"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

αυταπάτες εορτών (Χ.ν., 29-12-17)

 

 

 

 

ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ

Ι.-ΤΗΝ επόμενη Δευτέρα (1-1-2018) οι καμπάνες θα ηχήσουν κατά το συνήθειο χαρμόσυνα, για να αναγγείλλουν τον ερχομό της νέας χρονιάς! Χαρμόσυνα; Μα, με ένα 8ο μνημονιακό χρόνο, ίσως ο ήχος τους να μην είναι τόσο χαρμόσυνος, αφού μάλλον θα μας θυμίσουν τη νέα φοροκαταιγίδα που φέρνει ως «δώρο» το 2018.

ΚΑΙ μπορεί μεν στις τοπικές αγορές τα καταστήματα –όσα έχουν επιβιώσει- να έχουν κόσμο, μπορεί ακόμη μερικά illustration περιοδικά ή «καθημερινάδικα» στην τηλεόραση να δείχνουν λαμπερούς, καλοντυμένους τύπους ή αψεγάδιαστες γυναίκες…, μπορεί εν είδει ρεπορτάζ να παρουσιάζονται «επώνυμες» τηλεπερσόνες σε «χλιδάτα» σπίτια κάτω από φανταχτερά γιορταστικά δέντρα ή γύρω από ένα τραπέζι…, όμως, όλα αυτά για μας τους απλούς και ταλαίπωρους πολίτες δε λένε τίποτε για τις γιορτές των ημερών. Είναι φτιαχτές απάτες της αγοράς του θεάματος, που δημιουργούν δυστυχώς ανεκπλήρωτες επιθυμίες/αυταπάτες. Εξάλλου, τοπικές και διεθνείς στατιστικές (Ευρωβαρόμετρο) βρίθουν από απαισιόδοξες σκέψεις που κατακλύζουν την πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών (κατά 59%), σχετικά με το επόμενο έτος.

 

ΙΙ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ – σύμφωνα και με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων- αυτές τις μέρες είναι φυσικό να γεννιούνται πολλές προσδοκίες μέσα μας, οπότε κι η απογοήτευση από τη μη πραγμάτωσή τους είναι δυσανάλογα μεγάλη: Αύριο τα δάνεια θα είναι πάλι δάνεια, οι πλειστηριασμοί πλειστηριασμοί, η ανεργία ανεργία, η μετανάστευση μετανάστευση, οι φόροι φόροι, οι περικοπές περικοπές και η φτώχια φτώχια… Ζούμε σ΄ένα κλίμα απαισιοδοξίας που, παρά τις μάταιες «ενέσεις αισιοδοξίας» που προσπαθεί με φορολοταρίες και νεανικά επιδόματα να «περάσει» ο κ. πρωθυπουργός, παραμένει αμετακίνητο δημοσκοπικά.

ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ από μας δεν περνούν το γιορταστικό δωδεκαήμερο ευχάριστα. Αρκετοί, πιθανόν να πηγαίνουν για καμια τσικουδιά σε φιλικά σπίτια, κι αυτό είναι όλο! Μόνο τα μικρά παιδιά ζουν τη μαγεία ή το διαφορετικό που υποτίθεται ότι εμπεριέχεται στις γιορταστικές μέρες. Δυστυχώς, ζούμε μια παρατεταμένη οικονομική καθίζηση! Ο οδοστρωτήρας των μνημονίων τα ισοπεδώνει όλα… Ας ελπίσουμε τουλάχιστον,  ότι η νέα χρονιά θα είναι πιο υποφερτή. Καλή χρονιά, κυρίως με υγεία! (Στ.Γ.Κ., www.stcloris.gr)

 

 

 

ΔΩΡΑ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΖΟΝΤΑΙ

ΣΕ λίγες μέρες, άλλος ένας χρόνος φεύγει. Για όλους μας θα είναι ένας επιπλέον μνημονιακός χρόνος -άρα φορομπηχτικός. Μερικοί βλέπουν μια ελαφρά ανάκαμψη –άρα και αμυδρές ελπίδες για επιστροφή στην κανονικότητα. Οψόμεθα…

ΣΗΜΕΡΑ, όσοι βέβαια μπορούν ακόμη, αγοράζουν δώρα για αγαπημένα, συγγενικά ή φιλικά πρόσωπα. Οι πιο πολλοί, δυστυχώς, αποφεύγουν τις επισκέψεις, ακριβώς γιατί δεν μπορούν να τις συνοδεύσουν με το δώρο που θα ήθελαν να προσφέρουν. Στέλνουν ηλεκτρονικές ευχές ή σηκώνουν το τηλέφωνο, τα λένε από το fb κ.λπ. Η έλλειψη χρημάτων ανατρέπει συνήθειες και επιθυμίες.

