"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Πολιτικής καμώματα (Χ.ν., 12-7-18)

 

 

 

 

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΜΩΜΑΤΑ…

  • «Ο αγώνας του ανθρώπου ενάντια στην εξουσία είναι αγώνας της μνήμης ενάντια στη λήθη» (Μιλαν Κούντερα)

 

 

ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ της πάλαι πότε λεγόμενης ευρωπαϊκής αριστεράς (“Ευρωαριστερά”), με τις μεγάλες προσωπικότητες των Τολιάτι, Τορέζ, Μπερλινγκουέρ κ.ά., ανέκαθεν έθεταν ως πρώτο στόχο το συμφέρον της χώρας τους, κατόπιν εκείνο του κόμματός τους και έπειτα το του… σύμπαντος κόσμου! Ήταν ρεαλιστές. Η δε «Μέκκα» του τότε Κομμουνισμού, η Μόσχα, σε καμιά περίπτωση δεν επενέβαινε, όπως και οι Δυτικοί από τη δική τους πλευρά σε περιπτώσεις κρατών που επιζητούσαν την απεξάρτησή τους (Πολωνία, Τσεχοσλοβακία).

 

Ο ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΟΣ κόσμος του δυστικού ημισφαιρίου, εν αγνοία και εν περιφρονήσει των λαών του, είχε ήδη διανεμηθεί με τη  συνθήκη της Γιάλτας (1945) σε ζώνες επιρροής. Και καθόλη τη διάρκεια του «Ψυχρού Πολέμου» (μέχρι το 1989), υπήρχε η λεγόμενη ισορροπία του Τρόμου, με εκατέρωθεν μεν φραστικές απειλές, όχι όμως και επεμβάσεις (Κούβα): ο ένας δεν επενέβαινε «στα χωράφια» (στους λαούς επιρροής) του άλλου!

 

ΑΚΟΜΗ και στο Γαλλικό Μάη (1968) όταν ο «κόκκινος Ντανί» (ο ένας εκ των ηγετών της, ο περίφημος Ντανιέλ Κον-Μπετί) ρωτήθηκε πολύ αργότερα, σε συνέντευξη του Γ. Πρετεντέρη, αν είχε ζητήσει βοήθεια από τη Σοβιετική Ένωση, δεν ήταν αρνητικός! Αρνητικά ήταν όμως τα Σοβιέτ που του απάντησαν πως σε περίπτωση κανονικής εξέγερσης, θα υποστήριζαν τον … στρατηγό Ντε Γκολ! Όχι τους «αριστερούς»!

 

 

… ΚΑΙ Ο ΜΕΛΑΝΣΟΝ

ΟΤΑΝ ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έλεγε εκείνο το περίφημο «Ανήκομεν εις την Δύσιν» (1977), σε αντίθεση με τις αριστεροσοσιαλιστικές προεκλογικές ιδέες και τα ρηξικέλευθα συνθήματα του Α. Παπανδρέου που υποστήριζε -και πολύ σωστά- ότι «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες»,  παρά τη δύναμη που του έδωσε ο λαός το 1981, ο Ανδρέας δεν αποτόλμησε ούτε την έξοδο της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ, ούτε και από την Ε.Ε. (τότε ΕΟΚ). Κι όλα αυτά κόντρα στο διάσημο, λαοφιλές προεκλογικό του «αριστερό» σύνθημα, «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ, το ίδιο Συνδικάτο»!

 

ΒΛΕΠΕΤΕ, άλλο είναι οι προεκλογικές υποσχέσεις (λαϊκισμός) και άλλο η τέχνη του κυβερνάν (ρεαλισμός). Τα ίδια ακριβώς κάνει και η σημερινή κυβέρνηση, αλλά άκομψα, χοντροκομμένα και με πολλά σοβαρά λάθη που στοιχίζουν στον ελληνικό δυσβάστακτα βάρη.

 

ΑΚΟΜΗ και οι «αριστεροί» της Ευρώπης (όπως ο Μελανσόν) μέμφονται σήμερα τον κ. Τσίπρα προσωπικά και την κυβέρνησή του: σε συνέντευξή του στο γαλλικό δίκτυο BFMTV (9-7-18), ο Μελανσόν (ευρωβουλευτής και συμπρόεδρος του Αριστερού Κόμματος της Γαλλίας) έσπευσε να… στολίσει με πρωτοφανή κοσμητικά επίθετα τον Έλληνα πρωθυπουργό λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι μία από τις προσωπικότητες, τις πιο ελεεινές (!) στην πολιτική ζωή της Ευρώπης»

 

ΚΑΙ βέβαια μια τέτοια ακρως προσβλητική απαξίωση από «σύντροφο» σε άλλον αριστερό «σύντροφο», και μάλιστα εκλεγμένο δημοκρατικά ως πρωθυπουργό της χώρας μας, σε καμιά περίπτωση δεν θα μπορούσε να γίνει ανεκτή. Νομίζουμε ότι όλη η πολιτική ηγεσία της χώρας θα πρέπει να διαμαρτυρηθεί για τον υβριστικό χαρακτηρισμό «ελεινός», άσχετα αν μας αρέσει ή όχι ο κ. Τσίπρας. Υπηρετεί έναν θεσμό, την πρωθυπουργία της Ελλάδας, μικρής μεν χώρας αλλά αξιοπρεπούς και ιστορικής σε θέματα αγώνων ακριβώς γι αυτή την αξιοπρέπεια. (Στ.Γ.Κ.)

 

 


Σχολιάστε