"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

ΗΠΑ και κρίσεις (Χ.ν., 11-6-20)

 

 

 

 

  1. ΟΙ ΗΠΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
  • Το 76,5% των ερωτώμενων (Ελλήνων) θεωρεί ότι τα όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ (…) θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα των εκλογών του Νοεμβρίου”. (έρευνα της aboutpeople για το 20/20 του News 24/7, 9/6/20)

ΦΥΣΙΚΑ, εμείς οι Έλληνες πολίτες δεν έχουμε καμιά άμεση σχέση με τα τεκταινόμενα στην Αμερική του Τραμπ. Όμως, οτιδήποτε συμβαίνει εκεί επηρεάζει έμμεσα όλο τον κόσμο. Οι πληροφορίες που έχουμε για τα συμβαίνοντα στις ΗΠΑ, προέρχονται είτε από ιστοσελίδες του Διαδικτύου, είτε από ελληνικές εφημερίδες -που κι αυτές αναδημοσιεύουν ειδήσεις ξένων Πρακτορείων ή εφημερίδων. Εύκολα λοιπόν καταλήγει κανείς στο συμπέρασμα πως η ενημέρωσή μας είναι “ελεγχόμενη”. Τόσο στις εικόνες, όσο και στο λόγο…

 

ΕΝ ΠΑΣΗ περιπτώσει, το γεγονός είναι ότι από την υγειονομική αμερικανική κρίση-κυρίως μετά τη εν ψυχρώ ανθρωποκτονία ενός αφροαμερικανού, του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικό της Μινεσσότα (όπως αυτή προβλήθηκε σε όλο τον κόσμο live)- είμαστε μάρτυρες μιας ολοένα εμβαθυνόμενης κρίσης της αμερικανικής πολιτικής ηγεσίας καθώς και της ανικανότητάς της (;) να ανακόψει τις διαμαρτυρίες αλλά και να αποτρέψει την περαιτέρω εξάπλωση του κορωνοϊού.

 

ΕΧΕΙ ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε ποια είναι η άποψη των Ελλήνων κατοίκων των ΗΠΑ, γνώμη κατά πολύ πιο έγκυρη από χιλιάδες σελίδες “ελεγχόμενων” εφημερίδων. Ενδιαφέρει πάντα μια άποψη που στηρίζεται στο βίωμα. Έτσι, στην ερώτησή μας “τι συμβαίνει σήμερα στην Αμερική;”, ο Κρίτων Ζ., παιδικός φίλος, διακεκριμένος σήμερα Οικονομολόγος και καθηγητής Φιλοσοφίας (μετέφρασε στην αγγλική γλώσσα τον πολύ δύσκολο πλατωνικό διάλογο “Παρμενίδης”), μας απαντά συνοπτικά:

Έχουμε μια σοβαρὴ κι επικίνδυνη διένεξη μεταξὺ παραδοσιακής Ἀμερικής και μετα-μοντέρνας πολυ-πολιτισμικότητας – σχεδὸν εμφύλιο πόλεμο θά’λεγα. Τα οἰκονομικὰ συμφέροντα πίσω απὸ τις δυο αυτὲς παρατάξεις είναι διαμετρικώς αντίθετα και (ενδεχομένως) ασυμβίβαστα.

Η μεν παραδοσιακὴ παράταξη θέλει ανάσχεση της παγκοσμιοποίησης, επιστροφή της βιομηχανικής δραστηριότητας των αμερικάνικων πολυεθνικῶν ξανὰ πίσω στην πατρίδα τους και δραστικὴ περικοπὴ της Αερικάνικης στρατιωτικής δραστηριότητας και παρουσίας ανά τον κόσμο. Η δε άλλη παράταξη, οι οικονομικοί κολοσσοί των πολυ-πολιτισμικών πολυεθνικών εταιρειών, θέλουν ισοπέδωση των παραδοσιακών πολιτικών και οικομονομικών θεσμών της Αμερικάνικης κοινωνίας και επιβολή «παγκόσμιας διακυβέρνησης».

Είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς τί ακριβώς γίνεται διότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης μονοπωλούνται από την δεύτερη παράταξη των οικονομικῶν κολοσσών. Δεν είμαι βέβαιος ποια θα είναι η έκβαση αυτής της διενέξεως, απ’ότι φαίνεται όμως, μάλλον η παραδοσιακή παράταξη θα βγει κερδισμένη με επανεκλογή του Τράμπ τον ερχόμενο Νοέμβριο. Οι ταραχὲς που όλοι βλέπουμε στις τηλεοράσεις είναι χειραγωγημένες χορεογραφήσεις που σκοπὸ έχουν να επηρεάσουν το εκλογικὸ αποτέλεσμα. Κρίτων Ζ.”

 

… ΟΙ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ σίγουρα ποτέ δεν λείπουν από τις ΗΠΑ! (Στ.Γ.Κ.)

—————————————————————————————————-

ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

-(αντιθέσεις) Η ομορφιά χαρακτηρίζει -κατά γενικό κανόνα- τα Χανιά. Ειδικά η παλιά πόλη με το ενετικό της λιμάνι και τα ποικιλόμορφα κτίσματά της, είναι πόλος έλξης για φωτογραφους, κινηματογραφιστές, ερωτευμένους, νεόνυμφους, Έλληνες μαθητές, ξένους επισκέπτες. Μάλιστα, όταν η θάλασσα είναι ήρεμη και η πόλη καθρεφτίζεται μέσα της (φωτό, 1) τότε πράγματι μακαρίζεις τους “τυχερούς” κατοικούς της πόλης.

 

Φυσικά υπάρχει και η άλλη πλευρά. Η ασχήμια. Μικρό δείγμα της η … σουρεαλιστική εικόνα που παρουσιάζουν τα παλιά κτίσματα (φωτό, 2) των Αγίων Αποστόλων (παλιές κατασκηνώσεις). Τα θυμάμαι απαράλλακτα έτσι, αφότου έχω έλθει στα Χανιά, το 1978!).

 

 

 

Υπάρχει, άραγε σε κανένα συρτάρι του Δήμου σχέδιο γι αυτά, ή θα περιμένουμε άλλα 40 χρόνια γα κάποια στοιχειώδη αξιοποίησή τους;


-(η συμφωνία με την Ιταλία) Στη μιζέρια των μνημονίων και του κορωνοϊού, υπάρχουν και ευχάριστες ειδήσεις, όπως αυτή της συμβιβαστικής συμφωνίας για ΑΟΖ με την Ιταλία. Μια συμφωνία που εκυοφορείτο 40 χρόνια τώρα και, επιτέλους, λήγει ικανοποιητικά και για τις δυο χώρες. Το σημαντικό για τη χώρα μας είναι ότι, μ’ αυτή τη συμφωνία, αφενός δείξαμε ισχυρά διπλωματικά αντανακλαστικά απέναντι στην αδηφάγο Τουρκία και το αυθαίρετο “σύμφωνό” της με τη Λιβύη, αφετέρου, αποδείξαμε (πάλι στην Τουρκία, σχετικά με το αυθαίρετο casus belli της) ότι η Ελλάδα διατηρεί ακέραιο το δικαίωμα επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης της από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια. Όποτε κρίνουμε εμείς.


 

 

Νομίζουμε πως, αν επιτευχθεί συμφωνία και με την Αίγυπτο, θα είναι η πιο κατάλληλη στιγμή για μια τέτοια κίνηση στα νότια της Κρήτης. (Στ.Γ.Κ.)

===================================

 

ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΑΠΟΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

 

ΑΙΤΙΑ ΚΡΙΣΗΣ ΗΠΑ ΚΑΤΑ ΤΟ  FORBES

H αιτία πίσω από τις διαδηλώσεις στις ΗΠΑ: Το φυλετικό χάσμα του πλούτου

Σοκαριστικά στοιχεία για τις ανισότητες στις ΗΠΑ.

Το ΒΗΜΑ Team, 07.06.2020

 

Οι διαμαρτυρίες σε εθνικό επίπεδο, μετά τον θάνατο του 46χρονου Τζορτζ Φλόιντ από λευκό αστυνομικό, έφεραν ξανά στην επιφάνεια το ζήτημα της οικονομικής ανισότητας που χαρακτηρίζει την αμερικανική κοινωνία – θέμα που είχε λάβει ήδη διαστάσεις εξαιτίας της πανδημικής κρίσης.

 

Το χάσμα του πλούτου στην Αμερική αυξάνεται ήδη από τη δεκαετία του 1970 καθώς τα εισοδήματα των χαμηλότερων και μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων «πάγωσαν», ενώ τα εισοδήματα των ανώτερων στρωμάτων συνέχισαν να αυξάνουν.

