"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Αναδιάρθρωση και τι σημαίνει ακριβώς…

Η ΚΡΙΣΗ έχει δημιουργήσει ένα σωρό όρους. Ή μάλλον εισήγαγε στην καθημερινή ζωή μας όρους άγνωστους μέχει πριν ένα χρόνο: οίκοι αξιολόγησης, αγορά χρεόυς, τρόικα,  επαναδιαπραγμάτευση χρέους, πτώχευση, “κούρεμα”, “επαχθές χρέος” κ.λπ. Παρακάτω αλιεύσαμε από το διαδίκτυο μια συνέντευξη που αναφέρεται στο τι σημαίνει αναδιάρθρωση χρέους…

ΑΝ ΚΑΙ ΜΑΚΡΟΣΚΕΛΗΣ ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ ΠΩΣ ΕΧΕΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ…

H Ελλάδα θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση ή όχι;

 • Πως θα προστατεύσετε το κεφάλαιο σας, τις επενδύσεις σας την περιουσία σας; Τα ερωτήματα αυτά αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία των ελλήνων επενδυτών & καταθετών οι οποίοι εν μέσω φημών και μιας ασύλληπτης καταστροφολογίας αναζητούν την βέλτιστη λύση για τις επενδύσεις τους.

Πρωτίστως θα πρέπει να αναφερθεί ότι δεν μπορεί να υπάρξει δέσμευση καταθέσεων, αν η Ελλάδα στην ακραία περίπτωση προχωρούσε σε default. H Ελλάδα δεν μπορεί να επανέλθει στην δραχμή καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν η καταστροφή της χώρας και του εθνικού της πλούτου. Το σενάριο αυτό δεν μπορεί να υλοποιηθεί.

Η Ελλάδα πρέπει να τα καταφέρει, θα πρέπει να υπερκεράσει τα εμπόδια και να σταθεροποιήσει την οικονομία.
Η Ελλάδα θα λάβει 110 δις ευρώ από ΔΝΤ και ΕΕ ενώ διαφαίνεται ότι υπάρχει και plan B το ΔΝΤ και η ΕΕ μπορεί να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν την Ελλάδα. Όμως επειδή η γνώση είναι δύναμη και ισχυρός όποιος την κατέχει τι πρέπει να γνωρίζεται στην περίπτωση που η κατάσταση παρεκτραπεί και η Ελλάδα χρεοκοπήσει;

 • Καταθέσεις: Τι σημαίνει επαναδιαπραγμάτευση χρέους;

Η Ελλάδα στην πάροδο των ετών έχει δανεισθεί από τις αγορές τους διεθνείς επενδυτές κεφάλαια μέσω της έκδοσης ομολόγων. Συνολικά οι ξένοι κατέχουν ελληνικά ομόλογα 250 δις ευρώ. Από αυτούς η Γαλλία 62 δις, η Ελβετία 4 δις η Γερμανία 43 δις οι ΗΠΑ 16 δις η Βρετανία 12 δις κ.α.
Μεταξύ των δανειστών είναι και οι ελληνικές τράπεζες καθώς κατέχουν ομόλογα 48 δις ευρώ. Επαναδιαπραγμάτευση χρέους σημαίνει  ότι το κράτος εξετάζει να βρει μια φόρμουλα ώστε να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους δανεισμού των παλαιών δανείων.

 • Υπάρχουν πολλοί τρόποι επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους;

Όμως τι σημαίνει επαναδιαπραγμάτευση χρέους; Σημαίνει χρονική επιμήκυνση, σημαίνει συναινετική χρονική επιμήκυνση ή όχι, σημαίνει haircut δηλαδή απομείωση 30% έως 50% του χρέους, τι ακριβώς τελικά;
Χρονική επιμήκυνση σημαίνει λήγουν ομόλογα και το κράτος ζητά από τους δανειστές χρονική μετάθεση στην αποπληρωμή μέσω έκδοσης νέων ομολόγων. Συναινετική χρονική επιμήκυνση σημαίνει ότι δανειζόμενος και δανειστές συμφωνούν στην επαναδιαπραγμάτευση. Μη συναινετική χρονική επιμήκυνση σημαίνει ότι δανειζόμενος και δανειστές δεν συμφωνούν με την επαναδιαπραγμάτευση  οπότε μονομερώς ο δανειζόμενος η Ελλάδα δηλαδή προβαίνει σε ανάλογες κινήσεις. Haircut σημαίνει η Ελλάδα χρωστάει 100 ευρώ ανακοινώνει στους πιστωτές της ότι θα τους επιστρέψει τα 50 ή 70 ευρώ.

