"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Συριζιώτικα (Χ.Ν., 3-2-15)

 

 

 

Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

ΜΕ ΜΙΑ πολυετή διεργασία στο κόμμα, με «ωρίμανση» της ελληνικής κοινωνίας και φυσικά με μια επίπονη προσπάθεια σύγκλισης των ποικίλων απόψεων των «συνιστωσών» του, ώστε να εξευρεθεί ένας κοινός τόπος έκφρασης και δράσης, ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα κατόρθωσε να βρίσκεται στην κυβέρνηση.

 

ΕΚΘΕΤΟΣ σε όλα τα προβλήματα, μέσα και έξω από τη χώρα, που παραμένουν χρόνια και άλυτα. Οι ρηξικέλευθες δηλώσεις του νέου Υπουργού Οικονομικών κ. Βαρουφάκη προκάλεσαν αναταράξεις σε όλο τον κόσμο, αλλά ταυτόχρονα και «δεύτερες σκέψεις» για μια πιο ορθολογική και ανθρώπινη αντιμετώπιση της παγκόσμια κρίσης. Δεν είναι τυχαίες οι θετικές δηλώσεις αξιωματούχων της Ευρωζώνης και της Ε.Ε., ούτε πολύ περισσότερο φυσικά του προέδρου των Η.Π.Α., κ. Μπαράκ Ομπάμα!

 

ΤΑ πάντα τώρα αποτελούν μια πρόκληση για αλλαγή. Με μοχλό τον «άλλο τρόπο» που προτείνει η ελληνική αριστερά. Ή, έχοντας υπόψη κι αυτόν τον τρόπο.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ με την εντυπωσιακή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, ο ιστορικός και καθηγητής του Πανεπιστημίου Columbia Μαρκ Μαζάουερ λέει: «Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δεν συμβολίζει την αποκήρυξη της Ευρώπης, αλλά τον επαναπροσδιορισμό της». Κι αυτό είναι η ουσιαστικότερη ερμηνεία μιας πολυαναμενόμενης μεταστροφής της ευρωπαϊκής κοινωνίας και πολιτικής. Είναι αλήθεια επίσης ότι ο ελληνικός λαός ψήφισε τον ΣΥΡΙΖΑ να βρει λύσεις μέσα στην Ευρώπη, και με το ευρώ ως νόμισμα!

 

ΕΤΣΙ, μετά από 5 χρόνια ασφυκτικής –στην ουσία εξοντωτικής-λιτότητας, ήλθε η ώρα να αλλάξουν οι ισχύουσες πολιτικές, ώστε ο άνθρωπος, ο Ευρωπαίος Πολίτης, να ξαναμπεί στο κάδρο της ζωής, του πολιτικού ενδιαφέροντος. Δεν είναι το άπαν η οικονομία.

 

ΣΤΗΝ πολιτική, ιδιαίτερα στη διεθνή διπλωματία οι λέξεις «αμοιβαίος συμβιβασμός» είναι η πιο πιο ενδεδειγμένη και αποδοτική στάση, όταν δεν μπορείς να κερδίσεις περισσότερα. Η «συμφωνία-γέφυρα» του κ. Βαρουφάκη αποβλέπει σε κάτι τέτοιο επί του παρόντος. Οι εξελίξεις τρέχουν, το ενδιαφέρον μέγιστο, η πολιτική ξαναποκτά ενδιαφέρον. (Στ.Γ.Κ.)

 

«ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΚΑΛΟ»

Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Μαρκ Μαζάουερ σχετικά με την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα υπογραμμίζει και τα εξής: «Το σκεπτικό που βρίσκεται πίσω από το αποτέλεσμα στην Ελλάδα (εκλογές 25ης Ιαν. 2015) βασίζεται σε μια απλή διαπίστωση: το οικονομικό τραύμα από την κρίση που έχει πλήξει την Ελλάδα καταστρέφει την κοινωνία. Με την ανεργία των νέων πάνω από το 50%, μια ολόκληρη γενιά οδηγείται στον αποκλεισμό. Την ίδια ώρα, η ιδέα του κοινού καλού θυσιάζεται μέσα από εξαναγκαστικές πωλήσεις κρατικών περιουσιακών στοιχείων και επιχειρήσεων, με ορατό το ενδεχόμενο της οικολογικής καταστροφής. Αυτή η εμπειρία της λιτότητας και ο αντίκτυπος της ένωσε μαζί διαφορετικές τάξεις και ηλικίες…».

