"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Συναίσθημα και πολιτική (Χ.Ν., 12-2-15)

 

 

 

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

 

ΤΟ ΝΕΑΡΟΝ της ηλικίας, αλλά και το ανέλπιστο της πρωθυπουργίας του -μάλιστα σε δυσκολότατες για τη χώρα συνθήκες- σίγουρα έχουν φορτίσει υπέρμετρα την ψυχοσύνθεση του κ. Τσίπρα.

 

ΕΤΣΙ, δικαιολογείται η συγκινησιακή εικόνα που παρουσίασε στη Βουλή εκθέτοντας τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του. Μάλιστα με τόνους δικαιολογημένης πατριωτικής έξαρσης:

 

“ΖΟΥΜΕ ιστορικές στιγμές -είπε. Στις συνταρακτικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών, την τελευταία λέξη και σφραγίδα, την έβαλε ο ελληνικός λαός. Δεν έκανε ανάθεση ευθύνης. Έκανε κατάθεση ψυχής.
Δεν εξουσιοδότησε κανέναν. Πήρε την τύχη στα χέρια του.
Δεν καταψήφισε.
Τίμησε τις προηγούμενες γενιές που αντιστάθηκαν και αναστήσανε αυτόν τον τόπο και αποταμίευσε ελπίδα για τις γενιές που έρχονται. Δεν αψήφησε απλά τους εκβιασμούς και τα τελεσίγραφα. Όρθωσε το ανάστημά του.

 

ΣΕ ΑΥΤΟΝ τον λαό αξίζει μόνο σεβασμός. Του αξίζει να περπατά περήφανος, του αξίζει να ζει με αξιοπρέπεια. Η σημερινή κυβέρνηση μπορεί απλά να είναι η φωνή αυτού του λαού. Στην τιμή, στην ιστορία και το πολιτισμό που κουβαλά αυτός ο λαός στις αποσκευές του, εμείς μόνο η θέλησή του μπορούμε να είμαστε.

“ΓΙ’ αυτό και δεν πρόκειται να διαπραγματευτούμε την ιστορία μας.  Γι’ αυτό και δεν πρόκειται να διαπραγματευτούμε την αξιοπρέπεια του λαού. Αυτά είναι ιερές και αδιαπραγμάτευτες αξίες.
“ΕΙΜΑΣΤΕ σάρκα από την σάρκα αυτού του λαού, ερχόμαστε μέσα από τις σελίδες της ιστορίας αυτού του λαού, αυτόν τον λαό θα υπηρετήσουμε. Είμαστε κάθε λέξη από το Σύνταγμα αυτής της χώρας. Σε αυτό το Σύνταγμα ορκιστήκαμε, αυτό θα υπηρετήσουμε.”

 

… ΕΙΝΑΙ γεγονός πως, ως λαός, είμαστε περισσότερο συναισθηματικοί από όσο πρέπει. Αν και είμαστε η χώρα που γέννησε τον ορθό λόγο, τις περισσότερες φορές συμπεριφερόμαστε με το συναίσθημα. Θυμηθείτε το δάκρυ του Κων/νου Καραμανλή, του πρεσβύτερου, σχετικά με το όνομα της Μακεδονίας. Αυτός ο ανατολίτικος συναισθηματισμός στην πολιτική, οδηγεί πολλές φορές σε καταστροφικά διλήμματα.

ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ πως στο ΣΥΡΙΖΑ θα επικρατήσουν οι εχέφρονες και όχι οι ευρωσκεπτικιστές που μας θέλουν έξω από την Ε.Ε. και την Ευρωζώνη. Και δεν μπορούμε εσαεί να χωρίζουμε τους Ευρωπαίου σε φιλέλληνες και ανθέλληνες. Δεν μπορεί συνεχώς να λέμε πως μας φταίνε “οι άλλοι” λαϊκίζοντας. Διότι, ωραίος μεν ο λαϊκισμός, αλλά “αποδίδει” μόνο ψήφους. Όχι αποτέλεσμα. Οι λαϊκισμοί  που βασίζονται στη συναισθηματική ανωριμότητα του (κάθε) λαού αποτελούν πηγή εκμετάλλευσης της βούλησής του από όλα τα πολιτικά κόμματα.

ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΕΣ καταστάσεις, όπως είναι η εξωτερική μας πολιτική τώρα, δεν χωρούν “διγλωσσίες” και αυθορμητισμοί. Ο άκριτος  ενθουσιασμός και το άμετρο πολιτικό πάθος είναι κακοί σύμβουλοι. «Δεν υπάρχουν εθνικά δίκαια, μόνον συμφέροντα», υποστήριζε ο Ελευθέριος Βενιζέλος -και όχι μόνο. Κι αυτό ας το έχουν υπόψη τους όλοι οι εκπρόσωποί μας που επισκέπτονται τις αυλές του κόσμου. (Στ.Γ.Κ., stcloris@yahoo.gr)

 

ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ

  • “Ό,τι δεν δηλώνεται, θα κατάσχεται” (Νάντια Βαλαβάνη, αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών)

ΘΑ ΔΟΥΜΕ άραγε ποτέ ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα στο οποιο ο καθένας θα πληρώνει τους φόρους που του αναλογούν; Θα δούμε ποτέ τους φοροφυγάδες και τους φοροαποφεύγοντες να πληρώνουν; Θα δούμε επιτέλους να ελαφρύνονται κάπως τα αιώνια φορολογικά “υποζύγια”, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι;

Η ΦΟΡΟΑΠΟΦΥΓΗ είναι ένα από τα “εθνικά μας σπορ”! Η εκτεταμένη δε φοροδιαφυγή στην Ελλάδα είναι γνωστή και στην Ε.Ε. Γι αυτό υπάρχει πάντα η βαριά καχυποψία, για τις πραγματικές προθέσεις της (εκάστοτε) ελληνικής κυβέρνησης. Είναι σε θέση να την πατάξει ή θα πνιγεί στις υποσχέσεις της; Το φορολογικό σύστημα κάθε χώρας είναι θέμα πολιτικής βούλησης. Και μακάρι να την έχουν οι ημέτεροι κυβερνώντες.

ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ που προκαλούν την φοροδιαφυγή είναι πολλοί. Κι αν θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να λύσει τον “γόρδιο δεσμό”, οφείλει να ξεκινήσει από αυτούς: καατά πρώτον πρέπει να απλοποιηθεί επιπλέον το φορολογικό σύστημα και να γίνει πιο κατανοητό. Έπειτα πρέπει να γίνει απόλυτα δίκαια η κατανομή των φορολογικών βαρών, και τέλος να υπάρχει ανταποδοτικότητα αυτών των φόρων, με την ύπαρξη ενός κοινωνικού κράτους. Μόνον έτσι θα υπάρχει εμπιστοσύνη του πολίτη προς το κράτος…

ΑΝ  δεν δημιουργήσουμε τις πρϋποθέσεις για ένα οικονομικά αύταρκες, σοβαρό και αξιοσέβαστο  κράτος, με κυρίαρχες αρετές την αξιοκρατία, την ισονομία, την αυστηρή πάταξη της φοροδιαφυγής με μια δίκαιη φορολόγηση, θα είναι αδύνατο να πάμε μπροστά ως χώρα… Είναι δε περισσότερο από ποτέ αναγκαία  μια νίκη στη μάχη  κατά της φοροδιαφυγής, ώστε να αποκτήσουμε και τη χαμένη αξιοπιστία μας στον καίριο αυτό τομέα, απέναντι στους εταίρους μας. (Στ.Γ.Κ.)

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

ΣΥΜΦΩΝΑ με προχθεσινή μετεκλογική δημοσκόπηση της Alco (topontiki.gr), “το 75% των Ελλήνων υποστηρίζει τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους εταίρους”.

 

ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, όπως και στην οικονομία, τα πάντα εξαρτώνται από την ψυχολογία του λαού. Μια ψυχολογία που μεταφέρεταιεύκολα και στους πολιτικούς. Όπως και το αντίστροφο. Το ζούμε κάθε μέρα με τους ριζοσπαστισμούς μιας κυβέρνησης σε όλα τα μέτωπα. Περισσότερο δε με τους εταίρους μας.