 • Τι θα συμβεί στις καταθέσεις στην περίπτωση αναδιάρθρωσης του χρέους και των συνακόλουθων ζημιών που θα γράψουν οι ελληνικές τράπεζες;

Με δεδομένο ότι δεν υπάρχει ουσιαστικά προηγούμενο μόνο υποθέσεις μπορεί να υπάρξουν. Στην Αργεντινή δεν υπήρξε δέσμευση καταθέσεων αλλά τέθηκε όριο ανάληψης μετρητών και πάγωμα καταθέσεων για μήνες όχι όμως δέσμευση ή δήμευση καταθέσεων όταν η χώρα χρεοκόπησε και μάλιστα δύο φορές. Άρα αυτό που μπορεί να συμβεί είναι οι τράπεζες με εντολή του κράτους να παγώσουν τις εκταμιεύσεις ή υπεραναλήψεις και να θέσουν ένα όριο ημερήσιας εκταμίευσης και ανάληψης μετρητών από τα γκισέ ή τα ATMs. Αν υπάρξει αναδιάρθρωση χρέους θα πρέπει πρωτίστως να εξετασθεί ποιας μορφής επιμήκυνση ή haircut; Το haircut θα έχει μεγάλες επιπτώσεις στις τράπεζες πολλές εξ αυτών δεν θα έχουν κεφάλαια και θα κρατικοποιηθούν. Η επιμήκυνση είναι πιο ήπιας μορφής αναδιάρθρωση με λιγότερες θεωρητικά παρενέργειες.

 • Αν βγούμε από την ευρωζώνη οι καταθέσεις θα μετατραπούν υποχρεωτικά σε δραχμές ή θα μείνουν σε ευρώ;

Πρωτίστως να τονιστεί ότι τέτοιος κίνδυνος δεν υπάρχει η Ελλάδα δεν θα βγει από την ευρωζώνη. Αλλά θεωρητικά αν συμβεί οι καταθέσεις σε ευρώ θα μετατραπούν σε δραχμές αν το νέο εθνικό νόμισμα δεν είναι το ευρώ.
Τα μόνα που δεν θα μετατραπούν είναι τα τρίτα νομίσματα π.χ. δολάρια, ελβετικά φράγκα κ.α.

 • Σε περίπτωση εξόδου από την ευρωζώνη πως θα ρυθμιστεί η ισοτιμία του νέου νομίσματος;

Είναι προφανές ότι η ρύθμιση μιας ισοτιμίας είναι μια περίπλοκη διαδικασία. Θα ληφθούν υπόψη πολλές παράμετροι ΑΕΠ, δηλαδή ο συνολικός πλούτος, τα νέα επιτόκια τα ισοζύγια εμπορικά, πληρωμών κ.α. και βεβαίως οι ισορροπίες στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος.
Πάντως ένα είναι βέβαιο το 1 ευρώ προς 340,75 δραχμές δεν θα υφίσταται, ίσως να είναι 1 ευρώ προς 500 ή 800 δραχμές. Όχι πάντως με την παλιά συναλλαγματική ισοτιμία.
Αλλά τέτοιο ενδεχόμενο δεν υπάρχει και είμαστε απόλυτοι σε αυτό.

 • Στην ίδια περίπτωση τι προβλέπεται για τις δανειακές μου υποχρεώσεις;

Οι υποχρεώσεις προς τις τράπεζες δεν θα αλλάξουν αλλά λόγω της χρεοκοπίας είναι πιθανό το κράτος με νόμο να επανακαθορίσει τις υποχρεώσεις. Πχ. Χρωστάει κανείς 100 ευρώ μπορεί να επιστρέψει τα 70 ευρώ.

 • Ακούγεται ότι στην περίπτωση στάσης πληρωμών του δημοσίου παύει εκ των πραγμάτων να ισχύει και η εγγύηση των καταθέσεων. Αληθεύει;

Το κράτος μέσω του ΤΕΚ Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων εγγυάται τις καταθέσεις 100 χιλ. ευρώ ανά δικαιούχο.
Ωστόσο σε μια χρεοκοπία οι επιπλοκές θα είναι τεράστιες.
Πάντως, αν δεν φύγουν μαζικά κεφάλαια αφού θα έχει προηγηθεί όριο υπερανάληψης το σύστημα δεν θα καταρρεύσει.

