"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Το GREXIT είναι πάντα εδώ!

 

 

 

ΤΟ GREXIT ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΕΔΩ!

 

ΔΥΣΤΥΧΩΣ, η πιο “επιτυχημένη” λέξη που εκφράζει την αποτυχία της Ευρωζώνης -και εν γένει της Ε.Ε.- είναι αυτή που συσχετίζεται με τη χώρα μας και τη μέχρι τώρα παραμονή της στο ευρώ.

 

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για μια λέξη (Grexit) που βασίζεται σε μια πραγματικότητα πέντε χρόνων ανίκανων ελληνικών (και ευρωπαϊκών) κυβερνήσεων, δειλών αποφάσεων για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, αλλά και βραδύτητα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

 

ΕΙΧΑΜΕ συνεχώς κυβερνήσεις δέσμιες παλαιοπολιτικών νοοτροπιών, ιδίων συμφερόντων και άσχετων με την πραγματική σημασία των λέξεων “σωτηρία της πατρίδας”. Από το 2009 και έπειτα, αποδείχθηκε πως λάθος άνθρωποι, σε λάθος χρόνο, βρίσκονταν σε λάθος θέσεις. Παλαιοκομματικοί, οι περισσότεροι, το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν το… πολιτικό κόστος, άρα η θέση τους, το “πόστο” τους. Όχι οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις ώστε να γίνουμε ένα σωστό, δίκαιο και ευνομούμενο ευρωπαϊκό κράτος.

 

ΠΟΤΕ δεν ψηφίστηκε, ας πούμε, ένας σταθερός φορολογικός νόμος που να φορολογεί δίκαια τόσο τους “μη έχοντες”, όσο και τους “έχοντες και κατέχοντες”. Και όσο σ΄αυτή τη χώρα “θα την πληρώνουν τα αιώνια υποζύγια”, οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι μικρομεσαίοι, ενώ θα διαφεύγουν οι έχοντες, το Grexit θα έρχεται όλο και πιο κοντά.

ΕΤΣΙ, με τις κακές πολιτικές, δικές μας και ευρωπαϊκές, πορευόμαστε “μοιραίοι και άβουλοι”, με οποιασδήποτε αποχρώσεως κυβέρνηση: «Για να σώσουμε την ευρωζώνη θυσιάσαμε το 30% του ελληνικού πληθυσμού. Τέτοιο τίμημα είναι πολύ βαρύ. Η ευρωζώνη δεν θα επιβιώσει, αν δεν αλλάξει». Αυτά λέει στο «Βήμα» ο Ανρί Μαλός, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (EESC).

 

ΜΕ Grexit, ή όχι, η Ευρωζώνη και γενικά η Ε.Ε. Θα “βολοδέρνει” “μεταξύ σφύρας και άκμονος”, ενοποίησης ή αυτοδιάλυσης!

 

ΠΡΕΠΕΙ να υπάρξει “μια πραγματική οικονομική ένωση” (περίπου όπως στις ΗΠΑ), “να επιστρέψουμε στο δόγμα μιας πλήρως ανεξάρτητης ΕΚΤ, να εξετάσουμε την αμοιβαιοποίηση του χρέους, να εκδώσουμε ευρωομόλογα” κ.λπ., επισημαίνει ο κ. Ανρί Μαλός.

 

ΦΥΣΙΚΑ, όσα “πρέπει” και να συγκεντρώσουμε, αυτά ποτέ δεν θα είναι ικανά να διορθώσουν την κατάσταση, αν δεν υπάρχει πολιτική βούληση. Ακόμη και για το Grexit χρειάζεται μια πολιτική βούληση. Που για την ώρα κανείς ημέτερος πολιτικός (πλην Λαφαζάνη, ΚΚΕ και Χ.Α.) δεν εκφράζει. Βλέπετε ο ελληνικός λαός κατά μεγάλη πλειοψηφία επιθυμεί την παραμονή μας στο ευρώ, διότι διαβάζει, βιώνει, διασθάνεται τα χειρότερα, αν…

