Για τον Βόρειο Οδικό Άξονα της Κρήτης (σχόλια, Χ.Ν., 30-3-17)
Posted on 30 Μαρ, 2017 in Σχόλια | 0 comments
B.O.A.K. (αλλά όχι) και «Πάσης Ελλάδος»!
ΔΟΘΗΚΑΝ, λέει στην κυκλοφορία, στην υπόλοιπη Ελλάδα (με ορισμένες εξαιρέσεις), 4 μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι (Ολυμπία Οδός, Ιόνια Οδός, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου και το μεσαίο τμήμα του Ε65, ενώ έχει εγκαινιαστεί πρόσφατα κι ο αυτοκινητόδρομος Μορέας). Ο υπουργός Υποδομών κ. Σπίρτζης αναφέρθηκε και στην Κρήτη λέγοντας ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες διαπραγμάτευσης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα, για τον περίφημο ΒΟΑΚ! Ωστόσο στις κακοτεχνίες κατασκευής της βασικότερης οδικής αρτηρίας της Κρήτης, κάθε χρόνο προσθέτονται και οι επικίνδυνες κατολισθήσεις, όπως εφέτος. Προχθές (28/3) η εφημερίδα, προειδοποιούσε πως είνα «θέμα χρόνου το ατύχημα», αν ωστόσο δεν γίνει κάτι. Μα, αν είναι σ΄αυτόν τον τόπο να πληρώνουμε με αίμα κάθε τι στραβό που γίνεται, αλίμονό μας! Μήπως κι εδώ χρειάζεται… μνημόνιο;
ΑΠΟΡΙΑ μας: τόσα έργα ζωτικής σημασίας στη στεριά του ελλαδικού χώρου πώς συμβαίνει να προγραμματίζονται και να παραδίνονται στην κυκλοφορία, ενώ για τον ΒΟΑΚ (Βόρειο Οδικό Άξονα της Κρήτης), δεκαετίες τώρα αυτό, βρίσκονται πάντα προσχήματα και προσκόμματα; Και με οποιαδήποτε, μάλιστα, κυβέρνηση;
ΦΑΙΝΕΤΑΙ πως είτε δεν θέλουν έργα στην Κρήτη αφού δεν πείθουμε τους καρεκλοκένταυρους για την αναγκαιότητά τους, είτε θεωρούν ότι ψηφοθηρικά η Κρήτη δεν τους ευνοεί! Έστω κι αν η Κρήτη με τον τουρισμό και τα προϊόντα της συμβάλλει υπέρμετρα στον κρατικό κορβανά. Ήδη, σύμφωνα με χθεσινά στοιχεία, οι αναμενόμενες αφίξεις κρουαζιερόπλοιων στην Κρήτη, για το 2017 είναι 87. Μήπως, όταν γίνουν αυτές… 100, θα δούμε κάποιον πολιτικό να συγκινείται; Ή, αντίθετα όταν οι νεκροί από τα τροχαία φτάσουν σ’ αυτόν τον αριθμό, θα δούμε κάτι να κινείται για τον ΒΟΑΚ; Μήπως, λέμε, από μια «Μινωική Οδό» που ονειρευόμαστε, θα παραμένουμε συνεχώς δέσμιοι, λόγω και των θανατηφόρων τροχαίων της, σε μια οδό του… Μινώταυρου; (Στ.Γ.Κ., www.stcloris.gr)
ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΣ
ΤΟ ΜΑΗ του 1967, η Δανία, η Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο (Αγγλία) υποβάλλουν αίτηση ένταξης στην τότε «Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα». Η Αγγλία είχε ήδη υποβάλει και το 1961. Η Γαλλία, όμως του Ντε Γκολ μπλοκάρει όπως και στο παρελθόν την υποψηφιότητά της Αγγλίας, με τις παρακάτω αντιρρήσεις του:
-Πίστευε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο (Αγγλία), θα αποτελούσε έναν αντίπαλό του στην ΕΟΚ (Ε.Ε.) και ότι αυτή θα επιχειρούσε να ανακόψει την επιθυμία της Γαλλίας να βρίσκεται στο επίκεντρο της Ευρώπης.
-Ο ίδιος πίστευε επίσης ότι μια Αγγλία στην Ε.Ε. θα διατάρασσε την αναπτυσσόμενη γαλλογερμανική συμμαχία που το 1963 επισφραγίστηκε με τη Συνθήκη Φιλίας μεταξύ των δύο χωρών.
-Τέλος, θεωρούσε ότι η στενή σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου (Αγγλία) με τις Η.Π.Α. θα άνοιγε τον δρόμο για τη διείσδυση και την κυριαρχία των Αμερικανών στην Ευρώπη.
ΟΜΩΣ, μετά τον ανατρεπτικό «Μάη του 1968», ο Ντε Γκόλ υπέβαλε την παραίτησή του από την Προεδρία. Την οποία ανέλαβε ο διανοούμενος πρωθυπουργός του, ο Ζορζ Πομπιντού (Georges Pompidou, 1969). Έκτοτε, το Παρίσι υιοθέτησε διαφορετική στάση, δηλώνοντας ότι δεν αντιτίθεται κατ’ αρχήν στην υποψηφιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου. Έτσι, τον Ιούνιο του 1970 η ΕΟΚ ξεκινά ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Δανία, την Ιρλανδία, τη Νορβηγία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
ΣΗΜΕΡΑ, αν και ο Τσόρτσιλ επιθυμούσε μια Ε.Ε. (ίσως στα μέτρα του), η Αγγλία μάς «αποχαιρετά» από την Ε.Ε. δικαιώνοντας πλήρως τους φόβους και τις αντιρρήσεις του Ντε Γκόλ. Η Ιστορία, βλέπετε, δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα «αλισβερίσι» συμφερόντων και φιλοδοξιών. (Στ.Γ.Κ.)
ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ
Κύριε πρόεδρε,
«Η Ευρώπη πρέπει να είναι ενωμένη ή δεν θα υπάρχει καθόλου», δήλωσε ο Πολωνός πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κ. Ντόναλντ Τουσκ, κατά την ομιλία του που προηγήθηκε της υπογραφής της τελικής νέας «Διακήρυξης της Ρώμης». Ο ίδιος αναφέρθηκε στις αξίες της Ευρώπης, την ελευθερία, την αξιοπρέπεια, τη δημοκρατία και την ανεξαρτησία. «Περισσότερα από τα μισά χρόνια της ζωής μου», είπε, «έζησα πίσω από το σιδηρούν παραπέτασμα –στην Πολωνία- όπου και απαγορευόταν ακόμα και να ονειρευτείς αυτές τις αξίες»!
…Για όσους ονειρεύονται «άλλους δρόμους», χωρίς εναλλακτικές, που δεν θα έχουν άλλη διέξοδο παρά την πλήρη και έσχατη φτωχοποίησή μας.
ΕΡΜΟΛΑΟΣ