"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

O “διάλογος” με τους αγρότες (Σχόλια, Χ.Ν., 27-1-16)

 

 

 

«ΔΙΑΛΟΓΟΣ»

  • «Μια ζωή είμαστε σε διάλογο και ποτέ δεν ικανοποιούμαστε…» (Γ. Παναγής, Γενικός Γραμματέας Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, στο Mega, 27/1/16)

 

ΤΙ ΔΙΑΛΟΓΟΣ μπορεί να γίνει, όταν η κυβέρνηση έχει ήδη υπογράψει αυτά που απαιτούν οι «θεσμοι» (οι δανειστές) στο ασφαλιστικό; Και ποια υποχώρηση να κάνει όταν κρέμεται πάνω από το κεφάλι της, ως δαμόκλειος σπάθη, η πλήρης πτώχευση της χώρας;

ΕΤΣΙ  η δήλωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου ότι «ο διάλογος είναι μονόδρομος», και πως «για να υπάρχει ωστόσο διάλογος με τους αγρότες οι κινητοποιήσεις πρέπει να έχουν συλλογική έκφραση», ακούγεται μάλλον κούφια αφού οι αποφάσεις είναι ήδη προειλημμένες, ενώ και τα μπλόκα των αγροτών σε 80 σημεία της χώρας είναι πανελλαδικά;

ΤΟ ΝΑ ερμηνεύει ο κ. υπουργός την ύπαρξη «δύο βασικών μετώπων στη Νίκαια της Λάρισας και τη Θεσσαλονίκη» ως υπάρχουσα «διαφορετική προσέγγιση», ουδόλως ενδιαφέρει κανέναν από όσους ταλαιπωρούνται στους δρόμους.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ, είναι αλήθεια ότι «η συμφωνία με τους δανειστές αναφέρει ρητά ότι χρειάζεται αναμόρφωση του ασφαλιστικού και η όποια καθυστέρηση θα δημιουργήσει πρόβλημα», αλλά τί σημαίνει αναμόρφωση, όταν αφήνουμε τον κοινωνικό αυτοματισμό να λειτουργήσει παλαιοκομματικά καταστρέφοντας άλλες κοινωνικές ομάδες, απλά επειδή η κυβέρνηση επενδύει στην αγανάκτησή τους;

ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ, μετά τις άλλες θιγόμενες κοινωνικές ομάδες -τις λεγόμενες «κίνημα της γραβάτας»- ζήτησαν να συναντήσουν τον πρωθυπουργό, κάτι που αποδέχτηκε αυτός. Όμως για τον κ. υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης μια τέτοια συνάντηση είναι ήδη προδιαγεγραμμένη ως προς την έκβασή της: «Μην περιμένουν άλλου χαρακτήρα κινήσεις από την κυβέρνηση», ξεκαθάρισε και πρόσθεσε: «Υπάρχουν γκρίζες σκιές στο φορολογικό των αγροτών και πρέπει να μπει τάξη», υπονοώντας φυσικά πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να εφαρμόσει τη φορολόγηση των αγροτών. Από την πλευρά τους οι αγρότες δηλώνουν ότι, για να προσέλθουν σε διάλογο με τον κ. πρωθυπουργό, ζητούν να αποσυρθούν το ασφαλιστικό και το φορολογικό, ο δε διάλογος να αρχίσει από μηδενική βάση!

ΕΤΣΙ, κάθε διάλογος για τους πολιτικούς μας -όχι μόνο τους τωρινούς- αποτελεί έναν κάποιο «δημοκρατικό» ελιγμό, για να λυθεί μια απεργία. Όμως, γνωρίζουμε από την μεταπολιτευτική ιστορία του εργατικού κινήματος ότι ακόμη και οι αποφάσεις τέτοιων «διαλόγων» που παίρνονται από κοινού, δεν τηρούνται από την κυβέρνηση, ή εφαρμόζονται ελλιπώς. Για ποιο λόγο, λοιπόν, τα προσχήματα; (Στ.Γ.Κ.)

