"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

“Οι λευκοί τοίχοι της μοναξιάς” (Χ.ν., 9-12-20)

 

 

 

 

Ο λευκοί τοίχοι της μοναξιάς”

 

ΕΚΑΤΟ νεκροί την ημέρα! Για (ξανα)σκεφθείτε το! Πώς φεύγουν μόνοι τους με μόνη επαφή το κρεβάτι της εντατικής; Διασωληνωμένοι και περιτριγυρισμένοι από ανθρώπους άγνωστους, πίσω από μάσκες, στολές, γάντια. Και κανείς συγγενής δίπλα τους!

 

MONH επαφή ο ήχος της φωνής και το αγωνιώδες βλέμμα κάποιου γιατρού, η αφή της γαντοφορεμένης νοσηλεύτριας ή κάποιου υγιεινομικού υπαλλήλου…

 

ΚΑΝΕΙΣ, από μας τους “εκτός”, δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει την αβάσταχτη μοναξιά και αγωνία που αισθανονται τόσο οι ασθενείς στις ΜΕΘ, όσο και τα μέλη των οικογενειών τους, που ζουν το δράμα αναγκαστικά από μακριά. Τί να σου κάνει ένα τηλεφώνημα “ενημερωτικό” που δεν ξέρεις πόσες αλήθειες κρύβει και με πόση αγωνία ακούγεται.

 

ΣΤΑ νοσοκομεία, στις ΜΕΘ, ναι, οι ασθενείς έχουν κάποιον που να τους φροντίζει. Αναλογισθείτε όμως, όλους εκείνους τους άλλους που μη βρίσκοντας θέση, μένουν ασθενείς στα σπίτια τους παλεύοντας τόσο με την αρώστια που τους αργοτρώει (πυρετός, ανυπόφορη δύσπνοια κ.ά.), όσο και με τη μοναξιά μέσα στους τέσσερις λευκούς τοίχους του δωματίου τους. Πόσοι να είναι άραγε, αυτοί που βρίσκονται μόνοι και εγκλωβισμένοι, χωρίς κλινική εξέταση, χωρίς κάποιον να “στέκεται πλάι” τους;

 

ΑΛΙΜΟΝΟ μας, αν αφήσουμε τους κατά μέσον όρο 100 νεκρούς τη μέρα σε όλη τη χώρα, να καταστούν ανούσια “στατιστική” μιας βασανιστικής καθημερινότητας. Οι αριθμοί σύγκρισης με νεκρούς άλλων χωρών είναι απάνθρωποι, όταν αποσκοπούν στο να πούμε δήθεν ότι “εμείς είμαστε σε καλύτερη μοίρα”! Με λιγότερους νεκρούς.

 

ΣΤΗΝ εποχή μας-όπως θα έλεγε κι ο Μαλρώ- μια ανθρώπινη ΖΩΗ πιθανόν να μην αξίζει τίποτε, αλλά και τίποτε δεν αξίζει όσο μια ανθρώπινη ζωή! Οι νεκροί δεν είναι αριθμοί. Είναι μια οδυνηρή πραγματικότητα που μας αφορά, είτε στην Κρήτη είμαστε, είτε στη Θεσσαλονίκη! (Στ.Γ.Κ.)

———————————————————————————-

 

ΜΙΚΡΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ

 

-(τα βιβλιοπωλεία) Είναι να απορεί κανείς: η κυβέρνηση άνοιξε (από προχθες) τα μαγαζιά με εποχικά είδη (χριστουγεννιάτικη διάκοσμηση, μικροδωράκια κ.λπ.) αλλά κρατάει κλειστά τα βιβλιοπωλεία που είναι ο ακρογωνιαίος λίθος των δώρων αυτής της περιόδου! Ποιος λησμονεί τα βιβλία/δώρα που πήρε, όσο ήταν παιδί; Επειδή, κατά τη γνώμη μας, δεν νοούνται Χριστούγεννα χωρίς Κάρολο Ντίκενς ή Παπαδιαμάντη, χωρίς κλασικά παραμύθια και παραδοσιακές ιστορίες, η κυβέρνηση θα πρέπει να… σπεύσει να τα ανοίξει!

