"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Πλεόνασμα απατηλό (Χ.Ν., 18-5-17)

 

 

 

 

ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΑΠΑΤΗΛΟ!

  • Μετά από 7 χρόνια οικονομικής «αφαίμαξης», η «αριστερή» κυβέρνηση ποντάρει σε άλλα 7 χρόνια, αυτή τη φορά με …πλεονάσματα της τάξης του 4% (!), για να πετύχει, λέει, τη «διατύπωση» για το χρέος στο ανακοινωθέν του Eurogroup.

ΝΑΙ! Κάθε κυβέρνηση θα προσπαθούσε να επιτύχει ελάφρυνση του δημόσιου χρέους της χώρας και σωστά θα έπραττε. Αλλά πως; Σίγουρα, με μια ανάπτυξη που θα προέκυπτε από τη δημιουργία εμπιστοσύνης στις λεγόμενες αγορές και την εισροή επενδύσεων, τη δραστική μείωση της φορολογίας και του δημόσιου τομέα και κυρίως με την αύξηση της απασχόλησης.

ΑΝΤΙ των παραπάνω, εμείς εξακολουθούμε να έχουμε ύφεση που βαθαίνει, μείωση της κατανάλωσης, κλείσιμο μαγαζιών, εγκέφαλοι που ξενιτεύονται, ανεργία που παραμένει υψηλή, συνεχείς περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, μείωση του αφορολόγητου! Μια, δηλαδή, οικονομική πολιτική που συνεχώς περισφίγγει το λαιμό της κοινωνίας, για να αποδείξει ότι έχει πλεόνασμα!

ΑΛΛΑ τί σημαίνει το (απατηλό) πρωτογενές πλεόνασμα του 2016, ώστε να καταλάβουμε πώς θα προκύψει και στα επόμενα χρόνια, μάς το λένε οι καθηγητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ.κ. Γ. Παγουλάτος και Π. Τσακόγλου. Σε σχετικό άρθρο τους στην «Καθημερινή» (1/5/17), γράφουν:  «Ήταν υγιής ο τρόπος δημιουργίας του πλεονάσματος; Κυρίως όχι. Υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα απαιτούν υψηλούς φόρους ή/και χαμηλές δαπάνες. Όμως φαίνεται ότι το τεράστιο πλεόνασμα του 2016 επετεύχθη με συνδυασμό μέτρων που υπονομεύουν τις μακροχρόνιες προοπτικές της οικονομίας. Και υπερβολική φορολόγηση αλλά και σημαντική περιστολή του κονδυλίου με τα μεγαλύτερα πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα (δημόσιες επενδύσεις). Αντίθετα, αν κάτι αυξήθηκε στις δαπάνες του 2016 ήταν το κόστος μισθοδοσίας του Δημοσίου! Οι αριθμοί δείχνουν πρώτη φορά από την αρχή των μνημονίων σημαντική αύξηση του αριθμού απασχολουμένων στο Δημόσιο. Θέλει ανθρώπινα κεφάλια το χτίσιμο του κομματικού κράτους…»

ΑΠΟΨΕΙΣ ξεκάθαρες και για το πώς επιτυγχάνεται σε καιρούς μνημονίων το πρωτογενές πλεόνασμα (με το θάνατο κοινωνικών ομάδων) αλλά και για το πως «χτίζεται» ένα κομματικό κράτος, ώστε να διαιωνιστεί η κατάσταση και φυσικά να διατηρηθεί στην εξουσία η παρούσα κυβέρνηση. (Στ.Γ.Κ., www.stcloris.gr)

 

 

ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΑ ΕΛΛΗΝΩΝ

  • Είμαστε εγκλωβισμένοι σε ένα σπιράλ ύφεσης-χρέους και το αν διαθέτουμε ανεξαρτησία ως κράτος, προ πολλού είναι αμφισβητήσιμο…

ΞΕΝΟΙ φίλοι που μας γράφουν, απορούν πώς είναι δυνατόν να αντέχουμε ως χώρα μια τόσο αυστηρή λιτότητα και για ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα! Το «φαινόμενο Ελλάς» το εξηγεί ο πολύς Νόαμ Τσόμσκι. Σε παλαιότερη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Το Βήμα», είχε χαρακτηρίσει τους Έλληνες ως έναν ανθεκτικό λαό που αντέχει στην πίεση. Συγκεκριμένα είχε πει: «Υπάρχουν κάποιοι λαοί που έχουν στην ιδιοσυγκρασία τους την ανθεκτικότητα. Τέτοιος λαός για παράδειγμα είναι οι Παλαιστίνιοι, αλλά σίγουρα είστε και σεις οι Έλληνες. Λαοί που είναι συνεχώς κάτω από πίεση μπορούν να αντέξουν τα δεινά που τους επιβάλλουν οι ισχυροί αλλά κυρίως να έχουν τον χρόνο ώστε να λάβουν τη σωστή απόφαση στη σωστή στιγμή. Το να αντέχεις δε σημαίνει ότι παραδίδεσαι, ότι σταματάς την αντίσταση».

 

Η ΟΥΣΙΑ, λοιπόν, είναι ότι η λέξη ανθεκτικότητα είναι στην «ιδιοσυγκρασία» μας, στο DNA μας. Το αποδεικνύει η ιστορία και οι πολλές επαναστάσεις μας. Το θέμα, βέβαια, είναι άλλο: το πότε θα έλθει «η σωστή στιγμή», ώστε ως λαός να πάρουμε «τη σωστή απόφαση» και να απαλλαγούμε από μνημόνια και δημόσιο χρέος. Οψόμεθα! (Στ.Γ.κ.)

 

 

 

 

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

Κύριε πρόεδρε,

 

Ιδού το άκρον άωτον του κυνισμού:

 

«Θα πάρουμε μέτρα, αλλά θα είναι σαν να μην τα έχουμε πάρει»!

Αυτός είναι ο άξονας-επιχείρημα πέριξ του οποίου θα κινηθεί η κυβερνητική τακτική με σκοπό να πειστούν οι βουλευτές να ψηφίσουν τα μέτρα.

 

Κι εδώ που τα λέμε, γιατί να μη τα ψηφίσουν; Μήπως είναι αυτοί που θα τα εφαρμόσουν;  Στο κάτω-κάτω, από το 2019 και ύστερα - όταν δηλαδή θα αρχίσουν να εφαρμόζονται τα επώδυνα μέτρα -ξέρει κανείς  ποιοι θα μας κυβερνούν;

 

Μα, πολιτική δεν είναι και το να ρίχνεις το… μπαλάκι με τα δυσάρεστα στους επόμενους;

 

ΕΡΜΟΛΑΟΣ

 


Σχολιάστε