"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Μικρά της πόλης (και όχι μόνο) (Χ.ν., 19-9-19)

 

 

 

 

 

ΜΙΚΡΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ (ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ)

 

-(ο θρησκευτικός τουρισμός) Είναι ένας τομέας πιθανόν αγνοημένος, γι αυτό και παραμελημένος. Βλέποντας μόνο πόσοι ξένοι επισκέπτες προσκυνούν τις εικόνες του ιερού ναού των Εισοδίων (Χανιά), αντιλαμβάνεσαι αμέσως το μέγεθος του θέματος. Σε άλλες χώρες υπάρχει σύμπραξη πολιτικής και θρησκευτικής “εξουσίας” στην ενθάρρυνση-αν όχι στην καθιέρωση-του θρησκευτικού τουρισμού. Μια συντονισμένη συνεργασία της Περιφέρειας Κρήτης με την Εκκλησία της Κρήτης και τους Πράκτορες Τουρισμού, για τη συν-διαχείρηση χρημάτων και προγραμμάτων που θα αιτηθούν γι αυτό το σκοπό από την Ε.Ε., νομίζουμε πως θα απέδιδε πολλά ωφέλη στην ελληνική κοινωνία. Τόσο στην οικονομία, όσο και στην αλληλοκατανόηση των λαών.

 


 

Ως θρησκευτικό τουρισμό, φυσικά δεν εννοούμε το απλό κεράκι ή την παρακολούθηση της θείας λειτουργίας, αλλά την οργάνωση θρησκευτικών συνεδρίων και σεμιναρίων, την ομαδική επίσκεψη σε εκκλησίες της ενδοχώρας (φωτό 1α), όπως και την ανταλλαγή επισκέψεων μεταξύ ορθόδοξων πολιτών στις χώρες των άλλων.

 

-(εστία σκουπιδιών) Όσοι ψωνίζουν ή βρίσκονται τα Σάββατα στην λαϊκή αγορά της Μίνωος, περνώντας από το πάρκινγκ κάτω από το παλιό ΠΙΚΠΑ αντικρίζουν δεξιά μια μικρή “χαβούζα”, κατά μήκος του υπολείματος του παλιού τείχους, δίπλα και κάτω από το χώρο της λαϊκής με τα ρούχα (φωτό 1β).

 

 

 

Μέχρι να αξιοποιηθεί αυτός ο χώρος, μήπως θα έπρεπε να φρονίσει ο δήμος Χανίων τουλάχιστον να καθαρίζεται κάπου-κάπου;

 

-(το φάντασμα!) Φθινοπωριάζει κι ο καιρός σιγά σιγά γίνεται πιο μουντός. Περνώντας από το πάρκο “Ειρήνης και Φιλίας των Λαών”, αντικρίζεις αυτό το σταθερό κι απόκοσμο θέαμα (φωτό 1γ) του παλαιού “Πολεμικού Μουσείου” (ιταλικοί στρατώνες). Έγιναν, άραγε, οι δέουσες ενέργειες (ή οι υπενθυμίσεις τους) στους τωρινούς αρμόδιους για την εκταμίευση του ποσού που υποσχέθηκε πέρυσι ο κ. Σταθάκης όντας υπουργός των οικονομικών;

 

 

 

Υπάρχει σχέδιο για το “τί μέλλει γενέσθαι” με το οίκημα και το χώρο του ή θα “ενταχθεί” κι αυτό στη σωρεία των άλλων αναξιοποίητων οικημάτων των Χανίων;

 

-(παιδί ήρωας) Σύμφωνα με τις ειδήσεις (17/9/19), ένας 16χρονος Έλληνας της Κύπρου κατέβασε την τουρκική σημαία στα κατεχόμενα, ευρισκόμενος στο δημοτικό σχολείου του χωριού του και γενέτειρας του ήρωα Γρηγόρη Αυξεντίου, Λύση. Αυτή η τολμηρή πράξη θάρρους και πατριωτισμού του μικρού Ελληνόπουλου της Κύπρου συμπυκνώνει την έννοια της αγάπης προς αυτό που λέμε πατρίδα -και η Κύπρος ολόκληρη είναι μια προέκταση της ελληνικής πατρίδας- καθώς και το πώς πρέπει να απαντούμε σε κάθε εισβολέα και κατακτητή. Ένας μικρός δηλαδή Μανώλης Γλέζος γεννήθηκε στα χώματα της Κύπρου. (Στ.Γ.Κ.)

 


Σχολιάστε