"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Η αναδιάρθρωση της αναδιάρθρωσης!

ΑΚΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ  τόσα πολλά περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους που δεν ξέρουμε τι να κάνουμε. Κατά πρώτον κανείς δεν μας διαφωτίζει στο τι σημαίνει αναδιάρθρωση (είναι πτώχευση; είναι διακανονισμός προς τα κάτω, ή μήπως είναι μεγάλη επιμήκυνση της αποπληρωμής;).

Ο ΚΥΡΙΟΣ  Σημίτης, το σωστότερο που είχε να κάνει ήταν να μας εξηγήσει τι έγινε με το Χρηματιστήριο στα 1999, όταν μας προέτρεπε- έστω και έμμεσα- να αγοράσουμε μετοχές για την “ισχυρή Ελλάδα” του.  Οι εγκλωβισμένοι του Χρηματιστηρίου από τότε, έχουν χάσει εκατό τοις εκατό τα χρήματά τους. Γιατί, άραγε τόσο εσπευσμένα χάρισε το “δαχτυλίδι” ξουσίας στο Γιωργάκη; και στο κάτω-κάτω τι θέλει τώρα; Να μας …ξανασώσει;

Τιμωρήθηκε κανείς για το “έγκλημα του Χρηματιστηρίου”;

Γιατί να μην υποθέσουμε ότι ανάλογο παιχνίδι παίζεται και σήμερα;

Διαβάστε το παρακάτω άρθρο,  αξίζει τον κόπο (από ΤΑ ΝΕΑ):

Η αυτοκρατορία αντεπιτίθεται

  • Μια δήλωση που δεν έγινε και ποιοι πιέζουν για αναδιάρθρωση

TOY AΝΤΩΝΗ ΤΡΙΦΥΛΛΗ, ΤΑ ΝΕΑ, Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Τις προάλλες προσπάθησα και βρήκα το πλήρες κείµενο της συνέντευξης Σόιµπλε, στην οποία υποτίθεται ότι ο γερµανός υπουργός Οικονοµικών µίλησε για ενδεχόµενη αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονοµίας. Απόρησα µε µια τόσο ακραία τοποθέτηση του Γερµανού, όπως τη µετέφεραν τα ΜΜΕ, τοποθέτηση που έµοιαζε να είναι σε πλήρη αντίθεση µε τη γερµανική θέση για τον µηχανισµό στήριξης. ∆ιάβασα, ξαναδιάβασα και διαπίστωσα ότιο Σόιµπλε δεν είπε τίποτε από αυτά που του αποδίδει ο ελληνικός και οξένος Τύπος. Είπε τα αυτονόητα – κοιτάξτε τις δηλώσειςτου – και οι ξένοι τα ερµήνευσαν όπως ήθελαν, µια καιτώρα πραγµατοποιείται η τελική επίθεση κατάτης ευρωζώνης και τουευρώ. Από ποιους;Υπάρχουν πολλοί και διάφοροι ενδιαφερόµενοι.

1. Οσοι κερδοσκοπούν µε τα ασφάλιστρα κινδύνου. Τα διαβόητα CDS, στα οποία, παρεµπιπτόντως, θέλει να βάλει µια τάξη η Ευρώπη, έστω µονοµερώς, απαγορεύονταςτα naked short selling, τις ασφάλειες δηλαδή σε περιουσιακά στοιχεία που δεν κατέχεις.

2. Οι δηλωµένοι εχθροίτης ενιαίας Ευρώπης, δηλαδή οι Αγγλοσάξονες.

3. Οι γερµανοί οικονοµολόγοι τύπου Sinn που, µε αφορµήτην Ελλάδα, επαναφέρουν στην ουσία, αλλάδεν το λένεανοιχτά, την πρόταση για επιστροφή στο µάρκο ή σε ένα πιο κλειστό ευρώ, µεέξοδο του Νότου από την ευρωζώνη. Παρ’ότι γνωρίζουν ότικάτι τέτοιο θαέπληττε θανάσιµα τηγερµανική οικονοµία.