 

Η ΑΛΛΗ ΕΚΔΟΧΗ:

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΕΙΔΗΣΗ

Ως τόπος διεξαγωγής της Πρώτης Πανορθόδοξης Συνόδου, μετά το Σχίσμα των Εκκλησιών (1053 μ.Χ.), επιλέγεται μάλλον η Κρήτη. Αυτό αποφασίστηκε στη μεγάλη πολύμηνη Σύναξη των Ορθοδόξων Προκαθημένων στη Γενεύη (Ορθόδοξο Ινστιτούτο), με προεξάρχοντα τον Κωνσταντινουπόλεως και Οικουμενικό Πατριάρχη, κ. Βαρθολομαίο. Φυσικά,όταν λέμε Κρήτη, μάλλον εννοούμε την ΟΑΚ στο Κολυμπάρι, διότι μας είναι αδιανόητο, μια τέτοια ιστορική και παγκοσμίου ενδιαφέροντος Σύνοδος των Ορθοδόξων Εκκλησιών, να διεξαχθεί «κάπου αλλού» στην Κρήτη πλην του φυσικού της χώρου που είναι η Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης. Είμαστε, όμως, έτοιμοι για κάτι τέτοιο και μάλιστα με προοπτική να διεξαχθεί την εφετινή Πεντηκοστή; (Στ.Γ.Κ.)

 

ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

 

-ΜΙΑ παλιά εντυπωσιακή, αρχοντική μονοκατοικία επί της Σφακιανάκη (φωτό, 1). Έστω και υποστηλωμένη, κρατά τα αρχιτεκτονικά στοιχεία ενός αλλοτινού καιρού στον οποίο η ομορφιά των σπιτιών είχε νόημα και περιεχόμενο και όχι το απρόσωπο και πολλές απάνθρωπο των σημερινών διαμερισμάτων των πολυκατοικιών. Σίγουρα ο Σπύρος Βασιλείου, ο μεγάλος ζωγράφος της ελληνικής υπαίθρου, θα αιχμαλώτιζε έναν τέτοιο θησαυρό σε κάποιον πίνακά του, αν τον συναντούσε. Τώρα, βέβαια, εκτεθημένη η κατοικία αυτή σε καιρούς και οικονομικές κρίσεις, μάλλον περιμένει την απόφαση του ιδιοκτήτη της για να επισκευή και να αξιοποίηση ή πώληση.

 

-ΤΙ ΘΑ πει κι αν έχουμε παρατεταμένη κρίση! Κι ο έρωτας παραμένει παρατεταμένος, αφού αυτός δεν γνωρίζει κρίσεις και αλλαγές κυβερνήσεων, αλλά φωνάζει παντού την ύπαρξή του (φωτό, 2). Εξάλλου το λέει και το τραγούδι πως οι «κυβερνήσεις πέφτουν» (είμαστε στην έβδομη), μα «η αγάπη μένει». Και μένει γραμμένη εδώ κι ένα χρόνο σε κάποιον χανιώτικο τοίχο για να θυμίζει σε όλους μας πως τα συναισθήματα ούτε «φορολογούνται» ούτε είναι «ανασφάλιστα». Ζουν σε δικούς τους κόσμους, με δικούς τους νόμους. Κι εδώ έγκειται η ομορφιά τους.

(Στ.Γ.Κ.)

 

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

Κύριε πρόεδρε,

 

Παιχνίδια που παίζει η ιστορία;

 

Τα ιδεολογήματα της πάλαι ποτέ ελπιδοφόρας Αριστεράς έχουν ήδη ακυρωθεί από την ίδια την «Αριστερά» ως κυβέρνηση.

 

Έτσι, υπάρχει μεν η Αριστερά των λόγων, αλλά όχι και η των πράξεων. Όσο για τον μύθο περί «ηθικού πλεονεκτήματός» της, αυτός απομυθοποιείται κάθε μέρα από τους δήθεν «αριστερούς» παλαιοπολιτικούς της που με τη συμπεριφορά τους το καθιστούν θλιβερό  μειονέκτημα!

 

ΕΡΜΟΛΑΟΣ


Σχολιάστε