"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Revolutions 2011

ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΙΣ 2011

  • «Οι επαναστάσεις δεν αυτοσχεδιάζονται, δεν γίνονται αυθαίρετα ούτε από άτομα ούτε ακόμα από τα πιο δυνατά σωματεία. Ανεξάρτητα από κάθε θέληση κι από κάθε συνωμοσία, οδηγούνται πάντοτε απ’ την πίεση των πραγμάτων…» (Μ. Μπακούνιν)

ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΙ ξεσπούν, όταν αδικίες και εκμετάλλευση βαρύνουν ανυπόφορα τους λαούς… Υπάρχουν «ειρηνικές» λεγόμενες επαναστάσεις που αποβλέπουν σε βαθιές  τομές σε μια χώρα, με προπομπό την οικονομία. Κι άλλες, σε «υποχρεωτικά» επιβαλλόμενες έξωθεν διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, όπως μας συμβαίνει με την Τρόικα.

Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ είναι το πρώτο-μετά την ελευθερία-αιτούμενο όλων των συνήθως αιματηρών εξεγέρσεων. Σκεφθείτε πόσο άλλαξαν τον κόσμο η Γαλλική (1789) και η Ρώσικη (1917) Επανάσταση. Από την πρώτη, η δημοκρατία απέκτησε ευρύτερο νόημα στην Ευρώπη του 19ου και 20ου αιώνα. Με τη δεύτερη, το αντίπαλο δέος του καπιταλισμού, είχαμε, μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μια βίαιη επικράτηση του λεγόμενου «υπαρκτού σοσιαλισμού» («λαϊκές σοσιαλιστικές δημοκρατίες») σε πολλές χώρες της Α. Ευρώπης.

ΟΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΙΣ είναι καρπός πολυετών διεργασιών (Γαλλική ←Διαφωτισμός, Ρωσική ←Μαρξ, Έγκελς): έτσι που οι λαοί να είναι έτοιμοι να υποδεχτούν και αποδεχτούν τις αρχές τους. Η οικονομία είναι ο παρονομαστής τους. Σε μια πραγματική επανάσταση που αποβλέπει στο καλό του λαού, η οικονομία δεν πρέπει να ασφυκτιά από τον κρατικό παρεμβατισμό (Σοβιετική Ένωση), αλλά να είναι παραγωγική και αποδοτική. Ούτε και να συγκεντρώνεται στα χέρια μιας ολιγαρχίας (Φιλελεύθερη Καπιταλιστική Δύση), αλλά να προβλέπεται ισονομία και δικαιοσύνη. Αν συμβεί το πρώτο τότε η Επανάσταση αποτυγχάνει (Πτώση των Σοβιέτ, 1989), αν συμβεί το δεύτερο, έχουμε μια κίβδηλη δημοκρατία, χωρίς μέλλον (Αμερική-Ε.Ε.)

ΑΓΝΟΟΥΜΕ αν, οι πολύνεκρες λαϊκές εξεγέρσεις που σαρώνουν τον αραβικό κόσμο στη Β. Αφρική (Τυνησία, Αίγυπτος, Λιβύη, Μπαχρέιν, Υεμένη, Μαρόκο κ.λπ.) ανατρέποντας κυβερνήσεις και κατεστημένα δεκαετιών, έχουν εναλλακτικές λύσεις βασισμένες σε πραγματικά δημοκρατικά ιδεώδη.  Πιθανόν να πρόκειται για νέου τύπου «σύνθετες» διακυβερνήσεις (ισλαμ/δημοκρατία;)…

ΟΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΙΣ εξ ορισμού συντελούν στην αλλαγή της πορείας της Ιστορίας των λαών όπου γίνονται. Σήμερα η «εκκόλαψή» τους γίνεται μέσω του διαδικτύου και της τηλεόρασης! Γι αυτό πρώτη ενέργεια των δυναστών είναι η… κατάργησή του Ιντερνέτ και η χαλιναγώγηση-ούτως ή άλλως-των ΜΜΕ! Υπάρχουν, όπως πάντα οι αγωνιστές -ο απλός λαός, η νεολαία κυρίως, που θυσιάζεται για μια ιδέα. Υπάρχουν όμως, και οι καταχραστές κάθε επανάστασης που επωφελούνται από τη σύγχυση. Για την ώρα βρισκόμαστε σε σύγχυση. Μακάρι να προκύψει ένας καλύτερος κόσμος… ( “Χανιώτικα Νέα”, 22-2-11, Στ.Γ.Κ., stcloris@yahoo.gr)

Υ.Γ. Στη φωτογραφία: “Βρέχει αίμα στην ομπρέλα του Καντάφι!”


Σχολιάστε