"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Ο “αριστερός” νεποτισμός (Χ.Ν., 21-1-16)

 

 

 

Ο ΝΕΠΟΤΙΣΜΟΣ

Η ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ του δημοσίου τομέα δεν είναι νέα πρακτική, αφού αυτή αποτελεί «παράδοση» και πάγια τακτική για την πολιτική ζωή. Από τη σύσταση του ελληνικού κράτους και εντεύθεν!

 

ΣΗΜΕΡΑ και οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν ότι και οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. είχαν το «ρουσφέτι» ως άμεση προτεραιότητα στις σχέσεις τους με τους πολίτες, για την αυτοδιατήρησή τους στην εξουσία.

 

ΟΙ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΕΣ παραιτήσεις ατόμων μη αρεστών στους εκάστοτε κρατούντες (Χάρης Θεοχάρης, Σαββαϊδου, Λούκος κ.λπ.) είναι ελάχιστα παραδείγματα. Οι παραιτήσεις αυτές είναι επίσης «σύνηθες φαινόμενο» σε τομείς όπως η Υγεία και η Παιδεία (ακόμη και κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς!)

 

ΚΑΘΕ κυβέρνηση προβάλλει, ως επιχείρημα για τη στελέχωση καίριων τομέων του κράτους, την ανάγκη εφαρμογής της δικής της πολιτικής! Αλλά και το νομιμοφανές της ενέργειάς της. Έτσι το κράτος  «ράβεται και ξηλώνεται», σύμφωνα με τις ορέξεις των κομματαρχών για ικανοποίηση των ημετέρων.

 

ΑΠΟ ΤΟΝ κανόνα δεν θα μπορούσε να λείψει η παρούσα «δεύτερη φορά» αριστερή κυβέρνηση. Αν και η ίδια ισχυρίζεται πως εξελέγη επειδή είχε το «ηθικό πλεονέκτημα», σήμερα με τα όσα γίνονται με  διορισμούς συγγενικών προσώπων της σε καίριες θέσεις, κανείς δεν τολμά να μιλήσει πια για «πλεονέκτημα».

 

Η ΗΘΙΚΗ λείπει τελείως από την πολιτική.

 

ΕΤΣΙ, δυστυχώς, ο Έλληνας πολίτης περνάει από την απογοήτευση στην αγανάκτηση κι από την αγανάκτηση στην «αριστερή μελαγχολία» βλέποντας το νεποτισμό να ζει και να βασιλεύει: με οποιαδήποτε κυβέρνηση. Κι ας υπάρχουν πολλοί νέοι επιστήμονες με πληθώρα πτυχίων και προσόντων που εκπατρίζονται λόγω της ανεργίας. Όσο για την περίφημη αξιοκρατία, ε, αυτή είναι για τους κουτόφραγκους… Εδώ είναι Ελλάδα, μια χώρα με όντως «ιδιάζοντα» και άλυτα προβλήματα. Κυρίαρχο δε όλων το νεποτισμό: γαλάζιο ή πράσινο, πορτοκαλί ή κόκκινο, αδιάφορο.  (Στ.Γ.Κ., stcloris@yahoo.gr)

 

 

Η ΑΛΗΘΕΙΑ!

ΔΕΝ διαφωνούμε ούτε με το πνεύμα των λόγων, ούτε με τις προθέσεις: «Να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας. Αυτή είναι βασική προϋπόθεση για να συζητούμε. Εγώ θα το πράξω. Ευελπιστώ ότι θα το πράξετε κι εσείς. Είναι ξεκάθαρο ότι διαφωνούμε σε πολλά. Τουλάχιστον να μιλάμε πολιτικά, χωρίς το λαϊκισμό που έκανε τους πολίτες να αποστρέφονται την πολιτική», είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κατά τη διάρκεια της μεταξύ τους συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου. Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε να προχωρήσει από την πλευρά του στην αναβάθμιση του επιπέδου του πολιτικού διαλόγου και την εμπέδωση ενός νέου πολιτικού ήθους.

