"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Αλληλοβοήθεια πολιτών και “αλληλεγγύη” πολιτικών!

 

 

 

 

ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ( “X.N.” , 20-12-11, St.G.K.)

ΕΝΑ από τα θετικά στοιχεία που αναδύεται από αυτήν την κρίση είναι η φιλαλληλία ανάμεσα στα μέλη της κοινωνίας μας. Εκεί όπου υποχωρεί το καταρρέον  κράτος έρχεται η ανθρώπινη, h ατομική ή ομαδική πρωτοβουλία να αναλάβει δράση. Η αλληλεγγύη είναι πρωτόγνωρη ανάμεσα στους συμπολίτες μας, όπως είναι και πρωτόγνωρη η υποβάθμιση της ζωής μεγάλων κοινωνικών ομάδων. Η μιζέρια, η φτώχεια, η ανημποριά που επιβάλλει το μνημόνιο, με τις αφαιμάξεις συντάξεων, μισθών και τα «χαράτσια» της κυβέρνησης, δημιούργησε μια κατάσταση απερίγραπτη. Δεν νομίζουμε πως, έτσι όπως πάμε καθοδικά, θα αργήσει και πολύ να δούμε σκηνές Κατοχής στους δρόμους…

ΚΑΙ ΕΔΩ στα Χανιά το κίνημα αλληλεγγύης ξεκινά από τα σχολεία, διαχέεται στην κοινωνία από μη κυβερνητικές οργανώσεις και αναπτύσσεται δυναμικά από μικρές ομάδες ατόμων. Αλληλεγγύη, φυσικά, δεν είναι μόνον ένα πιάτο φαγητό. Είναι και η βοήθεια σε ανήμπορα ηλικιωμένα άτομα, είναι η δωρεάν διδασκαλία σε μαθητές που δεν μπορούν να πληρώνουν φροντιστήρια, ή μαθήματα σε αλλοδαπούς που δεν ξέρουν ελληνικά. Είναι η προσφορά φαρμάκων, η παροχή ρουχισμού ή άλλων ειδών. Είναι η οικονομική ή ψυχολογική στήριξη άστεγων, απελπισμένων ή αρρώστων…

ΑΘΟΡΥΒΑ τις περισσότερες φορές-όπως γίνεται με την Αρχιεπισκοπή Αθηνών-η βοήθεια σε χιλιάδες ανθρώπους που δεν έχουν ούτε ένα πιάτο φαγητό, είναι όχι μόνο αξιομνημόνευτη και συγκινητική αλλά και άξια για μίμηση κι από τις άλλες Μητροπόλεις ή τους Δήμους.

***

ΥΠΑΡΧΕΙ βέβαια και μια άλλου είδους… αλληλεγγύη, με την αρνητική πλευρά της. Είναι αυτή που βλέπουμε να περιχαρακώνει τους διεφθαρμένους πολιτικούς μας. Επιδεικνύουν μια αξιοζήλευτη θα λέγαμε- μια αρραγή- ομερτά, στη συγκάλυψη των διεφθαρμένων συναδέλφων τους. Που άλλοι μεν οδήγησαν τα κλεμμένα τους έξω, άλλοι έκαναν off shore εταιρείες (!), άλλοι δε αρνούνται πεισματικά να συναινέσουν στο να ανοίξουν οι φυλακές και για το σινάφι τους.

ΕΥΓΛΩΤΤΟΣ ο Γάλλος λογοτέχνης Georges Bernanos που λέει (ήδη από το 1948) πως «αυτό που καθιστά τη διαφθορά (…) τόσο μοιραία, είναι η αλληλεγγύη που δένει μεταξύ τους όλα τα μέλη της, διεφθαρμένα ή όχι, σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση του κοινού γοήτρου τους!»

… ΑΥΤΟ που εμείς ευχόμαστε είναι να υπερισχύσει η πρώτη, η υγιής αλληλεγγύη των ατόμων στις κοινωνίες μας, ώστε να μη ξαναφτάσουμε -λόγω παρανόησής της- στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα! (Στ.Γ.Κ., stcloris@yahoo.gr, www.stcloris.gr)

ΔΥΟ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

-ΤΟ ΠΑΣΟΚ γεννήθηκε στη δεκαετία του 1970, όπως και η Ν.Δ. Νομίζουμε πως και τα δυο κόμματα έχουν εξαντλήσει ό,τι καλύτερο (ή και χειρότερο) είχαν να προσφέρουν στον τόπο. Αν μείνουμε στην αρχαιοελληνική ρήση «προς γαρ το τελευταίον εκβάν…», συμπεραίνουμε πως μάλλον η παρουσία των δυο κομμάτων εξουσία στην Ελλάδα είχε αρνητικά, ολέθρια αποτελέσματα και εφεξής είναι επικίνδυνη…

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ, για το πρώην κόμμα του, ο κ. Γ. Φλωρίδης (υπουργός επί ΠΑΣΟΚ (Σημίτη), και ιδρυτικό μέλος του νεοσύστατου Κοινωνικού Συνδέσμου) τόνισε στο Mega (15-12-11)τα εξής: «Αυτό το ΠΑΣΟΚ, που έχει απομείνει, όπως έχει απομείνει, είναι ένας μηχανισμός κοινωνικά αποκρουστικός. Έχει αποκοπεί από την κοινωνική βάση, θα πρέπει πλέον να κονιορτοποιηθεί και να εξαερωθεί».

ΒΕΒΑΙΑ, κάτι που συμβαίνει πάντα με τους «εκτός» ενός κόμματος, είναι το ερώτημα , γιατί δεν ζήτησε ανάλογη «κονιορτοποίηση» του κόμματός του, όσο βρισκόταν στα υπουργικά έδρανα;

-Η ΔΕΥΤΕΡΗ πρόταση που έκανε ο ίδιος πολιτικός στο τηλεοπτικό κανάλι είναι η σχετική με τις απολύσεις από το δημόσιο και την παρέμβαση του θεσμού του ΑΣΕΠ: όπως υπάρχει ΑΣΕΠ για την είσοδο στο δημόσιο, το ίδιο θα πρέπει να υπάρχει και κατά την μελετώμενη έξοδο (απόλυση) από αυτό μέρους των υπαλλήλων. Δηλαδή, να απολύονται όσοι προσλήφθηκαν στο δημόσιο «χωρίς ΑΣΕΠ»: αυτοί που μπήκαν από «παραθυράκια» και από «πελατειακές» εντολές βουλευτών ή υπουργών!

ΑΥΤΟ επιβάλλει η κοινή λογική, αυτό επιτάσσει η δικαιοσύνη στις προσλήψεις και απολύσεις. Αλλά κι αυτό είναι το δημόσιο συμφέρον. Να μη στερηθεί, δηλαδή, των ικανών στελεχών του! Όλα τα άλλα περί εφεδρείας, οριζόντιων απολύσεων κ.λπ., είναι προφάσεις εν αμαρτίαις και εναγώνια πολιτικάντικη τακτική του παλαιοκομματισμού. (Στ.Γ.Κ.)


Σχολιάστε