 

ΕΝΑ Grexit θα ήταν «ένα απόλυτο δράμα για τους Έλληνες και θα ήταν, επίσης, φυσικά ένα μεγάλο σοκ για την υπόλοιπη Ευρώπη», είπε πρόσφατα ο πρώην δ/ντής της ΕΚΤ κ. Τρισέ. Στην πραγματικότητα, η έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ σήμερα, θα ήταν-όπως λέγεται- η νίκη των “δογματικών” (όρα Γερμανία) που δεν δέχονται ότι μπορεί μια χώρα να σκέφτεται διαφορετικά. Δυστυχώς…

(Στ.Γ.Κ., stcloris@yahoo.gr)

 

Η (ΑΙΩΝΙΑ) ΣΥΝΟΜΩΣΙΟΛΟΓΙΑ

 

ΦΑΙΝΕΤΑΙ πως η συνομωσιολογία καλά κρατεί στη χώρα μας. Για άλλη μια φορά, για την οικτρή κατάσταση στην οποία βρισκόμασε, μας φταίνε οι ξένοι!

 

ΟΜΩΣ, αυτός που θέλει να εμπλακεί με την πολιτική, οφείλει να γνωρίζει αυτό που έλεγε και εφάρμοζε απαρέγκλιτα η Θάτσερ. Δεν υπάρχουν πραγματικές φιλίες στην πολιτική, ούτε συμμαχίες σταθερές και αιώνιες. Μόνο συμφέροντα.

 

ΚΥΡΙΩΣ δεν πρέπει οι διακρατικές υποθέσεις, μάλιστα τα οικονομικά ή τα εθνικά ζητήματα, να αντιμετωπίζονται με συναισθηματισμούς.

 

ΤΟ ΚΥΡΙΑΡΧΟ στοιχεί0 στις διαπραγματεύσεις είναι το συμφέρον των διαπραγματευομένων. Και είναι αδύνατο, όπως έχει κατά κόρον τονισθεί, όταν πας ή προκαλείς διαπραγμάτευση αδύναμος, “άοπλος” και ανέτοιμος ή άπειρος, να κερδίσεις ισοδύναμα, ας πούμε με τους δανειστές σου.

 

… ΜΑΣ εκπλήσσει συνεπώς, η δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργού της χώρας κ. Αλέξη Τσίπρα στην Κ.Ο. του κόμματός του (1-3-15) που, ούτε λίγο ούτε πολύ, ομολόγησε:

«Μας είχαν στήσει παγίδα οι πιο επιθετικές συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης, σε συνεργασία με την κυβέρνηση (!) Σαμαρά, για να μας ρίξουν στα βράχια πριν καλά-καλά αναλάβουμε την κυβέρνηση, με στόχο τη χρηματοπιστωτική ασφυξία και την ανατροπή της κυβέρνησης».

 

ΕΠΙΠΛΕΟΝ, αποκάλυψε ότι, πέραν αυτών, στόχος (!) των ξένων ήταν η δημιουργία ενός νέου κυβερνητικού σχήματος «αμφίβολης ηθικής και πολιτικής νομιμοποίησης, κατά το παράδειγμα της κυβέρνησης Παπαδήμου»!

 

ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ, αδυνατούμε να καταλάβουμε το σκεπτικό του κ. Πρωθυπουργού! Κατά πρώτον, τέτοιες κουβέντες δεν λέγονται δημόσια, διότι δεν δικαιολογούν μια ακολουθούμενη και κρίσιμη πολιτική, κατά δεύτερον δείχνουν μια πλήρη απειρία της διεθνούς διπλωματίας, αλλά και αδυναμία!

 

ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ, τα σφάλματα και τις παραλείψεις στην πολιτική δεν τα πληρώνουν οι πολιτικοί, αλλά ο ταλαίπωρος λαός. (Στ.Γ.Κ.)

 

 

 


Σχολιάστε