"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Γιατί παρατείνεται η ελληνική κρίση; (σχόλια, Χ.Ν., 21-6-16)

 

 

 

 

ΓΙΑΤΙ ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΤΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ;

ΑΠΟ τις ευρωπαϊκές χώρες, που βρέθηκαν στη δίνη της οικονομικής κρίσης ως αδύναμοι κρίκοι (Πορτογαλία, Ιρλανδία, Κύπρος, Ελλάδα κ.ά.) η χώρα μας αποδείχθηκε ως η πλέον… ανθεκτική στο να μη μπορεί να την ξεπεράσει. Ήδη βρισκόμαστε στον 6ο χρόνο των μνημονίων και πουθενά, μα πουθενά, δεν φαίνεται φως. Το «τούνελ» παραμένει σε βαθύ σκοτάδι, στο «σκοτάδι» μιας σειράς από εγγενείς αθεράπευτες παθογένειες που έχουμε ως λαός και άτομα.

 

ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ πως η σημαντικότερη αιτία της «εθνικής μας δυσπραγίας» πηγάζει από αυτό καθαυτό το  πολιτικό σύστημα της χώρας. Με τα κόμματα και τα πρόσωπά τους: εκτός του ότι είναι ανίκανα να αντιληφθούν τι ακριβώς συμβαίνει με την ελληνική κοινωνία, έχουν στο αίμα τους και τη συνεχή σύγκρουση μεταξύ τους, με στόχο το διχασμό (το δίπολο) και την απ΄αυτό ευκολότερη κατάκτηση της εξουσίας.

 

ΕΤΣΙ, οι πολιτικοί μας εφευρίσκουν καιροσκοπικά διλήμματα (σοσιαλισμός/βαρβαρότητα, μνημόνιο/αντιμνημόνιο, «ή αυτοί ή εμείς», πατριώτες/προδότες, «μενουμεευρωπαίοι»/εξωευρωπαίοι κ.λπ. Επινοούν αφελέστατες «αφηγήσεις» που δεν πείθουν ούτε τους ίδιους (νέος πατριωτισμός/δίκαιη ανάπτυξη κ.λπ.).

 

ΔΥΣΤΥΧΩΣ, ακόμη και σήμερα «εκτρέφουμε» με την ψήφο μας και διαιωνίζουμε με την νοοτροπία μας πολιτικούς των οποίων ο μόνος καημός -όπως αποδεικνύεται εκ των υστέρων- είναι η διατήρησή τους στην εξουσία. Δέστε τί γίνεται με την επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος ή το «νέο» εκλογικό νόμο που θα εισηγηθεί και θα φέρει προς ψήφιση η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

 

ΕΙΝΑΙ όμως γνωστό σε όλους πως, κάθε κυβέρνηση που σέβεται τον… εαυτό της, φροντίζει να ανανεώνει και τον εκλογικό νόμο κατά το δοκούν. Η «πρωτο-δεύτερη φορά» «αριστερή κυβέρνηση» θα κάνει το παν λοιπόν, όντας στην εξουσία, να εκμεταλλευθεί και τις δυο περιπτώσεις (Σύνταγμα-εκλογικός νόμος) προς όφελός της. Και γιατί όχι, θα μου πείτε; Τα ίδια δεν έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις;

 

ΔΥΣΤΥΧΩΣ, ούτε οι κρίσεις είναι ικανές να μας βάλουν μυαλό, ούτε καν τα χάλια της οικονομίας μας- με την αρρωστημένη και άδικη «αριστερή» υπερφολόγησή μας- είναι σε θέση να μας αλλάξουν ως κράτος. Επειδή, όπως λέγεται περιπαιχτικά, διορθώνει κανείς τις… καλές συνήθειές του, όχι όμως και τις κακές!