ΠΟΛΥ ωραία τα παραπάνω, και μακάρι να γίνουν και πραγματικά.

 

ΝΕΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ είναι και οι δυό τους. Έζησαν τη διαφθορά μέσα στη Βουλή βλέποντας πως συμπεριφέρθηκαν οι παλαιοκομματικοί. Γνωρίζουν πολύ καλά και τις «τρύπες» του Συντάγματος σχετικά με τη διαπλοκή, τη φοροδιαφυγή, την παρανομία και το «ψευδονόμιμο» των ενεργειών των παλαιοτέρων.

 

Η ΧΩΡΑ βιώνει κρίσιμες καταστάσεις. Αν η νέα γενια των πολιτικών που είναι στο προσκήνιο δεν παλέψει να αποκοπεί από ομφάλιους λώρους παλαιοκομματικών συμπεριφορών, αν δεν αγωνιστεί να θεσμοθετηθούν η αξιοκρατία, η ισονομία, η ευνομία και ο αλληλοσεβασμός μεταξύ πολιτείας και πολίτη, αν δεν φροντίσουν να υπάρξει ένα δίκαιο και ανταποδοτικό φορολογικό σύστημα, μια πραγματική Παιδεία στον τόπο κ.λπ., τότε θα είμαστε άξιοι της πορείας και της μοίρας μας. (Στ.Γ.Κ.)

 

ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

-ΕΥΓΛΩΤΤΗ από μόνη της η φωτογραφία που πήραμε (φωτό, 1, παλιό λιμάνι): Τα Χανιά δυο πινελιές- μια «ζουγραφιά» που λέει κι ο Καρυωτάκης- σε ένα διάλειμμα της κακοκαιρίας. Οριζόντιες και κάθετες γραμμές που σπάζουν από καμπύλες. Με το φάρο να δεσπόζει. Και ο καιρός μουντός, χειμωνιάτικος. Λίγο πάει να ανοίξει, να φανεί ο ήλιος, κι έπειτα αμέσως μετανιώνει και το ρίχνει στο βαθύ γκρίζο με τάση προς το μαύρο! Όπως είναι και η φετινή πολιτική χρονιά: λίγο πάμε να αναθαρρήσουμε πως θα δούμε «φως στο τουνελ» και ξαφνικά όλα πάλι βυθίζονται σε μια μαυρίλα από αστοχίες. Να είναι από «αριστερή» αδεξιότητα ή απειρία του κυβερνάν, ή μήπως από ιδεοληψίες που ακόμη κυριαρχούν;

-ΤΑ CAPITAL CONTROLS μάλλον καλά κρατούν (φωτό, 2), παρά τις περιοδικές ανακοινώσεις για κατάργησή τους εν ευθέτω χρόνω! Στην Κύπρο διήρκεσαν 3 χρόνια! Εδώ, αναλογικά με τον πληθυσμό, τη μεγάλη απόσυρση χρημάτων από τις τράπεζες, την έλλειψη προσανατολισμού της οικονομίας μας, το σαθρό κράτος, το «θέλουμε επενδύσεις, αλλά τις…διώχνουμε, όταν έλθουν», τη μη ανάπτυξη και τη μεγάλη ανεργία, φαίνεται πως έχουν πολύ πολύ μέλλον ακόμη. (Στ.Γ.Κ.)

 

ΜΕ  ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

 

Κύριε πρόεδρε,

Η πρώτη –για πολλούς ελπιδοφόρα- θεσμική συνάντηση των κ.κ. Αλ. Τσίπρα (πρωθυπουργού) και Κυριάκου Μητσοτάκη (αρχηγού αξιωματικής Αντιπολίτευσης) κατέληξε με το ότι «συμφώνησαν να διαφωνούν, αλλά με… ποιότητα»!

 

Πρόοδος κι αυτό!

 

ΕΡΜΟΛΑΟΣ

 

 

 

 

 

 

 


Σχολιάστε