"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Πολιτικός ονειροκρίτης (Χ.Ν., 5-1-15)

 

 

Πολιτικοί Ονειροκλειδοκράτορες

 

  • Το μέλλον είναι ένας βολικός τόπος για να κρύψουμε εκεί τα όνειρά μας” (Anatole France, διάσημος Γάλλος συγγραφέας, 1844-1924)

 

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΑ των πιο μύχιων και αμαρτωλών επιθυμιών μας ή μήπως είναι μηνύματα των Θεών; Προάγγελοι της ζωής ή μήπως προπομποί των δεινών μας;

 

ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ, από τη στιγμή που ο άνθρωπος συνειδητοποίησε την ύπαρξή τους, έστω και σαν «σπασμένες» φαντασιώσεις, δεν έπαψαν να παίζουν ρόλο στη ζωή του. Όμως, ο ορθολογισμός που επικρατεί στην ανθρώπινη σκέψη- κυρίως από την εποχή του Καρτέσιου (Descartes, 1596-1650)- δεν επιτρέπει μια «σοβαρή» αντιμετώπιση του βασικού στοιχείου που περικλείει κάθε όνειρο: του αφηρημένου.

 

ΠΙΣΤΕΥΕΙ ή δεν πιστεύει κανείς σ΄αυτά, πάντα θα γοητεύουν ή θα προκαλούν δέος: «-Είδα, ψες βράδυ στ’ όνειρό μου…», λέει κι ο ποιητής. Και βλέπουμε ή «ζούμε» («Η Αλίκη στη χώρα των Θαυμάτων») τα πιο απίθανα όνειρα. Κι ας μην υπάρχει τίποτε στον κόσμο τους που να ανταποκρίνεται στο δικό μας. Πολλοί προσπάθησαν να τα ερμηνεύσουν, άλλοι να τα αποκωδικοποιήσουν με “κλειδιά ονείρων». Αυτά θα παραμένουν ανεξήγητα, ενώ κάθε ερμηνεία τους θα είναι αυθαίρετη. Ακόμη και η ψυχανάλυση που δίνει μεγάλη σημασία στην περιγραφή τους, το κάνει για να εκμαιεύει τις υποσυνείδητες σκοτεινές εκφάνσεις της προσωπικότητάς μας.

 

…ΕΜΕΙΣ, σήμερα, χάριν παιδιάς και διασκέδασης των φόβων που γεννά ο νέος χρόνος (2015), κάνουμε μια μικρή πολιτική ονειροκρισία, ενόψει και των εκλογών:

 

Α

Αγκαλιά: Αν δείτε αγκαλιάσματα, όπως του Σαμαρά με τον Βενιζέλο, του Στ. Θεοδωράκη με τον Λυκούδη, ή του Τσίπρα με τον μπάρμπα-Φώτη, μην παραξενευτείτε. Στην πολιτική όλα είναι επιτρεπτά, ακόμη κι οι πιο “ετερόκλητοι” προεκλογικοί εναγκαλισμοί. Προέχουν οι ψψήφοι.

 

Β

Βάλτος: Αν δείτε ότι περπατάτε σε βαλτώδεις ιδεολογικά πολιτικές περιοχές και μένετε αναποφάσιστος ποια να ακολουθήσετε, σημαίνει πως ήδη υποφέρετε από νοητική δυσκαμψία: λόγω μεν “μεταρρυθμιστικής” και φορομπηχτικής κόπωσης, αλλά και ασυναρτησίας των υποσχομένων από την αντιπολίτευση.

 

Γ

γάμος: Αν κάποιος αρχηγίσκος κομματιδίου δει στον ύπνο του απροσδόκητο «γάμο» με την Αριστερά ή τη Δεξιά, είναι κακός οιωνός! Θα το «σκάσει» η νύφη! Αν ο γάμος συνοδεύεται από ταμπουρλα, «ζουρνάδες» ή πεντοζάληδες με κρητικές λύρες, το διαζύγιο είναι αναπόφευκτο.

 

Δ

Δημοσκόπηση: Όποιος πολιτικός ονειρεύεται ότι πάει καλά στις δημοσκοπήσεις, οφείλει κάθε μέρα να ανάβει καντήλια στον Άγιο Λαό, αντί να «κατεβάζει καντήλια» στον Τύπο και τα ΜΜΕ.

 

Ε

Εκλογές: Αν δείτε στον ύπνο σας ότι βρεθήκατε μπροστά σε κάλπη, μη τρομάξετε! Προσέξετε τι θα ψηφίσετε γιατί υπάρχει κίνδυνος να αντιμετωπίσετε απρόσμενες καταστάσεις που θα σας ζημιώσουν πολύ.

Ζ

Ζάρια: Γενικά, τα ζάρια στην πολιτική δεν προμηνύουν τίποτε το θετικό. Ο Σαμαράς έριξε «μια ζαριά καλή» για την (ήδη αποτυχημένη) εκλογή νέου ΠτΔ. Αν, τελικά η ζαριά, θα του «κάτσει» στις εκλογές, θα φανεί από τον αριθμό των αυτογκολ του ΣΥΡΙΖΑ (αντιφατικές δηλώσεις στελεχών του).

Η

Ηθοποιός: Αν δείτε στον ύπνο σας ότι είστε ηθοποιός, μη ταράσσεστε. Ζωή και πολιτική συνιστούν παλκοσένικο, όπου παίζουμε τους «ρόλους» μας. Αν μάλιστα ισχυριστείτε ότι «δολίως χρηματιστήκατε» και το κάνετε θέμα στα κανάλια, ε, τότε να είστε σίγουρος ότι η κακή «ηθοποιία» θα σας βλάψει ανεπανόρθωτα.