-(τρομακτική εικόνα) Ο λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κ. Μάριος Λαζανάς, σε συνέντευξή του, σχετικά με το πότε θα ανοίξει το λιανεμπόριο, είπε στον ΣΚΑΪ (4/12) μια τρομακτική αλήθεια που δεν την πολυαντιλαμβανόμαστε γιατί έγινε “καθημερινότητα” δυστυχώς. (Για σκεφθείτε το: κάθε μέρα έχουμε εκατόμβη νεκρών από τον κορωνοϊό): «Είμαστε σε πολύ πολύ δύσκολη κατάσταση. Κάθε μέρα είναι σαν να πέφτει ένα αεροπλάνο στην Ελλάδα και όλοι οι επιβάτες να σκοτώνονται. Είναι τραγικό να ξυπνάμε κάθε πρωί με αυτά τα νούμερα». Άδικο έχει; Η αυτοπροστασία είναι πρώτιστη ευθύνη μας.

 

-(από πού ξεκίνησε η πανδημία;) Το CNN παρουσίασε έγγραφα της κινέζικης ηγεσίας που αποδεικνύουν ότι το Πεκίνο ήξερε περί κορωνοϊού, μήνες πριν το ξέσπασμα στην Κίνα. Αλλά έκρυβε τα στοιχεία. Βέβαια, είναι απορίας άξιον πώς ένα δυτικό μέσο ενημέρωσης κατάφερε να έχει τέτοια φοβερά “στοιχεία”, αλλά και πόσο έγκυρα είναι αυτά! Η Κίνα απάντησε στην κατηγορία ότι ο κορωνοϊός προήλθε από άλλες χώρες, επιρρίπτοντας έμμεσα την ευθύνη στη Δύση! Ο ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας), από τη δική του πλευρά, ανακοίνωσε ότι θα γίνουν έρευνες και πως θα βρει από πού ξεκίνησε η πανδημία, ποιοι ολιγώρησαν εγκληματικά και ποιοι θα κάτσουν στο σκαμνί για έγκλημα κατά της ανθρωπότητας! Ωστόσο η ανθρωπότητα θα έχει θρηνήσει εκατομμύρια νεκρούς… Σημαντική παράμετρος του όλου θέματος είναι επίσης ποιος θα πληρώσει όλη αυτή την οικονομική καταβαράθρωση που υφίσταται κυρίως η Δύση; Αλλά ανέκαθεν οι οικονομικοί πόλεμοι σε μεταβατικές περιόδους δεν παρουσίαζαν και πολλά θύματα;

 

(εν αναμονή των κυρώσεων) Θεωρείται περίπου σίγουρο ότι θα υπάρξουν κάποια μέτρα εναντίον της Τουρκίας στην αναμενόμενη Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής (10/12). Ας μην περιμένουμε όμως σοβαρές οικονομικές κυρώσεις, διότι η Γερμανία (κυρίαρχη δύναμη στην ΕΕ και “φίλη” από αιώνες της Τουρκίας) δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο! Έτσι, οι βαριές κυρώσεις (όπως λόγω Κριμαίας στη Ρωσία) είναι μάλλον απόμακρες, εξαιτίας της διαφωνίας, όχι μόνο του Βερολίνου αλλά και της Ρώμης και της Μαδρίτης! Για τα δικά τους οικονομικά συμφέροντα. Το Παρίσι, πιθανόν να πιέσει έντονα για σκληρά μέτρα κατά της Αγκυρας, αλλά είναι μόνο του, ως αντίπαλο δέος στη Γερμανία. Οι εθνικισμοί καλά κρατούν στην ΕΕ… Για να αποδειχθεί τελικά πως τα τουρκικά παιχνίδια στο Αιγαίο, την ανατολική λεκάνη της Μεσογείου και την Κύπρο είναι προ πολλού καλά μελετημένα από την Άγκυρα. Όμως, όσο η ΕΕ θα λειτουργεί χωρίς τη δημιουργία ενός μηχανισμού αυτόματης επιβολής κυρώσεων εναντίον (κάθε) Τουρκίας, θα έχουμε αναστατώσεις στη Μεσόγειο. Εμείς, Ελλάδα και Κύπρος, που είμαστε άμεσα θιγόμενες χώρες από τη συμπεριφορά της Τουρκίας είμαστε σε θέση να θέσουμε βέτο; (Στ.Γ.Κ.)

 

 

 

 

 


Σχολιάστε