"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Η δύναμη της εικόνας (Χ.ν., 2-6-20)

 

 

 

 

 

 1. Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ

 2.  

 3. ΟΛΟΙ βρεθήκαμε τηλεοπτικοί “μάρτυρες”, μέσω της διαδικτυακής εικόνας, του βίαιου θανάτου ενός αφροαμερικανού, του Τζ. Φλόιντ: θάνατος που προκλήθηκε από ασφυξία ενόσω ήταν πεσμένο στην άσφαλτο, από την ισχυρή πίεση του γονάτου ενός αστυνομικού. Στη Μινεσότα των ΗΠΑ.

 4.  

 5. Έκτοτε οι διαδηλώσεις εναντίον της κρατικής (αμερικανικής) βίας απλώνονται σαν τη φωτιά, στην Αμερική και αλλού.
 6.  

 7. Θα μπορούσε κάλλιστα να μην υπήρχει εκείνη την ώρα δημοσιογράφος/ρεπόρτερ κι ο βίαιος θάνατος να αποδοθεί σε άλλα αίτια. Έτσι ο κόσμος δεν θα μάθαινε την πραγματική αιτία ενός βίαιου θανάτου. Δεν θα ενοχοποιείτο ποτέ η κρατική βία!

 8.  
 9. Μια εικόνα, λοιπόν, είναι ικανή να εξεγείρει έναν ολόκληρο λαό που δεν χρειάζεται άλλα πειστήρια για να αντιληφθεί το μέγεθος της αδικίας. Άσχετα με το χρώμα του θύματος. Γι αυτό και κλιμακώνονται οι ταραχές στις ΗΠΑ καθώς το βράδυ του περασμένου Σαββάτου (30/5) επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας σε πολλές μεγάλες πόλεις, ενώ δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους για να εκφράσουν την οργή τους! Μάλιστα έφτασαν να διαδηλώνουν έξω από το Λευκό Οίκο…
 10.  
 11. Οι κυβερνήτες αρκετών Πολιτειών ζήτησαν τη βοήθεια δυνάμεων της Εθνοφρουράς, μετά την προειδοποίηση του Προέδρου Τραμπ ότι οι πολιτειακές αρχές θα πρέπει να υιοθετήσουν σκληρότερες τακτικές καθώς σε άλλη περίπτωση θα υπάρξει επέμβαση των ομοσπονδιακών δυνάμεων. Σαν σύγχρονος Λουδοβίκος 14ος, ο Τραμπ, μας υπενθυμίζει πως “το κράτος” είναι αυτός!
 12.  
 13. Στην Ευρώπη πάλι (Γαλλία) έχουμε την πρόταση νόμου του βουλευτή Éric Ciotti (Les Républicains) αποσκοπούντος στο να καταστήσει μη ταυτοποιήσιμες τις δυνάμεις τάξεως κατά τη μετάδοση της εικόνας βίας στο διαδίκτυο”! Αν ψηφιστεί ένας τέτοιος νόμος θα καθιστούσε δύσκολο το έργο της κάλυψης (και αποκάλυψης) πολλών γεγονότων βίας στα οποία εμπλέκονται οι δυνάμεις καταστολής. Φυσικά ένας τέτοιος νόμος-αν ψηφιστεί στη Γαλλία-πολύ γρήγορα θα μπορούσε να υιοθετηθεί από πολλές χώρες της ΕΕ, οπότε θα υπάρξει μεγαλύτερη συρρίκνωση της ελευθεροτυπίας.
 14.  
 15. Η ελευθεροτυπία/ανεξάρτητη δημοσιογραφία ποτέ δεν ήταν “συμπαθής’ στους εξουσιάζοντες. Ήδη η Γαλλία βρίσκεται στην 34η θέση (με την Ελλάδα στην 65η) στην παγκόσμια κατάταξη της ελευθεροτυπίας των 180 χωρών του πλανήτη.

