"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Μετεκλογικά (Χ.ν., 9-7-19)

 

 

 

 

ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΑ

 

-ΚΑΙ πάλι «πρωταγωνιστής» στις εκλογές η αποχή (πάνω από 42% στην επικράτεια, όπως ακριβώς και στις ευρωεκλογές). Φταίει, άραγε, το καυτό καλοκαίρι, φταίει η σιγουριά του αποτελέσματος, ή μήπως φταίει η μετά από δέκα χρόνια μνημόνια συνεχιζόμενη απογοήτευσή μας από το πολιτικό σύστημα; Ας το καλοσκεφτούν αυτό όλοι οι «νεόκοποι» εκπρόσωποί μας στη Βουλή, κι ας μελετήσουν τις ακριβείς αιτίες του φαινομένου που πλήττει το θεσμό της δημοκρατίας μας.

 

-ΟΛΟΙ θεωρούν εαυτούς κερδισμένους: νικητές και ηττημένοι! Το γεγονός είναι ότι όλοι έχουν αυξήσει τα εκλογικά ποσοστά τους σε σχέση με τις ευρωεκλογές. Εκτός του πραγματικού νικητή (ΝΔ), για τους υπόλοιπους η τακτική αυτή είναι μια… παρηγοριά για το ότι δεν πήγαν χειρότερα τα πράγματα από ό,τι περίμεναν! Το θέμα είναι, αν θα βοηθήσουν ως αντιπολίτευση όλοι μαζί να βγει η χώρα από την οικονομική καθίζηση και μιζέρια. Ή, μήπως θα αρχίσουν ξανά την… αντιπολίτευσή τους σκεπτόμενοι το πώς θα επανεκλεγούν την επόμενη τετραετία;

 

-ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ η νίκη της ΝΔ. (με 39,9%) και του Κυριάκου Μητσοτάκη προσωπικά. Αλλά μια νίκη δεν έρχεται από το πουθενά. Οι της ΝΔ δούλεψαν χρόνια (από το 2016 και εντεύθεν) με σύστημα, οργάνωση, επιχειρήματα, προοπτική κυβέρνησης. Η αποδόμηση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έγινε με «κραυγές» και ύβρεις, αλλά με επιχειρήματα, ανανέωση προσώπων (κατά 70%)και πρόγραμμα.

 

-ΚΑΙΡΟΣ για αυτοκριτική στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αν και το τι έφταιξε για την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, μας είναι ήδη γνωστό (ύφος, ήθος, υπερφορολόγηση μισθωτών συνταξιούχων, αθέτηση υποσχέσεων, προκλητική άσκηση πολιτικής, αλαζονεία κ.λπ.) Μια αναδιοργάνωση προσώπων και στόχων νομίζουμε πως είναι πρωταρχικής σημασίας και απολύτως αναγκαία. Εξάλλου η ανανέωση είναι κανόνας στη φύση, πόσο μάλλον στην πολιτική.

 

-ΑΙΣΙΟΔΟΞΗ η αλλαγή στα έδρανα της Βουλής: παλιά μικρά κόμματα εξαφανίστηκαν και νέα μπήκαν (ΜεΡα25, «Ελληνική Λύση»). Φυσικά, η μεγαλύτερη νίκη για το Κοινοβούλιο είναι ότι, επιτέλους, εξοβελίστηκε από αυτό η «Χρυσή Αυγή»: μια φασιστική, εγκληματική οργάνωση με το μανδύα του κοινοβουλευτισμού. Την τέλειωσε ο ελληνικός λαός! Ελπίζουμε πως η ελληνική Δικαιοσύνη θα την αποτελειώσει και ως εγκληματική οργάνωση.

 

-ΝΕΑ μέρα λοιπόν, η σημερινή, αλλά τα προβλήματα είναι ίδια και απαράλλαχτα. Δείγμα γραφής περιμένουμε από τη νέα κυβέρνηση τις αμέσως επόμενες μέρες, γιατί «οι καιροί ου μενετοί» και οι ανάγκες των πολιτών φωνάζουν. (Στ.Γ.Κ., www.stcloris.gr)

 

 

 

 

 

ΜΕΡΙΚΕΣ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΣΚΕΨΕΙΣ

 

ΣΤΗ Γαλλία υπάρχει η ΕΝΑ, μια Εθνική Σχολή Διοίκησης (“Ecole Nationale d’ Administration”). Έτσι, οι περισσότεροι Γάλλοι υπουργοί και πρωθυπουργοί είναι τελειόφοιτοί της, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει και πολλά στην αποτελεσματικότητά τους. Όμως ξέρουν…

 

ΑΠΛΑ, στη χώρα μας, όσοι ασχολούνται με την πολιτική, ή θα είναι γόνοι πολιτικών «τζακιών» ή «προϊόντα-κάποιου-κομματικού σωλήνα». Κανείς τους δεν μαθαίνει κι από πουθενά τα μυστικά του «κυβερνάν», της διάκρισης των εξουσιών, της ορθολογικής οργάνωσης της δημόσιας διοίκησης, της ιεράρχησης των προβλημάτων ενός λαού, της ανταποδοτικότητας των φόρων, της προβολής ενός έργου, της αντιμετώπισης των fake news κ.λπ.

 

ΓΙ αυτό κι ο λαϊκισμός εδώ αναδεικνύει πρόσωπα τυχάρπαστα, άπειρα, ανίδεα, φιλόδοξα, χωρίς αρχές, «πολιτικώς μη ορθά» που εκ των υστέρων ομολογούν ότι είχαν «αυταπάτες»! Αυταπάτες και δημόσια διοίκηση δεν δικαιολογούνται, αφού ανά πάσα στιγμή οι κυβερνώντες έρχονται αντιμέτωποι με μια οδυνηρή πραγματικότητα.

 

ΕΝ πάση περιπτώσει, οι προχθεσινές εκλογές ήταν από τις πιο χαλαρές των τελευταίων δεκαετιών. Ίσως επειδή, η οργή και η αποδοκιμασία κατά των «μνημονιακών» πολιτικών εκφράστηκε στις 26 Μαΐου. Εκείνες οι ευρωεκλογές αποδείχτηκαν οι πιο… εθνικές εκλογές που έγιναν ποτέ προδικάζοντας φυσικά και το προχθεσινό αποτέλεσμα. Τα πάντα όπως πάντα, λοιπόν, ξανά και ξανά στη ζωή μας… Εξευρωπαϊζόμαστε ή κατά βάθος παραμένουμε ανατολίτες;…  (Στ.Γ.Κ.)

 

 

 

 

 


Σχολιάστε