"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Χώρες μνημονίων κι εμείς (σχόλια, Χ.Ν., 21/3/17)

 

 

 

 

ΧΩΡΕΣ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ΚΙ ΕΜΕΙΣ

 

1.-ΣΤΗΝ Ιρλανδία, μια από τις τρεις χώρες (Πορτογαλία, Κύπρος, Ιρλανδία) που ξέφυγαν «έξυπνα» από τη μέγγενη της τρόικας, η δημοσιονομική προσαρμογή ήταν αναγκαία -όπως παραμένει ζωτικά αναγκαία και στη χώρα μας.

 

ΟΜΩΣ, η Ιρλανδία ανέκαμψε κυρίως με μοχλό τις εξαγωγές ορισμένων πολυεθνικών εταιριών που κατέφυγαν εκεί για φορολογικούς λόγους (Apple κ.λπ.). Οι εξαγωγές εκείνες υπερκάλυψαν τις  επιπτώσεις που είχε η λιτότητα στη χώρα και ιδιαίτερα στις επιχειρήσεις!

 

Ο ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟΣ όμως συντελεστής εξόδου από την κρίση ήταν ότι τα κυριότερα πολιτικά κόμματα της χώρας έδειξαν ωριμότητα και υπευθυνότητα: επικράτησε σχεδόν πλήρης συναίνεση -όπως και σε Πορτογαλία και Κύπρο- σε ό,τι αφορούσε λιτότητα και μέτρα. Επίσης, τα εργατικά συνδικάτα του δημόσιου τομέα δέχθηκαν να υποστούν, όχι μόνο σημαντικές περικοπές στους μισθούς τους, αλλά και μείωση θέσεων εργασίας!

 

ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕ «εργασιακή ειρήνη» και στον ιδιωτικό τομέα, όπου οι εργοδότες προτίμησαν να μειώσουν ώρες και θέσεις εργασίας, ώστε να σώσουν τις επιχειρήσεις τους. Η  μετανάστευση των νέων λειτούργησε, όπως και στο παρελθόν, ως ασφαλιστική δικλίδα. Αποφεύχθηκε μια κοινωνική έκρηξη. Όλα τα πολιτικά κόμματα δέχθηκαν τις μεταρρυθμίσεις που πρότεινε η τρόικα, χωρίς να υπόσχεται το ένα στο λαό ότι θα «επαναδιαπραγματευθεί» καλύτερα τους όρους. Εξάλλου, η ιρλανδική κυβέρνηση είχε ήδη δρομολογήσει αρκετές μεταρρυθμίσεις, πριν το μνημόνιο.

 

2.-ΑΝΤΙΘΕΤΑ, στη χώρα μας, πάνω από 7 χρόνια τώρα, υπάρχει μια πολιτική αστάθεια: κάθε κόμμα αυτοχρίεται εθνοσωτήρας με καταστροφικές μετεκλογικές συνέπειες για το λαό, όταν αναλαμβάνει την εξουσία. Κι αυτό, επειδή κανένα κόμμα, ή σύμπραξη κομμάτων στην Ελλάδα, δεν κάνει τις μεταρρυθμίσεις που υπογράφει με την τρόικα παραπέμποντάς τες αφελώς στο διηνεκές μέλλον.

 

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟΙ επί πειραματισμών, λοιπόν, γίνονται με κάθε κομματική απόχρωση. Συναίνεση δεν υπάρχει πουθενά («εμείς δεν θα ψηφίσουμε τα μέτρα», λέει ακόμη και τώρα η Ν.Δ.), τα συνδικάτα συνεχίζουν να αγωνίζονται για «την πάρτη τους», έχει επιβληθεί αναγκαστικά επ’ αόριστο ο αυτόματος «κόφτης» μισθών και συντάξεων ώστε να επιτυγχάνεται το «ισοζύγιο» στις παρεκκλίσεις από τα υπογραφέντα, η μετανάστευση των νέων συνεχίζεται, η πρώτη φορά «αριστερή» κυβέρνηση χρονοτριβεί για δήθεν «αντίμετρα» την αξιολόγηση ενώ η κοινωνία αργοπεθαίνει.