 • Και τελικά συμφέρει να κρατήσω τα χρήματά μου στις ελληνικές τράπεζες και σε ευρώ, ως ασπίδα απέναντι σε κάθε ενδεχόμενο;

Αξιολογώντας τα δεδομένα με όρους εθνικού συμφέροντος ναι αξίζει να κρατήσει κανείς τα χρήματα του στην Ελλάδα και να στηρίξει το κράτος. Όμως και μια αύξηση των θέσεων σε δολάρια ή ελβετικά φράγκα θα μπορούσε να ήταν μια προσέγγιση.

 • Τι εξασφαλίσεις και τι ρίσκα έχω αν μεταφέρω τις καταθέσεις μου σε άλλο κράτος μέλος της ευρωζώνης;

Προφανώς τα ρίσκα θα προκύψουν στην περίπτωση domino effect δηλαδή μετακύλησης του ελληνικού προβλήματος και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Η πίεση του ευρώ έναντι τρίτων νομισμάτων δεν θα επιδράσει στις καταθέσεις μου αλλά το θέμα είναι να μην προκληθεί συστημικό ρίσκο και κίνδυνος δηλαδή ό,τι περάσει θεωρητικά η Ελλάδα, να τα περάσει και η χώρα στην οποία έχετε καταφύγει για τις καταθέσεις σας. Οι μεγάλες και ισχυρές χώρες είναι πιο ασφαλείς.

 • Ποια είναι η διαδικασία για τη μεταφορά;

Μέσω ελληνικής τράπεζας αλλά είναι δύσκολη διαδικασία. Π.χ. για τοποθετήσεις στην Γερμανία πρέπει η ελληνική τράπεζα να συνεργάζεται με μια Γερμανική η οποία θα αποδεχθεί το αίτημα και θα προχωρήσει σε άνοιγμα λογαριασμού. Ο κάτοχος κατάθεσης στην Γερμανία υπόκειται το φορολογικό έλεγχο της Γερμανίας. Η διαδικασία είναι περίπλοκη και γραφειοκρατική.

 • Τελικά ισχύει ότι η μόνη πραγματικά ασφαλής τοποθέτηση είναι σε ελβετική τράπεζα;

Όχι αυτό δεν ισχύει υπάρχουν πολλές ασφαλείς επιλογές και μεταξύ αυτών και οι Ελβετικές τράπεζες. Π.χ. Αμερικανικές τράπεζες είναι ασφαλείς, οι Ιαπωνικές, ορισμένες αγγλοσαξονικές κ.α. Η Ελβετία εμφανίζεται σταθερή λόγω της σταθερότητας του νομίσματος.

 • Τι επιπτώσεις μπορεί να έχω στην περίπτωση επαναπατρισμού των καταθέσεών μου;

Αν επαναπατρίσω χρήματα που σημαίνει αισθάνομαι ασφαλής στην Ελλάδα θα πληρώσω 5% φόρο για τον επαναπατρισμό ή 7% αν τα δηλώσω χωρίς όμως να τα επαναπατρίσω για αδήλωτα εισοδήματα. Αν και έχει ανακοινωθεί ότι δεν θα αφορά τα δηλωθέντα εισοδήματα και καταθέσεις εν προκειμένω ωστόσο είναι ασαφές πως θα λειτουργήσει το κράτος.

 • Τι συμβαίνει με τη φορολογία των τόκων από καταθέσεις που βρίσκονται στο εξωτερικό;

Οι καταθέσεις φορολογούνται με βάση τον φορολογικό δίκαιο της χώρας όπου έχουν κατατεθεί τα κεφάλαια π.χ. Γερμανία δεν επιτρέπεται διπλή φορολογία πλην της εξαίρεσης του επαναπατρισμού.

 • Η τοποθέτηση μετρητών σε θυρίδα με εξασφαλίζει;

Ναι θεωρητικά ισχύει, αλλά προσοχή οι τράπεζες δεν επιθυμούν καταθέσεις σε θυρίδες, άρα όποτε το κάνετε αυτό δεν χρειάζεται να το κοινοποιήσετε.