4. ∆εν µου αρέσουνοι θεωρίες συνωµοσίας. ∆εν µπορώ όµως να αγνοήσω τιςκραυγές αγωνίας από τις ΗΠΑ για τα ελλείµµατά τους. Και το κέντρο της παγκόσµιας χρηµατοοικονοµικής απορρύθµισης, πηγή της διαρκώς εξελισσόµενης κρίσης από το 2007, βλέπει ότι αν ηρεµήσουν οι αγορές οµολόγων της ευρωζώνης, ο επόµενος αδύνατος κρίκος είναι το κλαδί στο οποίο κάθονται, που κινδυνεύει άµεσα να ξεµείνει (το «κλαδί») από δανεικά. Και τότε, αλίµονο σε εµάς, αλίµονο και σε αυτούς.

Όλοι αυτοί αντεπιτίθενται προσπαθώντας να αποδοµήσουν την απόφαση της Ε.Ε. για δηµιουργία µόνιµου µηχανισµού στήριξης µετά το 2013. Με αφορµή την Ελλάδα, αλλά τώρα πια και την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.

Σε ό,τι αφορά τους εντός Ελλάδος προωθούντες την ιδέα της αναδιάρθρωσης πριν την – ο µη γένοιτο – ώρα της, είναι ποικίλων προελεύσεων και σκοπιµοτήτων. Είναι όµως τόσο διαφανείς ώστε µόνο τα δελτία των οκτώ µπορούν να απασχολήσουν. Εξάλλου, ποιας αναδιάρθρωσης; Υπάρχουν λογής αναδιαρθρώσεις. Μια τέτοια ήδη έγινε για την Ελλάδα, αφορά τα 110 δισ. ευρώ του δανείου που µας προσφέρει ο µηχανισµός στήριξης, έχει να κάνει µε παράταση χρόνου αποπληρωµής και µείωση επιτοκίων.

∆είτε τώρα τι πράγµατι είπε ο Σόιµπλε, που το κατάλαβαν 24 ώρες µετά, µόνο όταν το επισήµανε ο ίδιος. Γιατί εδώ είναι το ζουµί, σε αυτά που είπε και όχι σε αυτά που δεν είπε.

Είπε λοιπόν ότι τον Ιούνιο θα γίνει η επανεκτίµηση της κατάστασης στις δύο χώρες που έχουν υπαχθεί στους µηχανισµούς στήριξης, όπως γίνεται παγίως κάθε τετράµηνο, και θα δούµε αν χρειαστούν πρόσθετα µέτρα. Πού στο καλό είδαν ότι ζήτησε αναδιάρθρωση;

Άρα; Τι σας λέω; Να ησυχάσουµε; Όχι βέβαια. Αυτό που θέλω να πωε ίναι ότι η νέα κρίση στα οµόλογα είναι προσωρινή, είναι πολιτική και ως τέτοια θα αντιµετωπιστεί από την ευρωζώνη. Οι αντιστάσεις των εχθρών του ευρώ θα µειωθούν µετά τις οριστικές αποφάσεις του Ιουνίου, ακόµη και αν η Γερµανία επιµείνει να φορέσου µε το κόκκινο πανί της συµµετοχής των ιδιωτών σε τυχόν «κούρεµα» µετά το 2013.

Γιατί το πρόβληµά µας, ως Ελλάς, δεν είναι αυτό που συζητάµε. Το πρόβληµά µας είναι ότι αδυνατούµε να ελέγξουµε τον κρατικό µηχανισµό– ή δεν θέλουµε.  Έχουµε σοβαρές αποκλίσεις στη µείωση των ελλειμμάτων και οι µμεταρρυθμίσεις δεν προχωρούν όσο θα έπρεπε. Και αν αυτό το σκέλος της προσπάθειας δεν πετύχει, δηλαδή αν δεν σιγάσει η γεννήτρια παραγωγής ελλειμμάτων, όχι αναδιάρθρωση δεν θα πετύχουµε ούτε πτώχευση soft δεν θα µπορέσουµενα κάνουµε. Απλώς, θα διαλυθούµε…

… ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ

Στ.Γ.Κ.


Σχολιάστε