"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Το κόμμα ματριόσκα (σχόλια, Χ.Ν. 4-8-15)

 

 

 

ΤΟ ΚΟΜΜΑ «MATRYOSHKA» (=ΜΑΤΡΙΟΣΚΑ)

 

ΕΧΟΥΜΕ στο σπίτι, από μια αλησμόνητη επίσκεψη στη Ρωσία του Μπρέζνιεφ (1982), ένα μικρό αναμνηστικό: τη μπάμπουσκα ή ματριόσκα. Πρόκειται για ένα ξύλινο κουκλάκι που μέσα του περιέχει άλλο, που με τη σειρά του έχει άλλο κ.λπ. Το κάθε κουκλάκι είναι αυτόνομο, μπαίνει σε ένα μεγαλύτερό του κι όλα μαζί στο πρώτο.

 

ΜΕΤΑ την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης πολλές από τις ρώσικες ματριόσκες «πολιτικοποιήθηκαν»: απεικονίζουν και πολιτικές- παρελθοντικές και τωρινές- προσωπικότητες της χώρας (φωτό): από Πούτιν μέχρι Στάλιν, Λένιν κ.λπ.

 

… ΚΑΠΩΣ έτσι δεν είναι κι ο ΣΥΡΙΖΑ με τις συνιστώσες του; Πολύ σωστά ο Γ. Πανούσης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, είπε ειρωνικά πως, με τα όσα παράταιρα συμβαίνουν στο κόμμα (με την «Αριστερή Πλατφόρμα» του Π. Λαφαζάνη), η «πρώτη φορά αριστερή κυβέρνηση» κινδυνεύει να μην είναι δικομματική (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ), αλλά… τρικομματική! Αλλά κι ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο κ. Δραγασάκης, δεν αναγκάστηκε να ομολογήσει (31-7-15) ότι «Θερίζουμε ό,τι σπείραμε, γιατί το προηγούμενο διάστημα επιτρέψαμε τη λειτουργία κομμάτων μέσα στο κόμμα»;

 

ΔΙΤΤΟΣ ο αγώνας του πρωθυπουργού: από τη μια η τρόικα (που έγινε «κουαρτέτο»), από την άλλη το συνονθύλευμα τάσεων, αποκλίσεων και διαφορετικών απόψεων επί της ουσίας του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα έπρεπε τα εσωκομματικά προβλήματα να είχαν προ πολλού λυθεί, ώστε να υπάρχει τώρα κοινή κυβερνητική γραμμή, τόσο απαραίτητη για να βγει η χώρα από την κρίση;

 

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ κ. Τσίπρας οφείλει να πάψει να είναι συντονιστής συνιστωσών. Ούτε καν κομματάρχης. Οφείλει να απελευθερωθεί από τα βαρίδια του κόμματός του, όσα κι όποιοι κι αν είναι αυτοί, διότι δεν θα του επιτρέψουν ποτέ να κυβερνήσει. Οφείλει να μετεξελιχθεί σε έναν στιβαρό και σταθερό σε απόψεις ηγέτη της χώρας. Με όραμα και στόχο την έξοδό μας από τις μνημονιακές πολιτικές… Θα τα καταφέρει ή θα αποτελέσει θύμα των δραχμιστών σε επικείμενες εκλογές καθιστώντας έτσι την κυβέρνησή του μια «αριστερή» παρένθεση; (Στ.Γ.Κ.)

 

ΛΟΓΙΚΗ ΑΠΟΨΗ

 

Ο ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δ. Παδημούλης παραμένει μια από τις λογικές φωνές του κόμματος. Πήρε, λοιπόν, θέση στην εσωκομματική διαμάχη όπως όφειλε: τάχθηκε υπέρ του Αλέξη Τσίπρα και κατά του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

 

ΣΤΗΝ ιστοσελίδα του – ο κάθε πολιτικός έχει πια ιστοσελίδα σήμερα- ο κ. Παπαδημούλης, την επομένη της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, αναρωτιέται σχετικά με το επικείμενο (Σεπτέμβρη) συνέδριο: «Συνέδριο: Ενιαίο, δημοκρατικό κόμμα ή ομοσπονδία καπετανάτων; Ευρώ ή Δραχμή; Κόμμα του 40% ή του 4%; Τσίπρας ή Λαφαζάνης; Ενότητα ή διάσπαση;». Και οι εχέφρονες του κόμματος ας αποφασίσουν. (Στ.Γ.Κ.)

 

ΒΑΡΟΥΦΑΚΕΙΑΔΑΣ ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

 

ΕΧΟΥΜΕ και λέμε: σχέδιο υποκλοπής των ΑΦΜ των πολιτών και λειτουργία παράλληλου τραπεζικού συστήματος, να οι βασικές κατηγορίες για την ομάδα Βαρουφάκη που ενεργούσε υπό την κάλυψη του κ. Πρωθυπουργού, εκπονώντας «σχέδιο άμυνας»!

 

ΔΕΝ θα την ονομάζαμε συνομωσία. Είναι βαριά η λέξη. Κι όμως με τις κατηγορίες αυτές και άλλες διαβιβάστηκε σχετικό έγγραφο της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ευτέρπης Κουτζαμάνη, στη Βουλή. Στην ουσία, ο περίφημος και πολυσυζητημένος νόμος περί ευθύνης υπουργών (που ουδέποτε κατά την ψήφιση νέου Συντάγματος μεταβάλλεται) απαγορεύει στις δικαστικές αρχές οποιαδήποτε έρευνα για πολιτικούς και κυβερνητικά στελέχη! Η Βουλή, μετά τη διαβίβαση των αναφορών, αναλαμβάνει να θέσει, εφόσον το αποφασίσει, διαδικασίες ελέγχου για τον τέως υπουργό συγκροτώντας εξεταστική ή προανακριτική επιτροπή.

 

ΣΙΓΟΥΡΑ έχουμε εμφανείς και ομολογημένες (δημοσίως) παραβιάσεις του νόμου περί προσωπικών δεδομένων, παραβιάσεις της νομοθεσίας που προστατεύει το νόμισμα, παραβάσεις καθήκοντος, αλλά και άλλα βαρύτερα, όπως σύσταση συμμορίας και εγκληματικής οργάνωσης. Όμως η όλη υπόθεση Βααρουφάκη, νομίζουμε, μένει στη σφαίρα των προθέσεων και όχι πράξης. Η έρευνα της Εισαγγελίας, που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στον Αύγουστο, εκτιμάται ότι, εκτός από τα μη πολιτικά πρόσωπα με τα οποία  θα ασχοληθεί, είναι πιθανόν, αν όχι βέβαιο, να καταλήξει και πάλι στη Βουλή με νέα δικογραφία, σύμφωνα πάντα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών. Οψόμεθα… (Στ.Γ.Κ.)

 

 

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

Κύριε πρόεδρε,

 

Οι φραστικές επιθέσεις, οι μηνύσεις και οι απαξιώσεις που δέχεται ο άλλοτε κομπορρήμων (και ηπίως ιδιόρρυθμος, για τον πρωθυπουργό) υπουργός-φαινόμενο των Οικονομικών, ο κ. Γ. Βαρουφάκης, δεν μας θυμίζουν  άραγε, την αρχαία ελληνική παροιμία, «δρυός πεσούσης, πας ανήρ ξυλεύεται»;

 

Αλλά, αυτό δεν επιφυλάσσει στον «κάτοχό» της κάθε ρηξικέλευθη πολιτική που δεν είναι καλοσχεδιασμένη και κυρίως καλοεκτελεσμένη;

 

ΕΡΜΟΛΑΟΣ

 


Σχολιάστε