 • Δάνεια: Συμφέρει να δανειστώ τώρα για την αγορά σπιτιού ή τα επιτόκια θα πέσουν και άλλο;

Τα επιτόκια δεν θα πέσουν σε ένα τέτοιο περιβάλλον. Θα παραμείνουν υψηλά. Ίσως να μην ενδείκνυται η αγορά σπιτιού τώρα καθώς αναμένεται περαιτέρω πτώση στις τιμές των ακινήτων.

 • Αν γίνει «haircut» των ελληνικών ομολόγων τι σημαίνει για όσους έχουν δανειστεί από τις ελληνικές τράπεζες;

Απλά θα χάσουν μέρος του αρχικού επενδυμένου κεφαλαίου. Πόσο; Από 30% έως 60%.

 • Αν επιτρέψουμε στη δραχμή τι θα συμβεί με το δάνειό μου που είναι σε ευρώ;

Η υποχρέωση από ευρώ θα μετατραπεί σε δραχμή. Ωστόσο θα υπάρξουν εξαιρέσεις υπό την έννοια ότι πολλά δάνεια π.χ. στεγαστικά έχουν συναφθεί με όρους euribor.
Θα είναι μια περίπλοκη διαδικασία και θα χρειαστεί πολύς μεταβατικός χρόνος. Όμως το υπερτονίσαμε η Ελλάδα δεν θα επιστρέψει στην δραχμή και αυτό είναι απόλυτο.

 • Αν χρεοκοπήσει η τράπεζα από την οποία έχω λάβει στεγαστικό ή προσωπικό δάνειο τι θα σημαίνει αυτό για το δάνειό μου.

Προφανώς η τράπεζα που θα χρεοκόπησε, θα εξαγοραστεί από άλλη τράπεζα και αυτή θα αναλάβει όλα τα περιουσιακά στοιχεία άρα και τις υποχρεώσεις και απαιτήσεις.

 • Ποια είναι η πιο συμφέρουσα επένδυση στην παρούσα φάση.

Τα δολάρια, ή αν πιστεύω ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει τα ομόλογα καθώς κλειδώνει απόδοση 7% και 8,5%
Επίσης ο χρυσός αν και έχει ανατιμηθεί σημαντικά.

 • Το κυνήγι των αποδόσεων με ανάληψη ρίσκου ή οι αμυντικές επιλογές για την εξασφάλιση του κεφαλαίου;

Αυτή την περίοδο μόνο προστασία κεφαλαίου που σημαίνει διασφαλίζω το κεφάλαιο και δεν κυνηγώ αποδόσεις και δεν αναλαμβάνω ρίσκο.

 • Το χρηματιστήριο βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά. Συμφέρει τώρα η είσοδος σε αυτό με μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα;

Θεωρητικά ναι αλλά το ΧΑ μπορεί να υποχωρήσει και χαμηλότερα. Το πρώτο κύμα θα ολοκληρωθεί στις 1250-1300 μονάδες. Θα υπάρξει μια αξιόλογη αντίδραση προς τις 1600 μονάδες και εν συνεχεία μπορεί να διορθώσει εκ νέου.

 • Το δολάριο συνεχώς ενισχύεται. Μήπως συμφέρει η αγορά αμερικανικού νομίσματος;

Είναι μια καλή επιλογή. Βρίσκεται κοντά στα 1,21 δολάρια ενώ τα 1,18 δολάρια αποτελούν τον μέσο όρο μεταξύ ευρώ – δολαρίου. Οι περισσότεροι εκτιμούν ότι θα κινηθεί προς τα 1,10 δολάρια και άλλοι στο 1 προς 1.

 • · Να αγοράσω τώρα ακίνητο ή να περιμένω να πέσουν και άλλο οι τιμές;

Οι τιμές των ακινήτων θα υποχωρήσουν και άλλο. Πόσο ακόμη; Ίσως 10% με 15% χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα.

Ερωτήματα που απαντήθηκαν στο χρηματοοικονομικό site bankingnews. Καθαρά ενημερωτικά. Το blog δεν λαμβάνει θέση για την ουσία της υπόθεσης: αν δηλαδή θα συμβεί το ένα ή το άλλο ενδεχόμενο, σε αυτό το κείμενο.

 

 


Σχολιάστε