ΟΜΩΣ, σύμφωνα με το συγγραφέα Roy T. Bennet (στο βιβλίο του The Light in the Heart (=Φως στην Καρδιά)), υπάρχουν «Δεκαπέντε πράγματα-στη ζωή μας- που δεν αγοράζονται με το χρήμα: ο Χρόνος, η Ευτυχία, η Εσωτερική Γαλήνη, η Ακεραιότητα, η Αγάπη, ο Χαρακτήρας, οι Τρόποι, η Υγεία, ο Σεβασμός, το Ηθος, η Εμπιστοσύνη, η Υπομονή, η Αρχοντιά, η Αξιοπρέπεια και η Κοινή Λογική»! Η τελευταία (η κοινή λογική), λείπει από πολλούς πολιτικούς του πλανήτη, αλλά και από συμπολίτες μας που συμπεριφέρονται περιφρονώντας τους άλλους. Έχοντας το χρήμα, νιώθουν πως τα πάντα τους ανήκουν…

ΕΜΕΙΣ, ας έχουμε τουλάχιστον την Υγεία μας της οποίας την ανεκτίμητη αξία αντιλαμβανόμαστε μόλις τη χάσουμε. Αυτή είναι το καλύτερο δώρο που μπορούμε να προσφέρουμε στον εαυτό μας -και να φροντίσουμε να την έχουν και οι γύρω μας. (Στ.Γ.Κ.)

 

 

 

ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

-Το παράπονο του συνομιλητή είναι εμφανές. Το θέμα έχει ξαναθιγεί από τις σελίδες της εφημερίδας: Όταν ένας γιατρός γράφει φάρμακα του ΕΟΠΠΥ σε έναν ασφαλισμένο, αν αυτά είναι 4 στον αριθμό, τα γραφει σε δυο κόλλες (3+1)! Έχει δικαίωμα να γράφει-έτσι λέγεται-μόνο τρία φάρμακα ανά σελίδα! Στο φαρμακείο, λοιπόν, όπως φαίνεται και στην απόδειξη (φωτό, 1), χρεώνουν 1 (ένα) ευρώ επιπλέον (ανά σελίδα η οποία θεωρείται (αυθαίρετα;) ως ξεχωριστή συνταγή!). Έτσι ο φουκαράς συνταξιούχος πληρώνει επιπλέον άλλα 2 ευρώ. Αν έχει να πάρει και τα φάρμακα της γυναίκας του, να τα 5 ευρώ (!). Χωρίς ποτέ κανείς να του εξηγήσει για ποιο λόγο κρατούνται τα επιπλέον ευρώ και πού πάνε αυτά! Υπάρχει πειστική εξήγηση από το Σύλλογο  Φαρμακοποιών;

[Η απάντηση, σήμερα 29-12-17]

http://www.haniotika-nea.gr/charatsi-se-varos-asfalismenon/

 

 

1.-farmaka-2017

-Οι μικροί καλαντιστάδες θα ξαναγεμίσουν, με τις χαρούμενες φωνές τους τις εισόδους των σπιτιών μας.

Η προχθεσινή φωτογραφία είναι εύγλωττη (φωτό, 2): τρείς φίλοι ή τρία καλοντυμένα αδελφάκια στέκονται πλήρως εξοπλισμένα μουσικά στην είσοδο ενός σπιτιού περιμένοντας την πόρτα να ανοίξει. Νομίζουμε πως είναι η ωραιότερη στιγμή του χρόνου να ακούσουμε ευχές από τα παιδικά στόματα, γιατί οι ευχές των μεγάλων ακούγονται τόσο ψέυτικες που  καλύτερα είναι να μη λέγονται καθόλου… Και του χρόνου! (Στ.Γ.κ.)

 

 


Σχολιάστε