"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

H πίστη των ημερών (σχόλια, Χ.ν., 17-8-17)

 

 

 

 

ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ, ο αποστατευθείς  Στρατηγός της ΕΛΑΣ κ. Μανώλης Σφακιανάκης βρέθηκε στην Κρήτη την πατρίδα του (Σπηλιά, Δήμου Πλατανιά). Καλεσμένος από την Ενορία, τον τοπικό πολιτιστικό Σύλλογο και το Σύλλογο Κυριών και Δεσποινίδων, μίλησε μαζί με τη συνεργάτιδά του, την ψυχολόγο κα Βέρα Αθανασίου, για το διαδίκτυο και τους κινδύνους του. Ο κ. Σφακιανάκης είναι μια πολύτιμη προσωπικότητα της εποχής μας. Μετεκπαιδεύτηκε στον τομέα των εγκλημάτων και της τρομοκρατίας στον Κυβερνοχώρο (Λονδίνο, FBI), είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου στις Ποινικές Επιστήμες (Νομική  Πανεπιστημίου Αθηνών) και συγγραφέας εξειδικευμένων βιβλίων.

 

ΠΟΛΥΒΡΑΒΕΥΜΕΝΟΣ (Υπουργείο Παιδείας, Ακαδημία Αθηνών, Unicef), ίδρυσε την πολύ σημαντική υπηρεσία Δίωξης του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και, μέσω του «δικού» του CSI Institute, συνεχίζει να μιλάει σε παιδιά και γονείς για τους κινδύνους ενός ανεξέλεγκτου διαδικτύου (Internet). Κυρίως για τα social media και το fb.

 

ΣΥΜΦΩΝΑ με τον ίδιο, στο διαδίκτυο δεν υπάρχει ούτε ανωνυμία ούτε  ιδιωτικότητα. Τα πάντα είναι «σε κοινή θέα» και χρήση! Συνεπώς χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στις προσωπικές πληροφορίες που κοινοποιούμε, κυρίως δε στις φωτογραφίες που «ανεβάζουμε», επειδή κανείς δεν φαντάζεται τη μετέπειτα εκμετάλλευσή τους.

 

ΤΑ δεδομένα του προφίλ μας στο διαδίκτυο αποτελούν «ανεκτίμητο» θησαυρό για όσους θέλουν να τα αξιοποιήσουν ηθικά και οικονομικά (εκβιασμοί). Και υπάρχουν πολλοί γι αυτό: διαφημιστές, κακόβουλα άτομα, χάκερς, εταιρείες, ιδιώτες κ.ά. Καλόν είναι, λοιπόν κατά τον κ. Σφακιανάκη, να αποδεχόμαστε αιτήματα φιλίας μόνο από άτομα που γνωρίζουμε και να μην κοινοποιούμε πληροφορίες σχετικά με το πού βρισκόμαστε ή πόσες μέρες θα λείπουμε, μια και το οργανωμένο έγκλημα επιδιώκει τέτοιες πληροφορίες.

 

… ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ πως ο Δήμος Χανίων σε συνεργασία με συλλόγους γονέων και εκπαιδευτικών, με τη βοήθεια και της Περιφέρεις κυρίως δε των δ/νσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, θα μπορούσε κάλλιστα να «εκμεταλλευτεί» και να προγραμματίσει σειρά ενημερωτικών συναντήσεων μαθητών και εκπαιδευτικών κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους: τόσο για την αντιμετώπιση του ηλεκτρονικού bulling, όσο και για τη στοιχειώδη προφύλαξη και υγιή χρήση του διαδικτύου από τα παιδιά. (Στ.Γ.Κ., www.stcloris.gr)

 

 

Η ΠΙΣΤΗ

 

ΤΗΝ τιμητική τους είχαν -και έχουν πάντα- οι Παναγίες στην Τήνο και στο Βέρμιο (Σουμελά) στην Ημαθία. Κάθε Δεκαπενταύγουστο, οι εικόνες αυτών των εκκλησιών συγκεντρώνουν τους περισσότερους πιστούς. Ίσως επειδή κουβαλούν περισσότερες ιστορίες θαυμάτων, ίσως πάλι επειδή οι μνήμες που τις συνοδεύουν είναι πιο συλλογικές (νησιώτες-Πόντος). Όχι πως δεν υπάρχουν κι άλλες Παναγίες «δημοφιλείς» εδώ στην Κρήτη και σε άλλες περιοχές της χώρας.

 

Η ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ πίστη είναι προσωπική υπόθεση του καθενός, όπως και η έκφρασή της. Δεν επιβάλλεται, ούτε όμως και προσβάλλεται από αλλοθρήσκους ή και πολιτικούς. Σχετικά με την Παναγιά της Τήνου, άλλοι από τους προσκυνητές έχουν ως τάμα να φτάσουν από το λιμάνι μέχρι την Εκκλησία της Μεγαλόχαρης γονυπετείς και κάθιδροι, άλλοι δε πηγαίνουν κατ΄ευθείαν και προσκυνούν την εικόνα Της.

 

Η ΑΥΤΟΤΙΜΩΡΙΑ, με την υποβολή του σώματος (του σαρκίου) σε αυτοβασανισμό και ταπείνωση (γονυκλισία και πορεία), έστω και ως εκπλήρωση υπόσχεσης (τάμα), νομίζουμε πως είναι μια κορυφαία «απόδειξη» πίστης (actus fidei). Κι ας μη την χρειάζεται το θείο. Στην Τήνο, τον Δεκακαπενταύγουστο, το χαλί στον ανήφορο για την εκκλησία της γεμίζει από γονατιστούς ανθρώπους. Ο κάθε πιστός κουβαλάει μέσα του ένα σωρό προσδοκίες ελπίζοντας πως με το τάμα ίσως η Παναγία τον απαλλάξει από το μαρτύριό του στέλνοντας ένα κάποιο θαύμα! Στο Βέρμιο πάλι, το όλο προσκήνυμα καταλήγει σε βραδιές πανηγυριών και ασταμάτητων χορών. Ένα δε από τα ωραία «πανηγυριώτικα» χορευτικά τραγούδια είναι και το αφιερωμένο στην Παναγιά σε συνδυασμό με το γυναικείο όνομα Σουμέλα (ή Σιμέλα):

 

«Σουμέλα λεν’ την Παναγιά/ Σουμέλα λεν’ και σέναν
Θα προσκυνώ την Παναγιά/ Κι έρχουμαι με τ’ εσέναν»
(…). (Στ.Γ.Κ.)

 

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

Κύριε πρόεδρε,

 

Ε, τώρα τί να πούμε: ολόκληρος, λέει, υπουργός (ο κ. Κατρούγκαλος), εμφανίστηκε σε δημόσια εκδήλωση με θερινό μεν κοστουμάκι και μαντηλάκι στο τσεπάκι (!), αλλά και με… σαγιονάρες! Όχι, γραβάτα δεν φορούσε!

 

Αναρωτιόμαστε: Μα, τί το ήθελε το… κοστούμι καλοκαιριάτικα; Δεν παρουσιαζόταν καλύτερα με μαγιό; Και τί λόγο να εξεφώνησε άραγε; Μάλλον, εκείνον που λέει… τέτοια ώρα τέτοια λόγια.

Αλλά και τέτοια καμώματα!

 

 

ΕΡΜΟΛΑΟΣ

 

 


Σχολιάστε