"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Μικρός απολογισμός(Χ.Ν., 1-1-15)

 

 

 

ΜΙΚΡΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ-2014

 

ΜΕ ΤΗΝ προκήρυξη των εκλογών για την 25η Ιανουαρίου, η νέα χρονιά μάς κάνει ποδαρικό φορτωμένη με μεγαλύτερη αστάθεια: παγκόσμια και εθνική, πολιτική και οικονομική, ατομική και κοινωνική.

 

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΠΟΛΙΤΙΚΗ δίνη του 2014 κληρονομείται και στο νέο έτος. Ισχυρές οικονομίες συγκλονίζονται, πόλεμοι βρίσκονται σε εξέλιξη, νομίσματα “αλληλοσπαράσσονται”, αεροπλάνα εξαφανίζονται με το πλήρωμά τους, ή καταρρίπτονται μυστηριωδώς. Φυσικές ή τεχνικές καταστροφές ανά τον κόσμο συμπληρώνουν τη ζοφερή εικόνα.

 

ΗΔΗ το 2014 αποχαιρετά τη χώρα μας με ένα πολύνεκρο ναυτικό ατύχημα και μια τρις αποτυχημένη εκλογή ΠτΔ. Στο προσκήνιο η ακραία πόλωση των κομμάτων εξουσίας, ενώ η στοιχειώδης συναίνεση στην οποία ήλπιζαν οι εχέφρονες πολίτες, πετάχτηκε στα σκουπίδια!

 

ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ, εδώ και μήνες, έχουμε μια νέα, ελπιδοφόρα δημοτική αρχή που υπόσχεται πολλά, με τους νέους ανθρώπους της.

 

Η ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ περίοδος που ξεκίνησε προ πολλού, ελπίζουμε πως θα είναι και μια ευκαιρία να ακούσουμε τους απολογισμούς των ιθυνόντων. Οι της συγκυβέρνησης θα μας πουν τι έκαναν, ή τί δεν τους άφησε η αντιπολίτευση να κάνουν, ο ΣΥΡΙΖΑ θα θριαμβολογήσει για το ότι “έσυρε” την κυβέρνηση στις εκλογές, αλλά και για το “τέλος” (;) των μνημονίων. Και οι δυο θα μας μιλούν με όρους “καταστροφής”, ενώ η χώρα γύρω τους θα βυθίζεται ολοένα περισσότερο σε μια ανυπόφορη πραγματικότητα.

 

…ΟΜΩΣ, οι απολογισμοί στη ζωή γίνονται για να δούμε πού πετύχαμε και πού όχι, ώστε να διορθώσουμε τα ημαρτημένα (και με τις εκλογές), και να θέσουμε νέους στόχους. Χρειάζεται ειλικρίνεια στον αυτοέλεγχό μας (αυτοκάθαρση για τα κόμματα) που συνήθως δεν επιτρέπουμε στον εαυτό μας.

 

ΕΙΔΙΚΑ στην ελληνική πολιτική, λέξεις όπως “ειλικρίνεια”, “αλήθεια”, “ευθύνη” κ.ά., μπαίνουν εύκολα στους απολογισμούς, αλλά η μοίρα τους είναι να… επαναλαμβάνονται ατόφιες κάθε χρόνο αφού κανείς πολιτικός δεν πιστεύει σ΄αυτές. Έτσι, το δράμα (greek passion) με την κρίση συνεχίζεται! (Στ.Γ.Κ.)

 

Η ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ ΜΙΑΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ

 

Η ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ μας απέναντι στους ψυχρούς αριθμούς των νεκρών εξαρτάται κυρίως από την… απόσταση του συμβάντος, την εθνικότητα ή τη φυλή των θυμάτων. Όταν πρόκειται για ένα τραγικό γεγονός που συμβαίνει στην άλλη άκρη της γης, άσχετα από το μέγεθος των νεκρών, απλά λέμε “τους καημένους…”, και γυρίζουμε σελίδα ή αλλάζουμε κανάλι. Το ίδιο συμβαίνει και με τους λαθρομετανάστες (τους ταξιδιώτες που δεν έχουν “χαρτιά” ), για την τύχη των οποίων ελάχιστα ενδιαφερόμαστε ως πολιτεία, κοινωνία και άτομα. Την ανθρώπινη υπόστασή μας, ευτυώς, διασώζουν μερικές ΜΚΟ και φορείς εθελοντισμού.

