"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Έλλειμμα προσωπικοτήτων…

 

 

 

 

ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΩΝ (όπως δημοσιεύτηκε στα “Χ.Ν.”, 15-11-11)

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ πτυχή της πρόσφατης πολιτικής κρίσης στη χώρα  ήταν το έλλειμμα «πολιτικού ήθους» και διδασκαλίας ήθους στο λαό, από τους κορυφαίους ηγήτορές μας.

ΕΠΙ ΜΕΡΕΣ σταθήκαμε μάρτυρες μιας εξοργιστικής αδυναμίας του πολιτικού συστήματος να αρθεί στο ύψος του. Είχες την αίσθηση ότι τα πάντα κόλλησαν στο τέλμα του παλαιοκομματισμού. Οι «άναρθρες» κραυγές ή οι «ξύλινες» απαντήσεις των αρχηγών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, απλά ενέτειναν την αγωνία και την απελπισία μας, για το επερχόμενο τέλος… Παρακμιακός λόγος που έδειχνε πως οι άνθρωποι-οι πολιτικοί μας- δεν είχαν καμιά επαφή ούτε με το λαό, ούτε με την πραγματικότητα. Και τα δυο τους ξεπερνούσαν. Τα λόγια που έβγαινα από τα στόματά τους ήταν παντελώς άκαιρα και άσχετα με αυτό που απαιτούσε ο λαός και η ανάγκη. Λόγια ξένα προς τη σκέψης τους, αφού μάλλον άλλοι ήταν οι συντάκτες τους.

-ΠΡΩΤΑ απ΄ όλα τα είχαν χαμένα και οι δυο τους: Σαμαράς και Παπανδρέου. Ειδικά ο κ. Σαμαράς θα  μείνει για πάντα στο μυαλό μας, με εκείνο το κάτωχρο, το πανιασμένο πρόσωπο στην τηλεόραση να ψελλίζει με βραχνή φωνή: «Έπεσαν οι μάσκες!» Λες και αυτό που ενδιέφερε εκείνη την ώρα το λαό ήταν ποιος φορά και ποιος όχι μάσκα! Για το λαό (το αποδεικνύουν οι δημοσκοπήσεις) και τα δυο κόμματα εξουσίας φορούν «σφιχτές» κομματικές μάσκες. Και ή θα αλλάξουν ριζικά σε δομές, πρόσωπα, ιδεολογία και μεθόδους, ή θα πεθάνουν για πάντα στη συνείδησή μας. Οι ηγέτες τους αποδείχθηκαν εξαιρετικά ελάχιστοι μπροστά στο μέγεθος του προβλήματος, βραδύνοες στη λήψη γοργών αποφάσεων, εξαιρετικά επικίνδυνοι για ηγήτορες και στο μέλλον.

ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ισχυρών προσωπικοτήτων συμπληρώνει κι η αδύναμη παρουσία του ΠτΔ. Ο κ. Κ. Παπούλιας, στην κρίση των τελευταίων ημερών έδειξε μια ασύγγνωστη αδυναμία: από την ακατανόητη και αδικαιολόγητη αποχώρησή του απ΄ τους εορτασμούς της Θεσσαλονίκης, μέχρι τον καρκινοβατούντα χειρισμό της επιλογής του νέου πρωθυπουργού. Όσο κι αν το Σύνταγμα δεν του παρέχει πολλά περιθώρια επεμβάσεων, θα έπρεπε να ήταν πιο δυναμικός και «σκληρός» σε ό,τι αφορούσε τις αποφάσεις για την τύχη ενός ολόκληρου έθνους. Ο κορυφαίος θεσμός της συλλογικότητας («πρώτος πολίτης») οφείλει να προστατεύει την αξιοπρέπεια του λαού που εκπροσωπεί. Οι δημόσιοι λειτουργοί, ναι, εκτίθενται. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι υποχωρούν ατάκτως μπροστά σε ορισμένες ομάδες διαμαρτυρομένων!

…Η ΕΠΙΛΟΓΗ του κ. Παπαδήμου στην πρωθυπουργία- με έναν ορθό λόγο και πρώτες ορθές κινήσεις- δείχνει πόσο αυτή η χώρα στερείται ανθρώπων ποιότητας. Ακόμη και στις πιο κρίσιμες στιγμές του έθνους, το ελληνικό πολιτικό σύστημα εξακολουθεί να μη θέλει να αντιληφθεί ότι έχει «γεράσει» επικίνδυνα. Ότι μια σαρωτική αλλαγή είναι προ των πυλών και πως θα πρέπει ή να αποχωρήσει ήρεμα, ή βίαια…

(Στ.Γ.Κ., stcloris.gr, ww.stcloris.gr)


Σχολιάστε