 

«Καμία πρόοδος δεν έχει γίνει στο να μειωθούν οι ανισότητες εισοδήματος και πλούτου μεταξύ των νοικοκυριών των μαύρων και των λευκών, κατά τα τελευταία 70 χρόνια», σύμφωνα με μια έρευνα των οικονομολόγων Moritz Kuhn, Moritz Schularick και Ulrike I. Steins. Το Ινστιτούτο Brookings επισημαίνει πως η διαφορά πλουσίων λευκών Αμερικανών και πλουσίων μαύρων Αμερικανών είναι σήμερα υψηλότερη απ’ ό,τι ήταν στις αρχές αυτού του αιώνα.

 

Εννιά αριθμητικά δεδομένα που αποτυπώνουν το τεράστιο χάσμα:

 

16,8%

Αυτό είναι το ποσοστό ανεργίας των άνεργων μαύρων για τον Μάιο του 2020. Τον ίδιο μήνα, η ανεργία για τους λευκούς εργαζόμενους ανερχόταν στο 12,4%. Λιγότεροι από τους μισούς μαύρους ενήλικες έχουν σήμερα δουλειά, σε σύγκριση με το 60% των μαύρων ενηλίκων πριν από το ξέσπασμα της πανδημικής κρίσης. Τα απογοητευτικά στατιστικά στοιχεία έρχονται μετά τα χαμηλά επίπεδα της ανεργίας που κατεγράφησαν λίγους μήνες πριν από την κρίση.

 

17.150 δολ.

Αυτός ήταν ο μέσος όρος των ετήσιων αποδοχών για τα νοικοκυριά των μαύρων το 2016, σύμφωνα με το Brookings. Αντιστοίχως, για τα νοικοκυριά των λευκών ήταν 171.000 δολ.

 

8,7%

Η Washington Post αναφέρει πως το 1968 ένα νοικοκυριό μαύρων κατά μέσο όρο είχε το 9,4% του πλούτου ενός νοικοκυριού λευκών, σύμφωνα με στοιχεία της FED.

 

44,3%

Τόσο μειώθηκε κατά μέσο όρο ο πλούτος των μαύρων νοικοκυριών από το 2007 έως το 2013, εξαιτίας της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Τα λευκά νοικοκυριά βίωσαν μια μικρότερη, αλλά σημαντική, απώλεια της τάξης του 26%.

 

40%

Αυτό το δεδομένο δείχνει πόσοι λιγότεροι μαύροι, σε σχέση με τους λευκούς, έχουν δικό τους σπίτι, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία των ΗΠΑ.

 

28%

Αυτό είναι το ποσοστό των μαύρων ιδιοκτητών που δεν πλήρωσαν ή καθυστέρησαν την πληρωμή των ενυπόθηκων δανείων τον Μάιο του 2020, στην καρδιά της κρίσης που προκάλεσε ο κοροναϊός, σε σύγκριση με το 9% των λευκών ιδιοκτητών.

 

36%

Τόσοι ήταν οι μαύροι ερωτηθέντες που δήλωσαν πως είχαν χρήματα στην αγορά μετοχών, σύμφωνα με έρευνα της Gallup, το 2017. Το ποσοστό των λευκών ερωτηθέντων ήταν 60%. Η επένδυση στην αγορά μετοχών είναι ένας από τους τρόπους που οι αμερικανικές οικογένειες συνοψίζουν τον πλούτο τους.

 

46%

Σύμφωνα με μελέτη του Κολεγίου της Βοστώνης, το 2016, ένα τυπικό νοικοκυριό μαύρων είχε το 46% του πλούτου συνταξιοδότησης ενός αντίστοιχου λευκού νοικοκυριού. Μάλιστα, εάν δεν υπήρχαν οι παροχές κοινωνικής ασφάλισης, αυτό το χάσμα θα ήταν ακόμα μεγαλύτερο.

 

2 στις 5

Τόσες επιχειρήσεις μαύρων αναγκάστηκαν να κλείσουν εξαιτίας της πανδημικής κρίσης, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας. Αντίστοιχα, μόνο ένας στους πέντε λευκούς επιχειρηματίες αναγκάστηκε να βάλει λουκέτο στην επιχείρησή του.

 

[Πηγή: Forbes]

 

 


 


Σχολιάστε