"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Αυγουστιάτικη καραντίνα (Χ.ν., 6-8-20)

 

 

 

 

ΑΥΓΟΥΣΤΙΑΤΙΚΗ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ

 

ΟΛΟΙ οι μήνες του κορωνοϊού είναι επίφοβοι. Κι όλοι ευχόμαστε, είτε Μάης είτε Αύγουστος, να περνούν με όσο το δυνατόν λιγότερα θύματα. Σε όλο τον κόσμο.

 

ΜΕΧΡΙ να βρεθεί το εμβόλιο που θα τον σταματήσει ή θα τον εξουδετερώσει, οφείλουμε να αυτοπροστατευόμαστε σεβόμενοι και τις ζωές των άλλων.

 

ΕΤΣΙ, η αύξηση των κρουσμάτων της πανδημίας σε μια περίοδο κατά την οποία όλοι θέλουμε να “ξεδώσουμε”, να κάνουμε έστω ολιγοήμερες διακοπές, να απολαύσουμε θάλασσα, ήλιο, βουνό, πράσινο και πανηγύρια στην επαρχία, είναι παράγοντας ανασταλτικός αυτών των σχεδίων.

 

ΑΛΛΑ αι βουλαί των ανθρώπων, άλλα κορωνοϊός κελεύει και άλλες είναι οι οδηγίες των αρμοδίων επευθύνων: η βούληση, λοιπόν, των λοιμοξιολόγων και της κυβέρνησης είναι να μη γίνουν πανηγύρια μέσα στον Αύγουστο, ούτε συναθροίσεις άνω των 100 ατόμων, επειδή οι ειδικοί επιστήμονες τα αξιολογούν ως εστίες διάδοσης του ιού: επιμένουν για την social distancing (=κοινωνική αποστασιοποίηση).

 

ΣΙΓΟΥΡΑ η γενική απαγόρευση των πανηγύρεων προκαλεί μια μεγάλη αντιπαράθεση. Κι εδώ στην Κρήτη που έχει πολλά αυγουστιάτικα πανηγύρια. Από τη μία ο κόσμος των πανηγυριών – μέρος μιας συλλογικής ταυτότητας, ηθών και εθίμωνθέτει τις ενστάσεις του λόγω των οικονομικών προβλημάτων σε μια σειρά κλάδους που περιμένουν πως και πως τα πανηγύρια, από την άλλη οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι μαζικές συγκεντρώσεις και επαφές είναι φορείς εύκολης διάδοσης του κορωνοϊού.

 

ΥΠΟΜΟΝΗ, λοιπόν! Θα έλθει (;) κι ο καιρός να ξεφαντώνουμε όπως παλιά. Αρκεί βέβαια να είμαστε ζωντανοί για να απολαύσουμε ό,τι μας προσφέρει το ελληνικό καλοκαίρι, θάλασσα, το βουνό, τα πανηγύρια. (Στ.Γ.Κ.)

——————————————————————–

Η (ΕΥΕΞΗΓΗΤΗ) ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΥΤΙΝ

 

Η ΣΤΑΣΗ της Ρωσίας του Πούτιν, σχετικά με την σκληρή επανισλαμοποίηση της “Αγίας Σοφίας” (Κωνσταντινούπολη), κατά την άποψή μας ήταν αναμενόμενη! Οι επιδιώξεις της Τουρκίας, στο Αιηαίο και τη Μεσόγειο ωφελούν περισσότερο πολιτικά, οικονομικά και γεωστρατηγικά την Ρωσία (αφού έτσι θα κατεβεί άνετα στη Μεσόγειο!) και λιγότερο την Τουρκία.

 

Η ΔΙΕΘΝΗΣ εξωτερική πολιτική πιστεύει σε ένα μόνο “Θεό”, το συμφέρον. Θα θυμάστε τί έλεγε κάποτε η Θάτσερ: “Δεν έχουμε, φίλους, δεν έχουμε εχθρούς. Έχουμε μόνο συμφέροντα”. Επομένως, ας μη περιμένουμε και πολλά από το “ξανθό γένος” από το οποίο ορισμένα από τα πρώτα στελέχη της “πρώτη φορά” αριστεράς στην Ελλάδα (ΣΥΡΙΖΑ, 2015, Λαφαζάνης κ.ά.) επιθυμούσαν διακαώς βοήθεια.

 

ΕΞΑΛΛΟΥ, η Ρωσία του Πούτιν τοποθετεί την ενέργεια (υδρογονάνθρακες) στην υψηλότερη θέση της γεωστρατηγικής της. Έτσι, η Ρωσία, έμμεσα ή άμεσα, θέλει να παρακάμψει πιθανά εμπόδια (EastMed, Ελλάδα-Κύπρο) που θα σημάνουν τη μείωση της εξάρτησης της Ε.Ε. από τους ρωσικούς φυσικούς πόρους. Οι Τούρκοι ξέρουν να “παίζουν” επί του ενεργειακού πεδίου έχοντας γερές πλάτες. Εμείς; (Στ.Γ.Κ.)

 

 

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

Κύριε πρόεδρε,

 

«Δυστυχώς, τα πράγματα θα χειροτερέψουν προτού καλυτερέψουν»(!), παραδέχτηκε για πρώτη φορά ο Τραμπ-ο άνθρωπος που μέχρι πριν από λίγες μέρες επέμενε πως η κατάσταση του κορωνοϊού στις ΗΠΑ είναι υπό έλεγχο και ο ιός θα εξαφανιστεί!

… Όταν η απύθμενη ανευθυνότητα κι ο κυνισμός στοιχίζουν εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς μόνο σε μια χώρα1

Κρίμα!

 

ΕΡΜΟΛΑΟΣ

 

  1.  

 


Σχολιάστε