"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Πατριωτισμός: Μια λησμονημένη έννοια (Χ.Ν., 119-2-15)

 

 

 

ΜΙΑ ΛΗΣΜΟΝΗΜΕΝΗ ΕΝΝΟΙΑ

 

ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΤΙΚΑ πολλές έννοιες (όπως νομιμότητα, αξιοκρατία, πολίτης, δικαιοσύνη κ.λπ.) καταρρακώθηκαν στο όνομα ενός λαοπλάνου λαϊκισμού. Κι αυτό, από όλα τα κόμματα.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ από όλες, δεινοπάθησε η έννοια “πατριωτισμός”. Η οποία, πλην της περιφρόνησης που δέχθηκε επί χρόνια από τους “μοντέρνους”, είχε καταντήσει και γραφική όταν, ας πούμε, κάποιος ευσυνείδητος υπάλληλος προσπαθούσε να πράξει το αυτονόητο! Που όμως δεν ενέκριναν οι συνάδελφοί του, διότι τους “χαλούσε” την ησυχία τους!

 

ΕΤΣΙ, όποιος έπραττε το καθήκον του ήταν περίπου… κορόιδο, ενώ εκείνος, για παράδειγμα, που δεν πλήρωνε τους νόμιμους φόρους του εθεωρείτο… ήρωας! Κι όμως, πατριωτισμός στην εποχήμας -κατά την ταπεινή γνώμη μας-είναι να πράττει ο καθένας το σωστό από τη θέση του…

 

ΤΕΤΟΙΕΣ αρνητικές στάσεις ζωής και συμπεριφορές είχε υιοθετήσει εν πολλοίς και η παρούσα κυβέρνηση, όσο ήταν στην αντιπολίτευση. Ακόμη και σε σωστές και αναγκαίες αλλαγές (μεταρρυθμίσεις) του πολιτικού συστήματος ή του κράτους, έλεγε όχι! Απλά, εξέφραζε μια άρνηση για την άρνηση: μη προτείνοντας δε άλλες εναλλακτικές λύσεις, αμφισβητούσε έτσι τον πατριωτισμό των άλλων!

 

ΣΗΜΕΡΑ που τα πράγματα οδηγούνται σε ένα επικίνδυνο αδιέξοδο και η ενότητα όλων μας είναι ύψιστο πατριωτικό θέμα, απαιτείται η επαναφορά της έννοιας του πατριωτισμού στην πρώτη της σημασία.

 

ΜΑΣ την υπενθυμίζει ο Νόαμ Τσόμσκι [Noam Chomsky (1923-)] στη συνέντευξή του (20/10/11), στο Βήμα, στο Μάκη Προβατά. Λέει: “Πατριωτισμός σημαίνει να σκέπτεσαι εκτός από τον εαυτό σου και τους υπόλοιπους πολίτες της χώρας σου, να ενισχύεις την κυβέρνηση όπου πιστεύεις ότι κάνει το σωστό και να της εναντιώνεσαι όπου κάνει λάθος”

 

ΠΡΙΝ, λοιπόν, ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας και το επιτελείο του, αλλά και οι αντιπολιτευόμενες παρατάξεις, σκεφτούν οτιδήποτε άλλο που οι ίδιοι θεωρούν ως “πατριωτικότερο”, ας ξαναδιαβάσουν τον ορισμό που δίνει ο έγκριτος Αμερικανός καθηγητής Γλωσσολογίας και Φιλοσοφίας.

 

Η ΛΕΞΗ εξάλλου είναι ελληνικότατη και δεν επιδέχεται παρερμηνείες.

(Στ.Γ.Κ., stcloris@yahoo.gr)

 

ΑΛΛΟ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΤΑΞΙΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΑΜΕΙΛΙΚΤΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ!