 

ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΑΙ η κυβέρνηση ότι διαπραγματεύεται «σκληρά». Από ό,τι φαίνεται όμως, μάλλον βρίσκεται σε συνεχές αδιέξοδο. Ή, έχει «κάτι άλλο» στο νου της. Και η ζωή συνεχίζεται με αθξανόμενη τη μιζέρια. Με κλεμμένες την αισιοδοξία και την ελπίδα και με ανύπαρκτη μια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση. (Στ.Γ.Κ., www.stcloris.com)

 

 

 

ΑΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ

 

ΠΟΙΟΣ θα το περίμενε ότι στην Ελλάδα του 2017 θα υπήρχαν κληρονόμοι που αποποιούνται (δεν δέχονται) κληρονομιές γονέων ή συγγενών λόγω αδυναμίας πληρωμής φόρων ή επειδή ο κληρονόμος έχει χρέη στην εφορία;

 

ΤΑ στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι εύγλωττα: Περισσότεροι από 54.000 Έλληνες δεν δέχονται την κληρονομιά που τους άφησαν γονείς ή συγγενείς, είτε επειδή το κόστος αποδοχής της κληρονομιάς είναι απαγορευτικό είτε επειδή υπάρχουν παράλληλες οφειλές συνδεόμενες με την κληρονομιά.

 

ΒΕΒΑΙΑ, το 2017 δεν έχει απολύτως καμιά σχέση με το 1960, τότε που οι κληρονομιές ήταν μάννα εξ ουρανού, άλλαζαν τη ζωή των ανθρώπων και αποτελούσαν αγαπημένο θέμα των κινηματογραφιστών. Σήμερα, ούτε κρυμμένες…λίρες υπάρχουν, ούτε οικόπεδα «φιλέτα», ούτε και πλούσια σπίτια. Με την οικονομική κρίση, καλό είναι και το ενοίκιο!

 

ΜΕ αυτή την πολιτική, παιδιά και συγγενείς αποκόπτονται από τις ρίζες τους αφού και μικρούς «κλήρους» ή και «πατρικά» αποποιούνται οι κληρονόμοι. Αλλωστε, ποιος να πληρώσει φόρο κληρονομιάς και ΕΝΦΙΑ για να αποκτήσει ένα διαμερισματάκι που δεν θα μπορεί αργότερα να πουλήσει ή να ενοικιάσει; Και ποιος θα αποδεικνυόταν  «κορόιδο» δεχόμενος να γίνει γενικός κληρονόμος μιας περιουσίας, όταν γνωρίζει ότι ο κληροδότης μπορεί να χρωστά λεφτά στην εφορία;

 

ΓΙ αυτό και υπάρχει οργασμός «αγοραστών» σπιτιών και οικοπέδων από το εξωτερικό, με συνέπεια να «ξεπουλιόμαστε» τελείως ως χώρα! Διαπίστωση; Άρκεσαν μόλις 8 χρόνια για την πλήρη φτωχοποίησή μας, ενώ για να συνέλθουμε θα χρειαστούν δεκαετίες επί δεκαετιών. (Στ.Γ.Κ.)

 

 

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

 

Κύριε πρόεδρε,

 

Πριν από δυό αιώνες περίπου, ο πολύς Βολτέρος (1694-1778) τόνιζε πως «η καλύτερη κυβέρνηση είναι εκείνη που έχει τους λιγότερο άχρηστους ανθρώπους»!

 

Στην εποχή των μνημονίων και αντιμνημονίων, ευρωπαϊστών και αντιευρωπαϊστών, μνημόνων και αντιμνημόνων του παρελθόντος μας, ακόμη την ψάχνουμε!

 

ΕΡΜΟΛΑΟΣ

 


Σχολιάστε