"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Παθογένειες διάρκειας (Χ.ν., 1-8-17)

 

 

 

 

ΠΑΘΟΓΕΝΕΙΕΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ

ΜΙΑ δημοκρατική Πολιτεία, για να είναι ευνομούμενη και να  προοδεύει, έχει ανάγκη από την τήρηση τουλάχιστον των τριών παρακάτω προϋποθέσεων:

-να έχει διακριτές, ανεξάρτητες και ανεπηρέαστες τις τρεις εξουσίες (νομοθετική-δικαστική-εκτελεστική). Πάντα δε σύμφωνα με το Σύνταγμά της.

-να έχει μικρό και ευέλικτο αριθμό υπαλλήλων στο δημόσιο τομέα, οι οποίοι θα προσλαμβάνονται απολύτως αξιοκρατικά, η δε αξιολόγησή τους θα γίνεται από ανεξάρτητη αρχή, ώστε να μην αναπτύσσεται «πελατειακή»/κομματική σχέση και μανδαρινισμός, και

-να έχει μια «εθνική» Παιδεία προτεινόμενη και ελεγχόμενη μόνο από μια διακομματική εξωκοινοβουλευτική «Ομάδα Σοφών» αποτελούμενη από ό,τι καλύτερο διαθέτει η χώρα.

ΑΦΟΤΟΥ γίναμε κράτος, καμιά από τις παραπάνω προϋποθέσεις δεν πραγματοποιήθηκε, όπως θα έπρεπε. Δυστυχώς, το κάθε κόμμα, μόλις κατακτήσει την εξουσία, επιδιώκει ευθύς εξαρχής την ποδηγέτηση τόσο της δικαστικής και της εκτελεστικής εξουσίας, όσο και την άλωση του δημόσιου τομέα και της Παιδείας. Κι όταν συμβεί να υπάρχουν σθεναρές αντιδράσεις κάπου, τότε η αντικατάσταση των «αντιφρονούντων» γίνεται δήθεν στο «όνομα του λαού», ή εν ανάγκη με την παράκαμψη του νόμου!

ΜΗΠΩΣ, δεν τα ζούμε αυτά και σήμερα, με το να θεωρούν, ας πούμε, ορισμένοι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τη δικαστική εξουσία ως «θεσμικό εμπόδιο» στα σχέδιά τους; Πού αλλού αποβλέπει, άραγε, η σύγκρουση Δικαστικών και Κυβέρνησης, αν όχι στην υποταγή του δικαστικού σώματος στα κελεύσματα της κυβέρνησης; Σύνηθες δεν είναι το «ελληνικό» φαινόμενο, να εντέλλονται οι κυβερνώντες ή οι περί την κυβέρνηση και να «υπακούουν» οι των άλλων θεσμών; Ευτυχώς όμως υπάρχουν πάντα Τερτσέτηδες και Σαρτζετάκηδες, ώστε η δικαιοσύνη να λάμπει,  να στέκεται στο ύψος της… Αναρωτηθήκατε ποτέ τί σημαίνει, κατά την κυβέρνηση, «θεσμικό εμπόδιο» και πού αποβλέπει η προσπάθεια αυτή;

ΕΛΠΙΖΑΜΕ πως το «ηθικο πλεονέκτημα» που από μόνη της «η αριστερά» κυβέρνηση απέδωσε στον εαυτό της, θα το αποδείκνυε και στην πράξη επιβάλλοντας την απόλυτη και διάφανη αξιοκρατία παντού! Αντίθετα, και οι σημερινοί πολιτικοί ακολουθούν την πεπατημένη των προηγούμενων κυβερνήσεων, πιθανόν φοβούμενοι την απώλεια της εξουσίας: το «πελατεικό» κράτος ζει και «καλά κρατεί»!

ΕΤΣΙ και πάλι βιώνουμε μια αμφισβήτηση των θεσμών, αν όχι διάβρωσή τους. Και πάλι η Παιδεία υποφέρει από … αφόρητες «μεταρρυθμίσεις» που μας πισωγυρίζουν σε άλλες δεκαετίες. Και πάλι η χώρα βρίσκεται σε δυσπραγία, επειδή γλυκιά είναι η εξουσία και όσο μπορεί κανείς να την κρατήσει, θα την κρατήσει με κάθε τρόπο. Όμως, είναι γνωστό πως, “κακοί πολιτικοί θεσμοί (ψευδοδημοκρατίες) ανέκαθεν συνοδεύονται από κακούς οικονομικούς θεσμούς (άγρια και αδιέξοδη φορολόγηση) και ανάλογες συμπεριφορές”. Οπότε…(Στ.Γ.Κ.)