 

ΝΩΠΗ ακόμη η υπόσχεση ότι, με την άνοδο της Αριστεράς στην κυβέρνηση, τέρμα ο ΕΝΦΙΑ, τέρμα και πολλά άλλα! Όμως, η αναπληρώτρια υπουργός των Οικονομικών κα Νάντια Βαλαβάνη ήταν σαφέστατη προχθές: “Θα πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου όλοι: όχι μόνον αυτοί που μπορούν αλλά κι αυτοί που δεν μπορούν!”

 

ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ μας θυμίζουν μια ανάλογη πολύ παρελθοντική κατάσταση, τότε που εξελέγη (1963) με την Ε.Κ., ως πρωθυπουργός, ο “αριστερός” Γεώργιος Παπανδρέου. Ο επιλεγόμενος και “Γέρος της Δημοκρατίας”.

 

ΕΙΧΕ υποσχεθεί κι αυτός προεκλογικά την κατάργηση ποικίλων πληρωμων στο Πανεπιστήμιο (εγγραφές, εξέταστρα κ.ά.), για τους νεοεισαχθέντες φοιτητές. Οπότε, όταν μετεκλογικά τον ερώτησαν οι δημοσιογράφοι τι θα γίνει με αυτούς που ήδη είχαν πληρώσει ό,τι πλήρωσαν, η απάντησή του ήταν αποστομωτική, ιστορική κι αμίμητη: “Όσοι μεν πλήρωσαν καλώς επλήρωσαν, διότι δεν μας πίστεψαν! Όσοι δεν πλήρωσαν πάλι καλώς δεν πλήρωσαν, διότι μας πίστεψαν!”

 

ΕΤΣΙ, άλλη η σημασία της “πολιτικής” πριν τις εκλογές, και άλλη μετά από αυτές. (Στ.Γ.Κ.)

 

Η ΕΛΠΙΔΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ (;)…

 

ΣΥΜΦΩΝΑ με την δημοσκόπηση της εταιρίας Marc που έκανε για τον Alpha (13-2-15), σχετικά με το πώς θα ήθελαν οι πολίτες να γίνει η διαπραγμάτευση με τους εταίρους, το 56% ζητά έναν “έντιμο συμβιβασμό”, έναντι του 34,3% που ζητά να μείνει ανυποχώρητη η κυβέρνηση στις προεκλογικές της εξαγγελίες, και ενός 7% που ζητά να τηρηθούν όλες οι συμφωνίες της προηγούμενης κυβέρνησης!

 

Ο “ΕΝΤΙΜΟΣ”, λοιπόν, συμβιβασμός είναι το αιτούμενο. Ένας συμβιβασμός εντός της Ευρωζώνης και όχι εκτός της Ε.Ε. Ελπίζουμε και αισιοδοξούμε ότι η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, αν και άπειρη περί της διεθνούς διπλωματίας, θα καταφέρει να επιτύχει ένα όσο το δυνατόν θετικότερο αποτέλεσμα.

 

ΣΕ καμιά διαπραγμάτευση δεν επιτυγχάνεις όσα βάζεις στο τραπέζι. Αυτό είναι και το νόημα του “έντιμου” συμβιβασμού.

 

Ο ΙΔΙΟΣ οκ. Βαρουφάκης παρουσιάζεται αισιόδοξος, απέναντι στον μέγα “άρχοντα” της Ε.Ε., τον αμετακίνητο και αυταρχικό κ. Σόιμπλε. Ξέρετε, ένας “έντιμος” συμβιβασμός παραμένει στην ουσία του στο να έχουν και οι δυο αντιμαχόμενοι την αίσθηση ότι βγήκαν κερδισμένοι από τη διαπραγμάτευση. Το πόσο, θα το κρίνει η Ιστορία. (Στ.Γ.Κ.)

 

 

 

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

 

Κύριε πρόεδρε,

 

Οι μαντινάδες πάνω στην επικαιρότητα “δίνουν και παίρνουν” στο διαδίκτυο, οπότε να και μια δική μας:

 

Με Βαρουφάκη Υπουργό θα κλείσ’ η συμφωνία

κι ας παίζουν τα “παιχνίδια” τους με την Οικονομία!”

 

ΕΡΜΟΛΑΟΣ

 


Σχολιάστε