Θ

θέατρο: Αν δείτε στόν ύπνο σας ότι συμμετέχετε σε πολιτικό θέατρο, τούτο σημαίνει μεν μεγάλη ευχαρίστηση αν πρόκειται για κωμωδία, αλλά αλίμονό σας αν το γυρίσετε σε φαρσοκωμωδία, δίκην Χαϊκάλη.

Ι

ιστός: Το να ονειρευτείτε ιστούς (αράχνης, διαφθοράς ή διαδίκτυου) είναι προμήνυμα ότι, άσπονδοι πολιτικοί φίλοι, σάς «την έχουν στημένη».

 

Κ

καρέκλα: Αν δείτε στ’ όνειρο σας ότι κάποιος παίρνει την καρέκλα σας (υπουργικό ή βουλευτικό θώκο), σημαίνει πως θα καταπιεστείτε πολύ από οπαδούς σας, για τα πιο ανομολόγητα ρουσφέτια για να σας ξαναψηφίσουν.

 

Λ

λάσπη: Αν ονειρεύεστε πως περπατάτε σε λάσπη, σημαίνει πως θα σας κηλιδώσουν ανεπανόρθωτα. Θα χάσετε την εμπιστοσύνη φίλων και οπαδών, με συνέπεια δικαστικές προσφυγές και ταλαιπωρίες.

 

Μ

μάσκα: Αν δείτε στον ύπνο σας πως φοράτε μάσκα (όχι του κόμματος), σημαίνει πως η καλή σας πρόθεση να βοηθήσετε κάποια αγαπημένα σας πρόσωπα ρουσφετολογικά θα παρεξηγηθεί.

 

Ν

νήμα: Το κόψιμο νήματος στα όνειρα σημαίνει επιτυχία στις εκλογές. Αν όμως το νήμα είναι χοντρό σκοινί, σημαίνει πνιγμό στα απόνερα της φιλοδοξίας σας.

 

Ξ

ξεπούλημα: Αν δείτε στον ύπνο σας ότι ξεπουλάτε λιμάνια, αεροδρόμια κ.λπ., σημαίνει ότι θα δεχθείτε μεγάλη κατακραυγή. Πιθανόν να σας πάνε και στα δικαστήρια.

 

Ο

ομελέτα: Αν ονειρεύεστε πως τρώτε ομελέτα, σημαίνει πως θα κάνετε αχταρμά τις πεποιθήσεις σας, οπότε είναι καιρός να εξηγηθείτε στους ψηφοφόρους σας.

 

Π

παράδεισος: Αν δείτε στον ύπνο σας “αριστερό” πορτοκαλόχρου παράδεισο, είναι σημάδι πως έχετε απογοητευθεί από τον καπιταλισμό, την Ε.Ε., το ευρώ και αναζητείτε οτιδήποτε άλλο. Όμως κάθε παράδεισος ενέχει και την κρυμμένη, καυτή και άγνωστη Κόλασή του.

 

Ρ

ρινόκερος: Αν δείτε ρινόκερο στον ύπνο σας, είναι σημάδι ότι τα παχύδερμα της πολιτικής σάς περικυκλώνουν επικίνδυνα. Προσοχή στον κυνισμό τους.

 

Σ

σαμάρι: Αν δείτε σαμάρι πάνω σας, προμηνύονται δυσάρεστες εξελίξεις σχετικά με τη φοροδοτική ικανότητά σας: με οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση οι φόροι θα αυξηθούν.

 

Τ

τούνελ: Αν δείτε ότι περνάτε μέσα από τούνελ, με κάρο που έχει πορτοκαλί ρόδες, σημαίνει ότι θα γυρίσετε στη δεκαετία του 1950. Αν είστε σε γαλάζιο όχημα, τότε το φως που θα περιμένετε θα απομακρύνετε συνεχώς. Σαν ουράνιο τόξο!

 

Υ

ύφεση: Αν ονειρευτείτε κι άλλη ύφεση, τότε θα προκύψουν πάρα πολύ δυσάρεστες αλλαγές στη ζωή σας υπό την πίεση της Ε.Ε. , αλλά και της (οποιασδήποτε) νέας κυβέρνησης.

 

Φ

φακίρης: Αν ονειρευτείτε Ινδό φακίρη πάνω σε καρφιά, προμηνύεται ασυνήθιστη ζωτικότητα στο κόμμα που θα ψηφίσετε. Ετοιμαστείτε για ταχυδακτυλουργικά πολιτικοοικονομικά «κόλπα» (grosso colpo).

 

Χ

χρεοκοπία: Αν δείτε στο όνειρό σας επιστροφή στη δραχμή, σημαίνει ότι οι Λαφαζανιστές ήδη έπιασαν τα πόστα στο Υπουργείο Οικονομικών!

 

Ψ

 

Ψαλίδα: Το ψαλίδι στον ύπνο σας είναι κακός οιωνός. Το ανοιγοκλείσιμο της δημοσκοπικής ψαλίδας μέχρι τη μέρα των εκλογών, θα είναι, κατά κάποιο τρόπο, ο φόβος κι ο τρόμος κυβερνώντων και αντιπολιτευομένων.

 

Ω

 

ώρα: Αν δεις ότι σκέφτεσαι ανελλιπώς την ώρα των εκλογών, ή λογαριάζεις μια-μια τις υπόλοιπες ώρες του κόμματός σου, θα περάσεις στεναχώριες. Θα απογοητευθείς. Ώρα για ανανέωση…

Κατά τα άλλα, Καλή και «ΟΝΕΙΡΙΚΗ» Χρονιά σε όλους!

 

 

 

 


Σχολιάστε