 

ΣΤΗ ναυτική τραγωδία του “Νόρμαν Ατλάντικ”, μόλις τώρα αρχίζει να μας ανησυχεί ο πραγματικός αριθμός των νεκρών, που κάθε λίγο και λιγάκι μαθαίνουμε ότι αυξάνεται. Όταν δίπλα στους (άλλοτε) οκτώ νεκρούς πιθανολογούνταν -μέχρι προχθές- και λίγες δεκάδες άλλοι αγνοούμενοι, μόνον τότε άρχισε να αλλάζει ο τρόπος αντιμετώπισης της κατάστασης, αλλά και οι συναισθηματικές φορτίσεις μας. Εδώ, έχουμε μια μεγάλη ναυτική τραγωδία. Με αυξανώμενα θύματα (13 τώρα), εξαιτίας της ανικανότητας, της αποδιοργάνωσης και του ανευθυνοϋπεύθυνου που χαρακτηρίζει δεκαετίες τους αρμοδίους. Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα και πολύ φοβόμαστε πως τελικά θα μείνουν αναπάντητα. Όσο κι αν, έστω και καθυστερημένα, επενέβησαν οι δικαστικές αρχές… (Στ.Γ.Κ.)

 

ΝΕΟ-ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ

 

ΕΙΝΑΙ προφανές ότι, στα ελάχιστα χρονικά περιθώρια που έχουν τα κόμματα να οργανωθούν, να συσπειρωθούν, να κάνουν συμπράξεις, να “εμπλουτίσουν” τα ψηφοδέλτιά τους κι από άλλους χώρους, θα υπάρξουν πολλά παρατράγουδα, πολύ παρασκήνιο, περισσότερες ζυμώσεις.

 

ΕΙΝΑΙ προφανές επίσης ότι το κόμμα που θα πρέπει να προσέξει πολύ τις κινήσεις “σύνθεσης” που θα κάνει για να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Με το βλέμμα στις εκλογές είχε ήδη ξεκινήσει, εδώ και μήνες, “ανοίγματα”. Γνωστή η βούληση της Κουμουνδούρου για ψηφοδέλτια λεγόμενα «ανοιχτά, πολυσυλλεκτικά, ελκυστικά στη κοινωνία»… Οψόμεθα!

 

ΟΠΩΣ, πριν σχεδόν 4 δεκαετίες, ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε καταστήσει το ΠΑΣΟΚ ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα (“αφήστε όλα τα λουλούδια να ανθίσουν”!), στον ίδιο δρόμο βαδίζει κι ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα. Εξάλλου μια από τις συνιστώσες του αφορά στους παλαιο-ΠΑΣΟΚους…

 

ΤΟ ΘΕΜΑ όμως είναι πόσο “αριστερό” κόμμα θα μείνει ένα τέτοιο συνονθύλευμα τάσεων, αλλά και τι θα εκπροσωπεί ως ενιαία ιδεολογία τελικά, όταν οι πάσης φύσεως τυχοδιώκτες, άστεγοι κομματικά πολιτικοί, θα συνωστίζονται για μια θέση στα ψηφοδέλτιά του; Αλλά και τι αντιστάσεις θα έχει ένα τέτοιο κόμμα, να λέει όχι, όταν στόχος του θα είναι η “αυτοδυναμία”; (Στ.Γ.Κ.)

 

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

 

Κύριε πρόεδρε,

Το 2014 μας αφήνει με σεισμούς, λιμούς, λοιμούς, καταποντισμούς και πολικό ψύχος.

Το 2015 μπαίνει με τα ίδια άσχημα του περασμένου χρόνου, συν τις εκλογές και μια… πολωτική ψύχωση για την εξουσία!

Στο ελάχιστο περιθώριο που αφήνουν τα παραπάνω, ευχόμαστε Καλή Χρονιά, Καλή Υγεία, και όπως πάντα μια “Καλή Ελπίδα”!

ΕΡΜΟΛΑΟΣ

 

 


Σχολιάστε