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ-ΚΡΑΙΠΑΛΗ-ΔΥΣΦΗΜΗΣΗ

Δεν είναι μόνο το «αέριο γέλιου» που εδώ στην Κρήτη κάνει θραύση πρόσφατα ως τρόπος «διασκέδασης» των ξένων «φτηνών» τουριστών. Είναι και το ποτό- και τα κάθε είδους «ναρκωτικά»- στα οποία  είναι επιρρεπείς οι βόρειοι λαοί.

Έτσι, λοιπόν, «δεκάδες νεαροί μεθυσμένοι, γυμνοί, λιπόθυμοι εξαιτίας της μεγάλης ποσότητας αλκοόλ που έχουν καταναλώσει βρίσκονται πεσμένοι στα πεζοδρομία, σε σκάλες, σε τουαλέτες, σε βεράντες ενοικιαζόμενων δωματίων και όπου άλλου, όταν ξεμένουν από δυνάμεις». Αυτό το τραγικό και λυπηρό συνάμα θέμα (και θέαμα) φέρνει πρόσφατα στο φως της δημοσιότητας η Daily Mail. Με Άγγλους τουρίστες, φυσικά.

Όχι μόνο τα Μάλια (Κρήτη) αλλά και άλλες περιοχές έχουν γίνει συνώνυμες με ξέφρενα πάρτι, ατέλειωτο μεθύσι και τραυματισμούς νέων. Δεν λείπουν και θάνατοι, όταν η υπερβολή ξεπεράσει κατά πολύ τις δυνατότητες ενός εφηβικού οργανισμού…  Όλα δείχνουν ότι μπαίνει ένα τέλος σε αυτά. Μάλιστα πολύ σύντομα! Έτσι, οι ξενοδόχοι της περιοχής Μαλίων αντέδρασαν και πήραν απόφαση να τελειώνουν με την απαράδεκτη κατάσταση. Το 95% αυτών (των ξενοδόχων) αποφάσισαν να μην υπογράψουν συμφωνία με πρακτορεία που φέρνουν μέσω φθηνών πακέτων νεαρούς Βρετανούς τουρίστες και να προχωρήσουν άμεσα – από το 2018 – σε αντίστοιχες συμφωνίες με πρακτορεία οικογενειακού τουρισμού από την Κεντρική Ευρώπη και συγκεκριμένα την Γερμανία την Ολλανδία και την Αυστρία.

ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ ότι αυτό που μετράει δεν είναι μόνο το χρήμα που θα μας αφήσει ο ξένος, ο τουρίστας. Είναι και η συνέχεια. Και για να έχει συνέχεια ο τουρισμός-όχι μόνο στην Κρήτη-απαιτείται να υπάρχει σεβασμός στην ανθρώπινη υπόσταση, σεβασμός στους νόμους της χώρας στην οποία «φιλοξενείται» ο ξένος, αλλά και ποιότητα διαβίωσης. Η καθημερινή κραιπάλη, η απάτη με το «αέριο γέλιου», τα «σφηνάκια»-μπόμπες κ.λ.π., μπορεί να μας προσπορίσουν λίγα ευρώ παραπάνω, όμως η δυσφήμηση που γίνεται στον εν γένει τουρισμό της χώρας είναι ανυπολόγιστη. (Στ.Γ.Κ.)

 

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

Κύριε πρόεδρε,

Το résumé τής όλης «αντιμνημονιακής» πολιτικής των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δίνει εύγλωττα ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Ελευθερία του Τύπου (30/7/17):  «Αυτός ο δήθεν αντιμνημονιακός αγώνας», είπε, «ήταν ο μεγαλύτερος εμπαιγμός της ελληνικής κοινωνίας για να αναρριχηθούν στην εξουσία οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Όχι μόνο δεν έσκισαν τα μνημόνια, όπως έλεγαν, αλλά μας φόρτωσαν κι άλλα»!

… «Τί έτι χρείαν έχομεν μαρτύρων»;

ΕΡΜΟΛΑΟΣ


Σχολιάστε