"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Ασφάλεια πολιτών και πραγματικότητα (Χ.ν., 11-7-19)

 

 

 

 

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Η  ΝΕΑ κυβέρνηση της ΝΔ, υπό τον Κ. Μητσοτάκη, από την επόμενη μέρα της ορκωμοσίας της καλείται να αντιμετωπίσει πολλά σοβαρά και χρονίζοντα ζητήματα της καθημερινότητας: οικονομία/φορολογία, ασφάλεια (εσωτερική και εξωτερική), δικαιοσύνη, Άμυνα, ανεργία,  δημόσια διοίκηση, Υγεία, Παιδεία κ.λπ.

 

Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ των πολιτών είναι ένα από τα κύρια θέματα στα οποία η προηγούμενη κυβέρνηση, ηθελημένα ή αθέλητα, δεν έκανε και πολλά. Τουναντίον είχε ταυτιστεί μερικώς με πολλές πρακτικές («Ρουβίκωνας») που, αν μη τι άλλο, την αδικούσαν. Έτσι κι αλλιώς, σε όλη την επικράτεια υπήρχε  -και υπάρχει- διάχυτο το αίσθημα της ανασφάλειας στους πολίτες που βλέπουν την εγκληματικότητα να αυξάνεται γύρω τους. Αυτή η από δεκαετίες «κληρονομημένη» ανασφάλεια, σε συνάρτηση με τη βελτίωση της καθημερινότητας αλλά και τον τερματισμό του «μπάχαλου» στα Πανεπιστήμια και τους δρόμους, είναι ένα από τα αιτούμενα.

 

Η ΕΠΙΛΟΓΗ του εξωκοινοβουλευτικού Μιχάλη Χρυσοχοϊδη ως υπουργού Προστασίας του πολίτη θεωρείται για πολλούς ένα εχέγγυο. Με δεδομένο δε το παρελθόν του ανθρώπου στη θέση αυτή και την εξάρθρωση, από αυτόν και τους συνεργάτες του, της εγκληματικής οργάνωσης 17Ν, ελπίζουμε σε κάτι καλύτερο.

 

 

Η ΧΩΡΑ, ταλαιπωρημένη επί μια δεκαετία από βαρύτατα μνημόνια και αβάσταχτες περικοπές στελεχών σε νευραλγικούς τομείς (όπως η ασφάλεια) είναι αφημένη στο έλεος της εγκληματικότητας. Φυσικά, όπως έχουν εξελιχθεί σήμερα τα πράγματα, η ασφάλεια δεν κερδίζεται με τη χρήση βίας μόνο. Χρειάζεται και μια άλλη γενικότερη τακτική αντιμετώπισης, με ευελιξία και διπλωματικότητα…

 

ΑΣ πούμε, μπορούμε άραγε, ως κράτος, να ξεριζώσουμε τα αίτια της βίας και της εγκληματικότητας που τις γεννούν; Μπορούμε να επαναφέρουμε την καθημερινότητα του πολίτη σε ανεκτά επίπεδα με αξιοπρεπείς δουλειές, ανεκτούς μισθούς, ελάφρυνση φόρων, πάταξη φοροδιαφυγής, απαραίτητους διορισμούς, δικαιοσύνη, εκκίνηση της περίφημης ανάπτυξης κ.λπ.);

 

ΑΛΛΑ και μόνον ότι ο κ. Μητσοτάκης δίνει πρωταρχική σημασία στο θεσμό της ασφάλειας των πολιτών, είναι ένα ελπιδοφόρο μήνυμα. Επιβεβαιώνει τουλάχιστον τη βούλησή του να αλλάξει το κλίμα σε έναν τομέα στον οποίο και η οικογένειά του έχει θύματα και ο κόσμος περιμένει πολλά. (Στ.Γ.Κ., www.stcloris.gr)

 

———————————-

Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ «ΚΥΒΕΡΝΑΝ»

 

ΕΝΑΣ σωστός ηγέτης επιλέγει και τους κατάλληλους συνεργάτες του. Χωρίς αυτούς, όση λάμψη και να εκπέμπει ως προσωπικότητα, δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα.

 

ΣΕ Ο,ΤΙ αφορά την καθημερινότητα απαιτούνται βασικά τα εξής: έγκαιρη διάγνωση των καυτών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, επεξεργασία αυτών των προβλημάτων και εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων. Με άμεση εφαρμογή των προτεινομένων. Τα συρτάρια των υπουργείων είναι γεμάτα από παλαιότερες προτάσεις που μουχλιάζουν!

 

ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ στοιχεία, αν και τα γνώριζε παλαιότερα ως κυβέρνηση -και τα αναγνωρίζει πάλι- η ΝΔ, δεν είχε πράξει πολλά.

 

Με άλλα λόγια, δίπλα στην κοινωνικά άδικη και οικονομικά μονόπλευρη πολιτική της «παλιάς» ΝΔ, σήμερα καλείται το ίδιο κόμμα να αναλάβει καινοτόμες πρωτοβουλίες, αφήνοντας στο περιθώριο κάθε «πολιτικό κόστος». Αν θέλει να κυβερνήσει σωστά και να ανταποκριθεί στη μεγάλη εμπιστοσύνη που της έδειξε ο λαός.

 

ΘΑ ΠΕΙΤΕ πως σε παγκόσμια κλίμακα δεν έχει ακόμα επινοηθεί μια δημοκρατική, αποτελεσματική στο σύνολό της, πολιτική που να κινείται με ανάλογη ταχύτητα με εκείνη άλλων παραγόντων, όπως είναι οι αγορές, οι τεχνολογικές διασυνδέσεις ή η διεθνής εγκληματικότητα. Ας πρωτοτυπήσουμε… (Στ.Γ.Κ.)

 

——————

ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

 

 

-Σε λίγο καιρό τα νέα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια θα αναλάβουν έργο. Ελπίζουμε ωστόσο να έχουν ενημερωθεί, νέοι και παλιοί, για τα μεγάλα και μικρά προβλήματα της δημοτικής ή περιφερειακής αρμοδιότητάς τους. Ένα από τα «μικρά» θέματα αλλά σημαντικό για την εντύπωση που δίνει σε κάθε επισκέπτη μας, είναι η κατάσταση των παλιών ενημερωτικών πινακίδων (φωτό, 1) στην πόλη των Χανίων -και όχι μόνο. Η κατάστασή τους είναι όχι μόνο προβληματική αλλά και προσβλητική για τον κάθε Χανιώτη.

 

-Όλοι παραπονιούνται πως το τουριστικό ρεύμα προς τα Χανιά είναι φέτος μειωμένο.

 

Μα, ο τουρισμός (φωτό, 2) μπορεί να είναι η λεγόμενη «βαριά βιομηχανία» μας, αλλά το «προϊόν» του είναι τόσο εύθραυστο και επισφαλές (ειδικά όταν δεν είναι ποιοτικό ή στηρίζεται αποκλειστικά σε συγκυρίες), ώστε πάντα πρέπει να έχουμε και άλλες εναλλακτικές. (Στ.Γ.Κ.)

 

 

 


Σχολιάστε