.”

  • «Δεν μπορούμε να θεωρούμε ότι μια χώρα χαρακτηρίζεται συλλήβδην από ένα και μόνο περιστατικό, το οποίο είδαμε τις τελευταίες ημέρες στις εφημερίδες. Ναι, ασφαλώς υπάρχουν ηλίθιοι, οι οποίοι καλύπτονται κάτω από έναν πολιτικό τίτλο, ναι, δολοφονούν ανθρώπους μερικές φορές, ωστόσο τέτοια περιστατικά συμβαίνουν, δυστυχώς, ανά τον κόσμο. Το συγκεκριμένο περιστατικό δεν αντιπροσωπεύει την Ελλάδα, τη χώρα την οποία γνωρίζω εγώ. Μια χώρα με έναν υπέροχο λαό, μια χώρα πανέμορφη, που δικαίως προσελκύει τεράστιο αριθμό τουριστών. Είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μου μέρη στον κόσμο. Δεν πρέπει ολόκληρη η χώρα να κρίνεται από την πράξη ενός ηλίθιου εξτρεμιστή, ο οποίος σκότωσε έναν καλλιτέχνη». Αυτά είπε ο Τζέρεμι Άιρονς, ο διάσημος και βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός, σε συνέντευξη Τύπου, λίγες ώρες πριν την πρεμιέρα της ταινίας του στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (20-9-13).

[-Συμφωνούμε με την καταδίκη σας, αλλά δυστυχώς, αγαπητέ μας κ. Τζέρεμι, δεν πρόκειται για “ηλίθιους”, αλλά για πολύ καλά οργανωμένους οπαδούς “ταγμάτων εφόδου”. Με απώτερο μάλιστα σκοπό, δοθείσης πρώτης ευκαιρίας και καταλήψεως της Βουλής, την δια της βίας κατάλυση του πολιτικού και πολιτειακού μας συστήματος.]

  • «Πρόκειται για εγκληματική, μαφιόζικη οργάνωση νεοναζί δολοφόνων, που ο λαός, η νεολαία, το εργατικό κίνημα πρέπει να τους απομονώσει τελείως, εδώ και τώρα, κάνοντας πράξη, σύνθημά του, τα λόγια του ποιητή «το φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον, δε θα πεθάνει μόνος, τσάκισέ τον». Από δήλωση του γ.γ. της Κ.Ε του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα (18/9)

[-Δεν αρκούν οι καταδίκες. Θα πρέπει σύσσωμη η πολιτεία να προβεί σε εκείνες τις νόμιμες ενέργειες, ώστε να χτυπηθεί το φαινόμενο με επιχειρήματα, ευρήματα- ντοκουμέντα και υπάρχοντες νόμους. Κι ας φροντίσει ακόμη η πολιτεία να διαπαιδαγωγηθεί έτσι η νεολαία, ώστε να μη τείνει εύκοα ώτα στις σειρήνες του φασισμού. Η κρίση είναι κρίση και η δημοκρατία δημοκρατία.] (Στ.Γ.Κ.)


Σχολιάστε