(Στ.Γ.Κ., stcloris@yahoo.gr))

 

Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΙΚΟΝΑ ΜΑΣ

ΘΥΜΑΜΑΙ πως, σε ένα παλιό γαλλικό λεξικό “Larousse” των μέσων του περασμένου αιώνα, η λέξη «Έλλην» (Grec) ήταν ταυτόσημη με τη λέξη «κλέφτης», «απατεώνας» κ.λπ. Είχε δημιουργηθεί ένα λανθασμένο εθνικό στερεότυπο: είτε από κακόβουλους Γάλλους επισκέπτες/ταξιδιώτες είτε από περιστατικά κλοπών που έκαναν οι ποικίλοι Έλληνες μετανάστες/επισκέπτες στη Γαλλία (Θυμηθείτε μόνο την κα Φωτήλα επί πρώτης κυβερνήσεως Α. Παπανδρέου).

 

Η ΑΤΥΧΗΣ ταύτιση μαρτυρούσε το πόσο εύκολο είναι να δημιουργηθεί μια λανθασμένη εικόνα και πόσο δύσκολο είναι να απαλειφθεί αυτή. Τα παραπάνω μας θύμισε η επισήμανση του κ. πρωθυπουργού ότι «η φήμη και η εικόνα μιας χώρας αποτελούν ένα άυλο κεφάλαιο που επηρεάζει άμεσα τον τουρισμό, τις επενδύσεις, τις εξαγωγές καθώς και κάθε άλλη πτυχή της οικονομικής και πολιτικής ζωής της ίδιας της χώρας και των κατοίκων της». Πολύ σωστά όλα αυτά (εμείς θα προσθέταμε και τον πολιτιστικό τομέα), αλλά ο ίδιος και η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ποια εικόνα έχουν δώσει μέχρι τώρα και δίνουν στους Ευρωπαίους, με τις τόσες παλινωδίες τους ειδικά στο πρώτο μισό του 2015;

 

Η ΕΙΚΟΝΑ της χώρας στο εξωτερικό είναι μάλλον κατεστραμμένη, μετά την επικίνδυνη «δημιουργική ασάφεια» και τον περσινό τσαμπουκά μας. Όπως μάλιστα φάνηκε σε πρόσφατο προεκλογικό debate στην Ισπανία, η τακτική της «αριστερής» κυβέρνησής μας αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγήν, αφού οι λέξεις που την περιγράφουν είναι κυρίως η αναξιοπιστία και η καχυποψία.

 

ΚΙ ΟΜΩΣ δεν είναι αργά. Η εικόνα της χώρας μπορεί να βελτιωθεί αν αυτή γίνει μια κανονική δυτική χώρα. Πώς; Μα, σεβόμενη κατά πρώτον τους συνομιλητές της (ακόμη και ενδυματολογικά), έπειτα, να είναι συνεπής σε αυτά που υπογράφει, να εκτελεί τις υπεσχημένες μεταρρυθμίσεις και να μιλά με ενιαία γλώσσα εντός και εκτός της χώρας. (Στ.Γ.Κ.)

 

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

Κύριε πρόεδρε,

Σύμφωνα με τις ειδήσεις (20-6-160), ο Πάπας Φραγκίσκος χαιρέτισε μέσω  twitter την έναρξη της Πανορθόδοξης Συνόδου στην Κρήτη (Κολυμπάρι). Στο σημείωμά του αναφέρει συγκεκριμένα:

«Let us join in prayer with our Orthodox brothers and sisters for the Holy and Great Council of the Orthodox Church opening today in Crete». Δηλαδή, «Ας ενωθούμε προσευχόμενοι με τους Ορθόδοξους αδελφούς και αδελφές μας για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθόδοξης Εκκλησίας η οποία αρχίζει σήμερα στην Κρήτη».

… Λέτε να είναι ευκολότερο σήμερα, σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο για όλους και για όλα, να συννενοηθούν οι προκαθήμενοι της Ορθόδοξης και Καθολικής Εκκλησίας, από ό,τι οι Ορθόδοξες Εκκλησίες μεταξύ τους;

ΕΡΜΟΛΑΟΣ


Σχολιάστε