"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

IET ΧΑΝΙΩΝ-ένα πνευματικό/δημοσιογραφικό κόσμημα

ΜΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕΓΑΛΟΥ ΔΙΑΜΕΤΡΗΜΑΤΟΣ

Το περασμένο Σάββατο 11 ιουνίου 2011 έγινε στο ΙΕΤ Χανίων (= Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου) στις εγκαταστάσεις του στους Αγ.Πάντες Αποκορώνου, ομιλία και δημόσια συζήτηση από τον καθηγητή Γ. Μπαμπινιώτη, με αφορμή και το νέο βιβλίο του «Διαλογισμοί για τη γλώσσα και τη γλώσσα μας».
Στο δεύτερο μέρος της ημερίδας πραγματοποιήθηκε σεμινάριο για δημοσιογράφους και εκπαιδευτικούς οι οποίοι είχαν την δυνατότητα να θέσουν ερωτήματα και να συζητήσουν με τον κ.Μπαμπινιώτη για την Ελληνική γλώσσα στα ΜΜΕ και στην εκπαίδευση.
Την ανάγκη στήριξης της Ελληνικής γλώσσας σε ένα επίπεδο ποιότητας, τόνισε ο κ. καθηγητής, ενώ παράλληλα χαρακτήρισε την χρήση των greeklish (=ελληνικά με λατινικούς-αγγλικούς χαρακτήρες) απο τους χρήστες SMS των κινητών, αλλά και στο διαδύκτιο ως δρόμο αποξένωσης απο την εικόνα των Ελληνικών λέξεων.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ.Μπαμπινιώτης ”εγώ θα έλεγα στον κόσμο που μας ακούει, “τη γλώσσα και τα μάτια σας”. Και πρόσθεσε: ” Θα έλεγα, ότι σε ημέρες κρίσης θα πρέπει να σκύψουμε σε ό,τι καλύτερο διαθέτει αυτός ο τόπος. Πού είναι ο πολιτισμός μας, η παράδοση μας και με τον πιο εύγλωττο τρόπο η γλώσσα μας”.
‘Οπως διευκρίνησε ”επειδή η γλώσσα συνδέεται άμεσα με τον τρόπο της σκέψης, κάθε πρόοδος βελτίωσης και ενίσχυσης της γλώσσας είναι στην πραγματικότητα μια ενίσχυση του τρόπου της σκέψης μας. Γι΄ αυτό και επιμένω και στον τρόπο διδασκαλίας της γλώσσας στα σχολεία και στην προσέγγιση της γλώσσας, όχι μόνο εργαλειακά.Δεν είναι απλό εργαλείο η γλώσσα, είναι ο πολιτισμός μας ,είναι η ιστορία μας είναι η σκέψη μας είναι η νοοτροπία μας είναι η ταυτότητα μας. Πάνω από όλα η γλώσσα είναι αξία” .

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με την πολύ διαδεδομένη χρήση των greeklish μεταξύ των νέων που στέλνουν SMS απο τα κινητά ή μηνύματα μέσω του διαδυκτίου, ο καθηγητής γλωσσολογίας απάντησε :
“Τα γκρίκλις είναι ο καλύτερος δρόμος αποξένωσης από την εικόνα της λέξης. Αυτό μπορούν νέοι άνθρωποι να το πληρώσουν ακριβά. Έχουμε ελληνικές γραμματοσειρές και μπορούμε, αξιοποιώντας το διαδίκτυο και τα ηλεκτρονικά μέσα, να χρησιμοποιούμε τις ελληνικές γραμματοσειρές που έχουν το προτέρημα να δίνουν την εικόνα της λέξης, το οπτικό ίνδαλμα και να μας συμφιλιώνουν με την ορθογραφία της λέξης και με τη σημασία της”.

———————————————————————————————————————————————–

Σημείωση: [Το Ίδρυμα εγκαινιάστηκε στις 11/6/10, από την υπουργό Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου και τον τέως πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Δημήτρη Σιούφα,  στους Αγίους Πάντες Αποκορώνου].

-Για όσου υποστηρίζουν ότι δεν διαθέτουν τις ελληνικές γραμματοσειρές και γι αυτό το λόγο χρησιμοποιούν τα …γκρικλις (δεν μας αρέσει καθόλου αυτή η λέξη, αλλά την προτιμούμε από την αγγλική απόδοσή της), ας τις κατεβάσουν  μια και υπάρχουν στο διαδίκτυο.

Η “άλλη γραφή”, εκτός του είναι ακαλαίσθητη, βάρβαρη και ακατάληπτη απ΄τους περισσότερους, εκφράζει και το βαθμό  προσέγγισης, αλλά και το σεβασμό που τρέφει κανείς απέναντι στην εθνική του γλώσσα.

Ο Μάριο Σοάρες είχε πει κάποτε πως “η γλώσσα μου, είναι η πατρίδα μου”.

Εμείς;

Στ.Γ.Κ.


Σχολιάστε