"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Αναστάσιμο-2013 (“X.N.”, 4-5-13, απόσπασμα)

ΑΝΑΣΤΑΣΙΜΟ-2013 (“X.N.”, 4-5-13, απόσπασμα)

  • «… Ψαύω όχι με τ’άχρηστα, νεκρωμένα χέρια μου

όχι με τη νόηση, αλλά μ’ εκείνο τ’ άλλο

με το χνούδι της ψυχής». (Γ. Μανουσάκης) (1)


Η ΜΕΓΑΛΗ εβδομάδα, η Εβδομάδα των Παθών που καταλήγει πάντα στην Ανάσταση του Χριστού, συμπυκνώνει την ανθρώπινη ζωή μέσα σε 7 μέρες.

«Τα πάθη του Χριστού –κατά τη Λίζα Βάρβογλη – σε ψυχολογικό επίπεδο, συμβολίζουν τα πάθη που περνάει κάθε άνθρωπος. Πρόκειται για μια υπενθύμιση ότι, όσο καλά και αν πάει η ζωή κάποιου, υπάρχουν πάντα οι δύσκολες στιγμές, τα πράγματα που δεν μπορεί κανείς να ελέγξει, οι συγκυρίες ή τα δυσάρεστα που συμβαίνουν ξαφνικά και ταράζουν την ομαλή ζωή και τη ρουτίνα» (2).

ΣΕ ΑΤΟΜΙΚΟ επίπεδο, ο καθένας μας «κουβαλάει το Σταυρό του». Του οποίου το «βάρος» μόνον αυτός γνωρίζει. Όλοι βιώνουμε, άλλος λίγο άλλος πολύ, τα βαθύτατα υπαρξιακά προβλήματα του πόνου από μια οποιαδήποτε απώλεια ή αναποδιά της μοίρας. Ζούμε τη δυστυχία από ανaπάντεχες καταστροφές, οδυρόμαστε για τον απροσδόκητο θάνατο κάποιου αγαπημένου προσώπου μας, υφιστάμεθα τις συνέπειες μιας οικονομικής λαίλαπας.

ΜΑ, όλοι επιθυμούμε, μέσω της πίστης, να ξαναγεννηθούμε ψυχολογικά, να «αναστηθούμε» και να ζήσουμε διαφορετικά από ό,τι ζούσαμε μέχρι τώρα. Tο «μεγάλο θαύμα» είναι ότι όλοι μπορούμε ν’ αλλάξουμε τον εαυτό μας. Μάλιστα, στο βαθμό και στο μέγεθος που το επιθυμούμε ∙ αρκεί να θελήσουμε ειλικρινά και να επιδιώξουμε με πείσμα, όσο επώδυνη κι αν είναι, αυτήν την αλλαγή…

ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ έργο στη ζωή μας είναι αυτό που επιτέλεσε με απόλυτη επιτυχία, ταπεινότητα, πληρότητα και ανταπόκριση ο εκλιπών Αρχιεπίσκοπος Σελίνου και Κισάμου, ο Ειρηναίος-ο Άνθρωπός μας: να προσφέρεις, δηλαδή, τον εαυτό σου στην υπηρεσία των άλλων, με όλη την ψυχή και τη διάνοιά σου, με όλη την αγάπη και την ικμάδα του σώματός σου. Και προσφέροντάς τον να πιστεύεις ότι δεν έκανες απολύτως τίποτε!

Μα, αυτός δεν είναι κι ο πραγματικός  προορισμός μας στη γη, αν θέλουμε να λεγόμαστε άνθρωποι;

Ο ΑΛΛΟΣ μεγάλος Ιεράρχης της Ορθοδοξίας, ο Αναστάσιος, μας εκμυστηρεύεται ένα άλλο «μυστικό» εξίσου σημαντικό με αυτό του Ειρηναίου. Λέει: «Το μυστικό για να βρει κανείς τον εαυτό του είναι να τον προσφέρει» (3) στους άλλους. Όπως έκανε ο Χριστός με τη διδασκαλία, τα πάθη και περισσότερο με το σταυρικό του θάνατο. (…)

ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ, έστω κι αν η ελληνική ζωή παραμένει «θανάτου γευσαμένη» πάντα, στην ανόρθωσή του νέου ανανεωμένου εαυτού μας, του νέου κόσμου που γεννιέται. Ναι! Αργά ή γρήγορα, νικώντας τους χειρότερους φόβους μας, η «Ανάστασή» της χώρας θα θριαμβεύσει… Εξάλλου, αυτό δεν είναι και το πραγματικό νόημα του Πάσχα; Μετά το πάθος να επέρχεται η αγαλλίαση και η λύτρωση; Μετά το μαρτύριο, η νίκη κι η χαρά;

Η χαρμολύπη είναι μια λέξη καθαρά ελληνική που δεν απαντάται σε καμιά άλλη γλώσσα, σε κανένα άλλο Πάσχα.

Καλή Ανάσταση… (Στ.Γ.Κ., 4-5-13)

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

-(1) Γ. Μανουσάκης, «Τα ποιήματα 1967-2007, τ. Β’ Ανέκδοτα-Αθησαύριστα», «Μήπως τότε μόνο μπορούμε», σελ. 63, εκδ. Γαβριηλίδη, 2013 (σε φιλολογική επιμέλεια-επιλεγόμενα Αγγελικής Καραθανάση-Μανουσάκη).

-(2) Δρ Λίζα Βάρβογλη,  Ph. D. Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια,  επιστημονική συνεργάτις της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ των ΗΠΑ.  [health.in.gr, 13 Απρ. 2009]

-(3) Αναστασίου Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας: «Ο Ρόλος της Εκκλησίας/Οικονομική Κρίση», «Χ.Ν.», 29-09-2012

————————————————————————

http://www.youtube.com/watch?v=TkFgnY3xel0


Σχολιάστε