 

ΠΡΑΓΜΑΤΙ, οι πολιτικοί που αποδεικνύονται στην πράξη αντάξιοι της ιστορικής ευθύνης που αναλαμβάνουν και είναι συνεπείς σε όσα έλεγαν προεκλογικά, κατορθώνουν να επαναφέρουν την πολιτική στη σωστή διάστασή της. Όπως και τον πολίτη αυτής της χώρας στο ρόλο του.

 

ΕΙΝΑΙ η πρώτη φορά που, μετά από 5 μνημονιακά χρόνια, ο Έλληνας αισθάνεται ότι “κάποιος νοιάζεται” και γι αυτόν, κάποιος μιλάει τη γλώσσα του. Για πρώτη φορά δεν ακούμε μόνο την άποψη της Ε.Ε., αλλά και τις αντιρρήσεις μας.

 

ΜΑΚΑΡΙ, το νέο ψυχολογικό κλίμα που διαμορφώνεται ενωτικά, να δώσει μια ώθηση ώστε να βγούμε ομαλά και επ’ ωφελεία όλων μας από το τέλμα. Οι λεπτές ισορροπίες ελπίζουμε να είναι ικανές, ώστε να αποφύγουμε ολοκληρωτικά το… αναμενόμενο (από πολλούς κερδοσκόπους) “ατύχημα”. (Στ.Γ.Κ.)

 

 

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

Κύριε προεδρε,

 

Η συνάντηση/σύγκρουση του ημέτερου, ρηξικέλευθου αλλά ωραίου (όπως αποδεικνύεται) Υπουργού Οικονομικών, κ. Γ. Βαρουφάκη, με τον ηγεμονικό, άτεγκτο ομόλογο του της Γερμανίας, τον κ. Σόιμπλε, δεν έβγαλε ούτε “γοητεία” ούτε εκπλήξεις: Ο μεν κ. Σόιμπλε μίλησε με οικονομικούς ψυχρούς και τιμωρητικούς όρους, ο δε κ. Βαρουφάκης μίλησε με πολιτικούς και ανθρωπιστικούς όρους!

 

Έτσι, ο μεν κ. Σόιμπλε διαπίστωσε ότι στο μόνο που συμφώνησαν οι δυο άνδρες είναι ότι “διαφωνούν σε όλα”, ενώ ο κ. Βαρουφάκης αντιλήφθηκε ότι ούτε καν συμφώνησαν στο ότι διαφωνούν!

 

Ας ελπίσουμε ότι στη συνεχιζόμενη σύγκρουση του παλιού με το νέο (στο Eurogroup), θα υπάρξει στοιχειώδης συμβιβασμός.

 

ΕΡΜΟΛΑΟΣ

 

 

 

Υ.Γ. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στο συμμαθητή, συμπαιδοπολίτη και αδελφικό φίλο, τον Θωμά Γ. Ηλιόπουλο, που αναδημοσίευσε, δυο από τα παραπάνω σχόλια μας, με την προσθήκη των επόμενων δικών του σκέψεων, στην εφημερίδα της Αυστραλίας”Νέος Κόσμος”, 20-2-15, και στη στήλη του “Σκεπτόγραμμα”]:

“Τα παραπάνω σκέψεις ,κρίσεις , συναισθήματα και ψυχολογική ανάταση στα «Χανιώτικα Νέα» και τον «Εφήμερο Λόγο» (12-02-15), (stcloris.gr), είναι του παιδικού φίλου, συμμαθητή και συνάδελφου καθηγητή, Σταύρου Καλαϊτζόγλου, τρόφιμοι και οι δύο στην Παιδόπολη Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης, στενοί φίλοι στην υπόλοιπη ζωή μας μέχρι την αφυπηρέτησή μας από το Δημόσιο Εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδας του πρώτου και της Βικτώριας του δεύτερου. Ο Λόγος αυτός μαρτυρεί μια κοινή μοίρα για μια Ελλάδα που ονειρευόμαστε ότι μπορεί να υπάρχει όπου ο αλληλοσεβασμός είναι αμοιβαίος και η αλληλοεκτίμηση κοινή. Μακάρι να μπορέσουμε όλοι μας να την δούμε!) – (Θ.Γ.Η.).

 

 

 

 

 

 

 


Σχολιάστε