"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Προς τις εκλογές (Χ.Ν., 30-12-14)

 

 

 

ΩΣΤΕ ΠΑΜΕ ΣΕ ΕΚΛΟΓΕΣ…;

ΜΕΤΑ τη δυστοκία για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας, και το προφανώς αναμενόμενο από όλους αρνητικό αποτέλεσμα (168 “Ναι” έναντι 132 “Οχι”) ετοιμαζόμαστε πια για εθνικές εκλογές.

ΠΩΣ έχει η κατάσταση τώρα; Τα κόμματα όλα, πλην του ΚΚΕ, βρίσκονται σε αναβρασμό από τις επικείμενες δια-κομματικές ζυμώσεις. Πολλοί βουλευτές (Ανεξάρτητοι, των ΑΝ.ΕΛ. και της ΔΗΜ.ΑΡ.) ήδη ψήφισαν “παρών” έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού τους τις μεταπηδήσεις τους στο ΣΥΡΙΖΑ! Αν ο κ. Γ. Παπανδρέου ανακοινώσει την ίδρυση νέου κόμματος, το παλιό ΠΑΣΟΚ-νέα “Ελιά” (Βενιζέλος), θα έχουν έναν πρόσθετο αντίπαλο, για τη… διάλυση μιας ιστορικής παράταξης. Η Ν.Δ. μάλλον θα διατηρήσει τα ποσοστά στα οποία κινείται τελευταία, αφού ξέρουμε πως η δεξιά στην Ελλάδα ποτέ, υπό ομαλές συνθήκες, δεν ξεπερνούσε το 30%…

ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ είναι η δεξαμενή που θα δεχθεί (;) πολλούς άστεγους βουλευτές, ενώ προβλέπεται πως και η “Χ.Α.” θα παρουσιάσει νέα δυναμική.

ΟΛΑ δείχνουν ότι μπαίνουμε σε μια κρίσιμη καμπή. Ή θα έχουμε μια ουσιαστική αλλαγή στην πολιτική αντιμετώπιση της κρίσης, ή θα βυθιστούμε σε ένα οικονομικό χάος “πειραματιζόμενοι”, σαν μαθητευόμενοι μάγοι, σε έναν ασταθή κόσμο.

ΜΑΚΑΡΙ να βγουν νέοι άνθρωποι στο προσκήνιο, άνθρωποι μέσα από την κρίση, οι οποίοι να μπορέσουν με νέες προτάσεις, κυρίως με επίμονους αγώνες, να ξεπεράσουν ό,τι δεν μπόρεσε μέχρι τώρα να ξεπεράσει ο παλαιοκομματισμός. (Στ.Γ.Κ.)

ΡΕΑΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ρεαλισμός (το περίφημο “εφικτό”) στην πολιτική αποτελεί την ουσία της. Το ζήσαμε με την “Αλλαγή” του Ανδρέα, με τον “εκσυγχρονισμό” του Σημήτη, την “επανίδρυση του κράτους” του Κ. Καραμανλή… Πρόσφατα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιώργος Σταθάκης, δήλωσε σε συνέντευξή του στην “Εφημερίδα των Συντακτών” ότι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ “φαντάζουν περισσότερο ρεαλιστικές” από αυτές της σημερινής κυβέρνησης. Και εξήγησε: “Η διαπραγμάτευση που θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι συνολική και θα αφορά τόσο την απομείωση του δημόσιου χρέους σε βιώσιμα επίπεδα, όσο και την αντικατάσταση του μνημονίου με ένα οικονομικό πρόγραμμα προσανατολισμένο προς την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την ανακούφιση της κοινωνίας”. Για να προσθέσει πως “Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στο ότι δεν σκοπεύει να προβεί σε μονομερείς ενέργειες, καθώς θεωρούμε ότι οι προτάσεις τις οποίες κομίζουμε είναι επωφελείς για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη”.

Πολύ ωραία όλα αυτά, αν παραμείνουν και στην πράξη. Διότι, η στρογγυλοποίηση ακραίων απόψεων που φοβίζουν “νοικοκυραίους” και αγορές, κρίνεται μεν ως “πολιτική σοφία”, πριν τις εκλογές (προς άγραν ψήφων), θα είναι όμως εγκληματική αν δεν τηρηθεί και μετά τις εκλογές. (Στ.Γ.Κ.)

ΤΟ “ΟΛΟΝ” ΠΑΣΟΚ

ΤΟ ΚΟΜΜΑ που κυριολεκτικά “στραπατσαρίστηκε” από την κρίση είναι το ΠΑΣΟΚ. Παίρνοντας στα χέρια του (στις εκλογές του 2009) μια “καυτή πατάτα” (την χρεοκοπία της χώρας), αντί να κινηθεί με κριτήρια “σωτήρια” για τη χώρα, επέμενε ψηφοθηρικά στην κοινωνικοοικονομική πολιτική του. Κι ας βουλιάζαμε συνεχώς ως χώρα.

ΕΤΣΙ αναγκαστικά, εκ των υστέρων με την τρόικα, υιοθέτησε σκληρές λύσεις. Λύσεις, αντίθετες προς τα σοσιαλιστικά “ιδεώδη” του, που κατέστρεψαν ουσιαστικά μια ολόκληρη κοινωνική τάξη -τη μεσαία- στην οποία στηριζόταν δεκαετίες. Σήμερα έχει απογυμνωθεί τελείως ιδεολογικά εφαρμόζοντας -συγκυβερνώντας με τη Ν.Δ.- τα πιο απάνθρωπα και ανάλγητα οικονομικά μέτρα. Γι αυτό και τα δημοσκοπικά ποσοστά του κυμαίνονται πολύ χαμηλά.

ΤΟ ΝΑ διασπασθεί τώρα, σ΄αυτή τη φάση, λίγο δηλαδή πριν τις εκλογές, θα είναι ό,τι χειρότερο για μια παράταξη που άφησε το στιγμα της με πολλά θετικά στη Μεταπολίτευση. Μας βρίσκει, λοιπόν, σύμφωνους η άποψη του κ. Δ. Κρεμαστινού, βουλευτή του ΠΑΣΟΚ (Δωδεκάνησα): «Πραγματικά είναι αδιανόητο στη φάση αυτή μια ομάδα του ΠΑΣΟΚ να στραφεί εναντίον του ΠΑΣΟΚ. (…) Ποτέ στην ιστορία αυτού του τόπου δεν συνέβη να διασπαστεί προεκλογικά ένα κόμμα, έστω και μια ομάδα, ένα μέρος κόμματος». Και το σχετικό σχόλιο ενός φίλου: “Ήταν που ήταν το κλήμα…, το έφαγε κι ο γάιδαρος…” (οι “προεδρικές” φιλοδοξίες) και ησυχάσαμε! (Στ.Γ.Κ.)


Σχολιάστε