"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Στην Ειδομένη…

 

 

 

ΣΤΗΝ ΕΙΔΟΜΕΝΗ

ΕΙΝΑΙ λυπηρό, ένα τόσο σοβαρό και καθαρά ανθρώπινο πρόβλημα, όπως οι πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ειδομένη, να γίνεται «μπαλάκι» ανάμεσα σε χώρες, ιδεολογίες, πρακτικές και… αλληλέγγυους -που αμαυρώνουν την έννοια του ανθρωπισμού.

 

ΠΟΤΕ θα συνειδητοποιήσουν οι μεγάλοι ότι το προσφυγικό που οι ίδιοι γέννησαν και συντηρούν είναι μια παγκόσμια αιμορραγία που, αν δεν σταματήσει θα πνίξει και τους ίδιους;

 

ΕΠΟΜΕΝΟ είναι, μετά από τόσο καιρό ουσιαστικής απραξίας από πλευράς μας στο διπλωματικό τομέα, να έχουμε ένα ξέσπασμα συσσωρευμένης αγανάκτισης των προσφύγων. Η στωικότητα και η υπομονή έχουν τα όριά τους, και ένας εγκλωβισμός ανθρώπων σε μια περιοχή δίχως ελπίδα και προοπτική, δεν είναι η καλύτερη λύση.

 

ΕΤΣΙ, πολύ εύκολα μερικοί «αλληλέγγυοι» (που διαμένουν στα… Σκόπια και πηγαινοέρχονται με τα διαβατήριά τους) μέλη ευρωπαϊκών ΜΚΟ ή άλλων οργανώσεων (αλήθεια, δεν τους ξέρουν οι κυβερνώντες;) υποδαυλίζουν «ξεσπάσματα» επί τούτου. Πιθανόν με άλλους στόχους και όχι οπωσδήποτε την εξυπηρέτηση των προσφύγων.

 

ΩΘΗΘΗΚΑΝ, λοιπόν, οι πρόσφυγες να κάνουν μια συμβολική κίνηση περνώντας τα ελληνοσκοπιανά σύνορα. Οι αρχές των Σκοπίων, μάλλον υπό την παρακολούθηση αν όχι και την συνεργασία Αυστριακών, Σλοβένων, Τσέχων, Σλοβάκων, Κροατών – δηλαδή μελών της ΕΕ- αστυνομικών, έδωσαν τη δική τους πολιτική απάντηση, με μια υπερβολική καταστολή που περιελάμβανε χρήση πλαστικών σφαιρών! Συνέπεια, οι τραυματισμοί από σφαίρες καουτσούκ.

 

ΕΙΝΑΙ πια θέμα χρόνου να θρηνήσουμε θύματα, ή να έχουμε άλλες πολιτικές εξελίξεις στην περιοχή. Το ερώτημα είναι, κατά πόσον η κυβέρνησή μας τα έχει μελετήσει όλα αυτά, ή έχει προβλέψει τα μελλούμενα: Ποιους σχεδιασμούς και τι διαβήματα κάνει, αλλά και ποιες εναλλακτικές λύσεις προτείνει; Ή, μήπως τα αφήνει όλα στην τύχη περιμένοντας να «ωριμάσουν» οι… συνθήκες, ώστε να λύσει το προσφυγικό κατά πως τη βολεύει; Ως τότε όμως τί κάνουμε; (Στ.Γ.Κ.)

 

 

ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΑ

  • «Ταυτόχρονα με τη συζήτηση για το χρέος θα πρέπει να υπάρξει αναδιαμόρφωση της συμφωνίας σε σχέση με την ελευθερία και το εύρος νομοθέτησης από την ελληνική πλευρά»!

 

[Αυτό επεσήμανε, σε συνέντευξή του στην κυβερνητική εφημερίδα "Η Αυγή" (10-4-16), ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, αναφερόμενος προφανώς στο τι θα ακολουθήσει μετά την αξιολόγηση... Μα, γιατί σώνει και καλά πρέπει να περιμένουμε τη συζήτηση «για το χρέος» (την οποία αποκλείει εκ προοιμίου ο κ. Σόιμπλε), ώστε «να υπάρξει αναδιαμόρφωση (sic) της συμφωνίας σε σχέση με την ελευθερία και το εύρος νομοθέτησης» από την ελληνική πλευρά; Και τι θα πει αυτό; Γιατί δεν μας το λέει πιο απλά ο κ. Βούτσης: ότι δεν μπορούμε να νομοθετούμε πια τίποτε χωρίς την έγκριση των θεσμών;]

 

  • «Ευρωπαϊκή Ένωση και ΔΝΤ κοιμούνται στο ίδιο κρεββάτι αλλά βλέπουν διαφορετικά όνειρα»! (Πρ. Παυλόπουλος, ΠτΔ, 9-4-16)

 

[Και γιατί να βλέπουν τα ίδια όνειρα; Μήπως έχουν τους ίδιους στόχους; Άλλα ονειρεύεται το ευρώ (Ε.Ε.) και άλλα το ΔΝΤ (δολλάριο). Πόλεμο νομισμάτων δεν έχουμε στο πεδίο που λέγεται Ελλάδα;]

 

  • «Κλείνοντας τα σύνορα κλείνουμε μέσα και τον εχθρό μας»! (Όλγα Γεροβασίλη,  κυβερνητική εκπρόσωπος των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ)

 

[Μα, και με ανοιχτά τα σύνορα που θέλουν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σχετικά με τους πρόσφυγες, δεν έχουμε άραγε μέσα τον «εχθρό»; Αλήθεια ποιούς εννοεί η κα Γεροβασίλη ως εχθρούς;]

 

  • «Σε κάθε διαπραγμάτευση, πάμε για να τελειώσουμε», αποφάνθηκε ο κ. Κατρούγκαλος, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι οι συζητήσεις με τους θεσμούς συνεχίζονται!

 

[Συζητήσεις επί συζητήσεων ώσπου να μας... αποτελειώσουν, οπότε για όλα θα φταίνε οι άλλοι και όχι εμείς που χρονοτριβούμε εξοργιστικά τις αποφάσεις μας. Ή, μήπως δεν είναι έτσι;] (Στ.Γ.Κ.] (X.N., 12/4)

 

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

Κύριε πρόεδρε,

 

«Αριστερά είναι ό, τι δεν είναι εναντίον της κοινωνίας, ό, τι έχει στραμμένο το βλέμμα σ΄ αυτήν, στους ανθρώπους · ό, τι καταστρώνει το πρόγραμμά του σύμφωνα με τα αιτήματα της κοινωνίας σε κάθε ιστορική στιγμή· αυτό το τελευταίο «ιστορική στιγμή», να το προσέξουμε -έχει μεγάλο πολιτικοϊδεολογικό βάρος»

Αυτά έγραφε σε άρθρο του ο ιστορικός Βασίλης Κρεμμυδάς στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» (15/9/09).

Τώρα πόσες «φορές» ακόμη πρέπει να δοκιμάσουμε «αριστερές κυβερνήσεις», ώστε τα παραπάνω να γίνουν κατ’ ελάχιστον πραγματικότητα, αυτό μόνο ο λαός (με την ψήφο του) και ο Θεός (με το έλεός του) γνωρίζουν!

ΕΡΜΟΛΑΟΣ (X.N., 12/4)


Σχολιάστε