 16. Όσο για τις ΗΠΑ (τη δημοκρατία πρότυπο!) του Τραμπ, αυτές βρίσκονται στην 45η θέση!

 17. [https://rsf.org/fr/classement] (Στ.Γ.Κ.)
 18.  

—————————————————–

 

 

 1. ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
 2.  
 3. Η ΜΕΘΟΔΙΚΟΤΗΤΑ στην αλληλοδιαδοχή ενεργειών και προκλήσεων των Τούρκων δεν έχει το προηγούμενό της. Γι αυτό απαιτείται συνεχής εγρήγορση, διότι καμιά άλλη ξένη δύναμη δεν πρόκειται να έλθει να μας βοηθήσει (σε περίπτωση πολέμου).
 4.  
 5. Η “σύνεση” η δική μας μεταφράζεται από τους Τούρκους ως αδυναμία. Κι αυτό είναι το χειρότερο. Η Τουρκία του Ερντογάν επιθυμεί διακαώς να δημιουργήσει άλλη μια κρίση μεταξύ των δύο χωρών.
 6.  
 7. Οι τουρκικές ενέργειες συνεπάγονται «έμπρακτη αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Ελλάδας» (στον Έβρο, στα νησιά, στην ανατολική Μεσόγειο, όπου να’ ναι και στα νότια της Κρήτης). Η αμφισβήτηση αυτή, επίμονη και σε πολλά επίπεδα, έρχεται «σε συνέχεια της γενικότερης τουρκικής πολιτικής αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάννης και της προσπάθειας επιβολής τετελεσμένων στην ελληνική πλευρά». Και όλα αυτά σε μια χρονική συγκυρία που δυστυχώς ευνοεί την Τουρκία. (Χάος στις ΗΠΑ, μουδιασμένη η ΕΕ από τον κορωνοϊό, το ΝΑΤΟ “ουδέτερο” (“Βρέστε τα μεταξύ σας!”), η Ρωσία καιροφυλακτεί.
 8.  
 9. Έτσι,
 10. -Αμφισβητείται συνολικά η ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο με το εφεύρημα της τουρκικής «γαλάζιας πατρίδας»! (θαρρείς και πριν φτάσουν οι Τούρκοι, δεν υπήρχαν Έλληνες ή κι άλλοι λαοί στη Μεσόγειο!)
 11. -Αμφισβητείται η ελληνική κυριαρχία στα μεγάλα και πυκνοκατοικημένα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου με το επιχείρημα της στρατιωτικοποίησής τους!
 12. -Αμφισβητείται και αντίθετα με το διεθνές περί θαλάσσης, δίκαιο, τόσο η ελληνική υφαλοκρηπίδα, όσο και η ΑΟΖ. Έμπρακτη απόδειξη της αμφισβήτησης, το τουρκολιβυκό σύμφωνο.
 13. Η Τουρκία αισθάνεται επίσης ότι, ως… μητέρα Πατρίδα, έχει την “υποχρέωση” ενδιαφέροντος απέναντι στους μουσουλμάνους πολίτες τρίτων χωρών (Κατηγορεί την Αθήνα ως τη μόνη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που δεν έχει τζαμί!)
 14. Αυτό που τελικά κυριαρχεί στο μυαλό του Ερντογάν είναι ένα αίσθημα “αδικίας”(!) που απορρέει από τις διεθνείς συνθήκες που η ίδια η Τουρκία υπέγραψε, μετά από πολεμικές ήττες της. Θεωρεί… άδικη τη συρρίκνωση της οθωμανικής αυτοκρατορίας στο χώρο της σημερινής Τουρκίας! Αναθεωρητισμός, πανισλαμισμός, κυριαρχία στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο…
 15.  

Παράκρουση; Το μεγαλείο της τρέλας ή η τρέλα του μεγαλείου; (Στ.Γ.Κ.)

 


Σχολιάστε