"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Επιθετικός Αναθεωρητισμός (Χ.ν., 18-6-19)

 

 

 

 

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΣΜΟΣ

ΕΙΝΑΙ αποδεδειγμένο ιστορικά ότι, όταν ένας αυταρχικός ηγέτης μιας χώρας, αρχίζει να χάνει την αίγλη του, ή αρχίζει να κινδυνεύει η θέση του, δημιουργεί τέτοιες προϋποθέσεις γύρω του, ώστε να θέλει να επιδείξει τη δύναμή του: τόσο στο εσωτερικό της χώρας του, όσο και στο εξωτερικό.

ΕΤΣΙ κι ο Ερντογάν, χάνοντας τις τρεις μεγαλύτερες πόλεις στις τοπικές εκλογές της χώρας του (Άγκυρα, Σμύρνη, Κων/πολη), θέτει σε εφαρμογή την προ πολλού μελετηθείσα και οργανωθείσα αναθεωρητική πολιτική της χώρας του με τους γείτονές του, Έλληνες και Κυπρίους. Είναι μια ύστατη προσπάθεια να συσπειρώσει την εκλογική του βάση ενόψει των επαναληπτικών εκλογών στην Κων/πολη, αλλά και να επιδείξει την αποφασιστικότητά του. Εξάλλου το παιχνίδι εντυπώσεων με τους Αμερικανούς καλά κρατεί, ενώ δεν παραλείπει να προκαλεί και την Ε.Ε.

 

 

ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ συχνά σε ‘ξένη απειλή’ εννοώντας Ελλάδα και Κύπρο που… παραβιάζουν το «διεθνές» δίκαιο της θάλασσας -κατά την τουρκική ερμηνεία, ώστε ο ίδιος να μη θεωρείται παραβιαστής του! Ο Ερντογάν έχει κάθε λόγο να δημιουργήσει εχθροπραξίες με την Ελλάδα -παραδοσιακό αντίπαλο της Τουρκίας και σύμμαχο της Κύπρου- για να αλλάξει δια της βίας το status quo στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου και το Αιγαίο.

ΜΙΑ σύρραξη με Ελλάδα και Κύπρο, έστω κι αν εκατέρωθεν υπάρξουν σημαντικές απώλειες στα πεδία των μαχών, για τον Ερντογάν θα είναι «δώρο» εξ ουρανού: πρώτον διότι θα δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα εκεί όπου αυτός μόνον θεωρεί ότι υπάρχουν «γκρίζες ζώνες» (Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο) και δεύτερον θα παγιώσει την εξουσία του.

ΓΙ ΑΥΤΟ και βαδίζει βήμα-βήμα στις κινήσεις, τις προκλήσεις και τις απειλές του προκαλώντας εμφανώς τόσο την Κύπρο (έρευνες για υδρογονάνθρακες στην ΑΟΖ της νήσου), όσο και παραβιάζοντας εναέριο και θαλάσσιο χώρο της Ελλάδας. Η συσσώρευση προκλήσεων, αν συνεχιστεί χωρίς τη σοβαρή παρέμβαση της Ε.Ε. και των ΗΠΑ με οικονομικά αντίποινα, θα έχει ως συνέπεια, μετά από «κάποιο ατυχές συμβάν» (προμελετημένο σε όλες τις λεπτομέρειές του), να σύρει Ελλάδα και Κύπρο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Το «παιχνίδι πολέμου» είναι ξεκάθαρο από πλευράς Τουρκίας η οποία δεν έχει κανένα λόγο να μην επιβάλλει έτσι τους όρους της!

ΣΕ Ο,ΤΙ αφορά εμάς, πόσο ενωμένοι είμαστε; Έχει οριοθετήσει η ΕΕ τα σύνορά της; Υπάρχει «ευρωπαϊκός στρατός»; Έχουμε εκπονημένο εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της απληστίας της Τουρκίας; Είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε την Κύπρο, ή μήπως θα περιμένουμε κάποιον τρίτο (ΗΠΑ-ΕΕ) να μας… σώσει; Αλλά ο ξένος παράγοντας ανέκαθεν πρώτα κοιτάζει το συμφέρον του, μπροστά στο οποίο κάθε είδους «συμμαχίες» πάνε περίπατο. (Στ.Γ.Κ.)

 

ΜΙΚΡΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

-(αυτοδιοικοικητικά) Από τις αρχές του Σεπτέμβρη θα αναλάβουν οι νέες τοπικές αυτοδιοικήσεις σε όλη τη χώρα σε εφαρμογή του νόμου «Κλεισθένης» και των αποτελεσμάτων των εκλογών της 26ης Μαΐου 2019. Υπάρχει στρέβλωση της απλής αναλογικής: ο κάθε συνδυασμός έβγαλε τους συμβούλους του στον πρώτο γύρο των εκλογών, ενώ στο δεύτερο γύρο εξελέγησαν οι πλειοψηφούντες ως άρχοντες, όπου φυσικά υπήρξε δεύτερος γύρος. Έτσι, θα βρεθούμε προ του παραλόγου πολλοί μεν δήμαρχοι να μειοψηφούν στα συμβούλια, να γίνονται δε πολύωρες ‘διεργασίες’ για πλειοψηφίες για να μη καθυστερούν οι αποφάσεις! Μήπως σε επόμενες εκλογές για την Τ.Α., δεν θα έπρεπε να υπάρχουν παραταξιακοί συνδυασμοί, αλλά μόνο ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο με τους καλύτερους από κάθε συνδυασμό, ώστε και αξιοκρατία να έχουμε και γρήγορες αποφάσεις να λαμβάνονται;

-(εκπαιδευτικά) Σε λίγες μέρες τελειώνουν και οι πανελλαδικές εξετάσεις. Μας το θύμισαν τα παρατημένα βιβλία στο πεζούλι του πάρκου Ειρήνης και Φιλίας των λαών (φωτό, 1). Και πάλι στο προσκήνιο το σχολικό βιβλίο, μετά το πέρας της χρήσης του. Μήπως πρέπει να ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα επί του θέματος από την (οιαδήποτε) κυβέρνηση μάς προκύψει από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019;

 

 

 

- (ρουσφετολογικά) Την εποχή που το ΠΑΣΟΚ κυριαρχούσε στην πολιτική και την ελληνική κοινωνία, το ρουσφέτι ήταν στην ημερήσια διάταξη. Τόσο, ώστε να συζητείται σοβαρά από την τότε κυβέρνηση (1982) η κατάργηση του σταυρού για να εξαλειφθεί (!) αυτό. Είναι αξιομνημόνευτο το σαρκαστικό χιούμορ του Θ. Κανελλόπουλου (βουλευτή της ΝΔ) που «προφήτευσε» με χιούμορ τα τεκταινόμενα σήμερα -σε προεκλογική περίοδο: «-Πάμε για μαύρη αγορά ρουσφετιού…»! είχε σχολιάσει… Η εξουσία είναι γλυκιά κι όταν αντιληφθεί κάποιος ότι τη χάνει, μετέρχεται τα πάντα για να τη διατηρήσει. (Στ.Γ.Κ.)

 

 

 

 


Σχολιάστε