 

ΠΡΑΓΜΑΤΙ, ενώ στις εκλογές του 2012, μπροστά στο φόβο του Grexit, οι μεγάλες ηλικίες ψήφισαν τα παλιά «παραδοσιακά» κόμματα, σ΄αυτές ακόμη και οι ηλικίες άνω τω 60 ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ. Σε μεγάλο ποσοστό. Τελικά, η «ριζοσπαστική» ρητορική του κόμματος (ρήξη σε όλα) επέτρεψε στην κοινωνία να συνειδητοποιήσει -περισσότερο στην πράξη σήμερα- ότι η αλαζονεία των ηγεμόνων της Ευρώπης αποτελεί μια μπλόφα που αποσκοπεί στο να τρομάζει και να εκβιάζει τα εκλογικά αποτελέσματα σε μικρές χώρες, όπως η Ελλάδα. Για το συμφέρον οριεμένων.

 

ΕΤΣΙ, θα μπορούσε κανείς να πει ότι η ραγδαία άνοδος του Σύριζα και η συνακόλουθη ανάληψη της εξουσίας από αυτόν, δεν αποτελεί συνειδητή επιλογή της πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας. Είναι αποτέλεσμα τραγικών λαθών των προηγούμενων και τωρινών συγκυριών, αλλά και μεταστροφής της ελληνικής κοινωνίας σε κάτι άλλο («ας τους δοκιμάσουμε κι αυτούς»).

 

ΟΠΩΣ το 1981 οι ψηφοφόροι του Ανδρέα δεν ήταν από πεποίθηση όλοι τους σοσιαλιστές, το ίδιο και σήμερα, το 36,44% που ψήφισε τον ΣΥΡΙΖΑ σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να λογισθεί ότι πρόκειται για αριστερούς!

 

ΜΕ ΜΙΑ τέτοια εύθραυστη πλειοψηφία, λοιπόν, απαιτούνται γρήγορες κινήσεις. Σε όλους τους τομείς. Ιδιαίτερα στα οικονομικά. Ο κόσμος επιθυμεί συγκροτημένες απόψεις και δράσεις καθώς και ειλικρίνεια προθέσεων. Κυρίως απαιτεί σεβασμό και προστασία του «κοινού καλού» (την περιουσία του έθνους), πολύ δε περισσότερο τον σεβασμό προς τον απλό πολίτη. (Στ.Γ.Κ.)

 

ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

-Παλιές οι ξύλινες κολόνες ηλεκτροφωτισμού στο παλιο λιμάνι (φωτο, 1). Εκτεθειμένες στην αρμύρα της θάλασσας και τους ισχυρούς ανέμους. Όσο γραφική κι αν είναι η εικόνα τους, νομίζουμε πως ένα ρετουσάρισμα ή στην ανάγκη μια αντικατάστασή τους θα ήταν καλύτερα.

 

-Δεν ξέρω να υπάρχει σε άλλη πόλη, τόσο καλλιτεχνικός εμπορικός τοίχος (φωτό, 2)… Ευφάνταστο και πολύπονο το εγχείρημα που δείχνει ένα κρυφό μεράκι και απέραντη αγάπη για το βιβλίο και την αγορά του. Η κα Μαρία Κ., γνωστή στο χανιώτικο κοινό από παλαιότερες τηλεοπτικές εκπομπές λόγου («Λόγον Ποιώ») σε τοπικό κανάλι, αλλά και από τα βιβλία που έχει γράψει, καταγράφει και δημιουργεί με ευχέρεια πολλές και αξιόλογες μαντινάδες. Άλλες σχετικές με την ωφελιμότητα του βιβλίου και της ανάγνωσης, άλλες για τον έρωτα, και πάντα για τη ζωή και τους καημούς του Κρητικού. (Στ.Γ.Κ.)

 

 

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

 

Κύριε πρόεδρε,

 

Δυσάρεστη η είδηση της κατάρρευσης λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων του ιστορικού Γεφυριού της Πλάκας στα Τζουμέρκα (Ήπειρος).

Ελπίζουμε αντίθετα, παρά τις ισχυρές και «βροντώδεις» πιέσεις των Ευρωπαίων, να μη «καταρρεύσει» όπως κατέρρευσε ο θεσμός της τρόικα, και η υπό κατασκευή «ενδιάμεση γέφυρα» της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με τους δανειστές μας.

 

Ευχόμαστε ολόψυχα να αντέξει.

 

ΕΡΜΟΛΑΟΣ

 

 


Σχολιάστε