"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Ανθρώπινη ύπαρξη και αμηχανία (Χ.ν., 15-12-20)

 

 

 

 

 1. ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΥΠΑΡΞΗ ΚΑΙ ΑΜΗΧΑΝΙΑ
 2.  
 3. Η ΑΝΤΙΛΗΨΗ μας για τη ζωή, μετά τα όσα δραματικά βλέπουμε κάθε μέρα γύρω μας, με κρούσματα και εκατόμβες νεκρών, πρέπει να αλλάξει.

 4.  
 5. ΑΣ ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΟΥΜΕ πού άραγε οφείλονται η σημερινή βαθιά αμηχανία και αμφισβήτησή μας για τις δυνατότητες του ανθρώπου και της επιστήμης του, αλλά και γιατί τόσο εύκολα επικρατεί η πίστη στην παραπληροφόρηση;
 6.  
 7. ΑΡΚΕΣΕ ένας αόρατος ιός-ο κορωνοϊός- για να ανατραπούν βεβαιότητες χιλιετιών: πολιτική, “ιδεολογίες” και θρησκείες σήκωσαν ψηλά τα χέρια και προς στιγμήν φαίνονται περιθωριοποιημένες… Η επιστήμη “θεοποιήθηκε” και οι ειδήμονες έγιναν απόλυτοι ρυθμιστές της ζωής μας, με απαγορεύσεις (εγκλωβισμός, lockdown, click away, κ.λπ.) και κατευθυντήριες οδηγίες επιβίωσης.
 8.  
 9. ΕΙΧΑΜΕ στέρεη την πεποίθηση ότι ο σύγχρονος άνθρωπος, χάρη στις τεχνολογικές εξελίξεις που συνεχώς αναπτύσσει, θα είναι σε θέση (ή και θα μπορεί) να ελέγχει και να μεταβάλλει τα πάντα! Αμ δε…
 10.  
 11. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ έτσι, διότι ένας ιός, όταν εξελίσσεται τόσο γρήγορα σε πανδημία, είναι δυνατόν να σκοτώσει -άν δεν προλάβουμε να τον “σκοτώσουμε” εμείς- ένα μεγάλο τμήμα της ανθρωπότητας. Κάτι που έζησαν προηγούμενες γενιές, σε προηγούμενους αιώνες.
 12.  
 13. ΤΟ ΔΡΑΜΑΤΙΚΟΤΕΡΟ όλων είναι ότι οι πολιτικές ηγεσίες όλου του πλανήτη βρέθηκαν αντιμέτωπες με ένα πρωτόγνωρο δίλημμα: τί να προτάξουν, την εθνική τους οικονομία ή να σώσουν τις ζωές των συνανθρώπων τους;
 14.  
 15. ΑΔΥΝΑΜΟΙ μπροστά στο άγνωστο και αιφνίδιο, μετρήσαμε τη μικρότητα και τη μηδαμινότητα του ανθρώπινου είδους. Πανίσχυροι ηγέτες αποδείχθηκαν τελείως ανίσχυροι. Κι αν το εμβόλιο αποδειχθεί αποτελεσματικό, πάει καλά! Αν όχι, τι γίνεται;
 16.  
 17. ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ σε οριακό σημείο: δεν ξέρουμε με πόση επιτυχία (ή πόσο λαβωμένα) θα βγουν τα κράτη από την πανδημία που μας “περιπαίζει”.
 18. ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ σε παγκόσμιο επίπεδο, “νέα” κρατική οργάνωση, βαθιά εμπιστοσύνη στην επιστήμη και επικοινωνιακή πειθώ από τις κυβερνήσεις. Όχι από το διαδίκτυο.(Στ.Γ.Κ., www.stcloris.gr)
 19. ——————————————————————————————————————————————-
 20.  
 21. ΚΟΡΩΝΟ-ΔΙΑΖΥΓΙΑ ΚΑΙ ΒΙΑ
 22. ΑΛΛΗ μια παράπλευρος απώλεια του κορωνοϊού στη χώρα μας είναι ότι, το 2020 που φεύγει σε λίγες μέρες, θα μείνει στην Ιστορία και ως η «χρονιά αύξησης των διαζυγίων»!
 23. ΑΥΤΟ επισημαίνεται από κύκλους νομικών οι οποίοι ασχολούνται με υποθέσεις οικογενειακού δικαίου. Μάλιστα σε ό,τι αφορά τα συναινετικά διαζύγια, αυτά επισπεύδονται…
 24. ΕΠΙΣΗΣ, υποβάλλονται στα Αστυνομικά Τμήματα αρκετές μηνύσεις για ενδοοικογενειακή βία! Βλέπετε, ο υποχρεωτικός εγκλωβισμός κάτω από την ίδια στέγη και για πολύ καιρό ενός δυσλειτουργικού ζευγαριού αποδεικνύεται πως έχει πολλές αρνητικές επιπτώσεις, όσο κι αν υπάρχει κατ’ επίφαση “αλληλοκατανόηση”.
 25. ΣΙΓΟΥΡΑ, θα είχε ενδιαφέρον από μελετητές του θέματος (και εδώ στην Κρήτη), να δούμε τα συμπεράσματά τους. Ειδικότερα ποιοι είναι οι συντελεστές δυσαρέσκειας ανάμεσα στα “ζευγάρια” που, εκτός από την τηλεργασία, έχουν να αντιμετωπίσουν και τη ρουτίνα μιας πρωτόγνωρης καθημερινότητας. (Στ.Γ.Κ.)

——————————————-

ΠΕΡΙΔΙΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ

 

Ο ΚΑΙΡΟΣ έχει γυρίσματα. Άλλοτε έρχεται με λιακάδες δεκεμβριάτικες κι άλλοτε με ψιλόβροχα ή καταιγίδες, κρύο και υγρασία. Δεν ευνοεί πολλά “σούρτα-φέρτα” στους δρόμους. Όμως και το καθησιό στο σπίτι, εκτός του ότι είναι ανυπόφορο και ανθυγιεινό, σε κάνει να ρέπεις προς την ατονία και τη μελαγχολία.

 

ΓΙΑ ΣΟΒΑΡΟΥΣ λόγους συνεπώς οι περίπατοι. Ένας από αυτούς μάς αποκαλύπει πως η παλιά πόλη “αργοσβήνει”, χωρίς την αγοραστική πελατεία της. Το κλείσιμο και η ερημιά αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά της (φωτό, 1, οδός Θεοτοκοπούλου). Όσο για την Πειραιώς (φωτό, 2) και τη δυτική τάφρο (φωτό,3), μάλλον ο δήμος Χανίων πρέπει να τις ξαναδεί, πριν μπούμε στις μεγάλες κακοκαιρίες που έρχονται.

 

 

 

 

Στη μεν Πειραιώς (αρχή της, απέναντι από τον “Σκλαβενίτη”), το εδώ και καιρό πρόχειρα περιφραγμένο πεζοδρόμιο αποτελεί καθημερινό κίνδυνο για ποδηλάτες και πεζούς, ενώ και η τάφρος φαίνεται να είναι τελείως εγκαταλειμένη εδώ και μήνες… (Στ.Γ.Κ.)

 

 

 

 


Σχολιάστε