Χριστούγεννα-2014
Posted on 27 Δεκ, 2014 in Σχόλια | 0 comments
https://www.youtube.com/watch?v=O-BSAND9giA
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2014
-“…και επί γης ειρήνη”
ΚΑΘΕ χρόνο ευχόμαστε το “επί γης ειρήνη”, και πάντα το αίμα των συνανθρώπων μας ξοδεύεται παράλογα σε πεδία ποικίλων “μαχών”: από τα πολεμικά μέτωπα της ανθρώπινης ματαιοδοξίας και απληστίας μέχρι το μινώταυρο της ασφάλτου.
ΣΕ όλα τα πλάτη και τα μήκη της γης.
ΟΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΙ, οι φυλετικοί και οι οικονομικοί πόλεμοι βρίσκονται, με τον καινούργιο αιώνα, σε μεγάλη έξαρση.
-ΤΟ ΒΑΘΥ Ισλάμ κατόρθωσε να δημιουργήσει ένα “ισλαμικό κράτος”, οι δε τζιχαντιστές (φανατικοί ισλαμιστές πολεμιστές εναντίον των αλλοθρήσκων), τόσο με τους δημόσιους αποκεφαλισμούς δυτικών Χριστιανών, όσο και με τις επιθέσεις αυτοκτονίας (Γαλλία), προαναγγέλλουν ένα ζοφερό μέλλον. Ένας πόλεμος που προμηνύεται ανηλεής ξεκίνησε, χωρίς να μπορεί κανείς να προδικάσει την έκβασή του.
-ΣΤΗΝ Αμερική η βόμβα των φυλετικών διακρίσεων…εξερράγη φέρνοντας στο προσκήνιο ένα “αρχαίο” μίσος που σοβούσε δεκαετίες. Οι εν ψυχρώ αντεκδικήσεις μάς ξαναγυρίζουν στα χρόνια πριν το 1950.
-ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ των αυτοκτονιών στη χώρα μας βρίσκεται σε πολύ υψηλά ποσοστά μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. Σύμφωνα δε με τον ψυχίατρο της ΜΚΟ “Η Κλίμακα”, κ. Κυριάκο Κατσαδώρο, πλην των άλλων παραμέτρων,και “η οικονομική κρίση κινητοποιεί τη διαδικασία των αυτοκτονιών”.
ΔΥΣΤΥΧΩΣ, η “επί γης” ειρήνη είναι ένα διαχρονικό και ανεκπλήρωτο ζητούμενο. Κι όπως αποδεικνύεται από τα γεγονότα της καθημερινότητας, αλλά και της Ιστορίας, είναι περισσότερο στη φύση των ανθρώπων να προτιμούν τον “πόλεμο”, παρά την ειρήνη! Είτε πρόκειται για “εσωτερικές” υποθέσεις (οικογένεια, κράτος, κόμματα, τάξεις, φυλή, θρησκευτικότητα κ.λπ.), είτε για “εξωτερικές” υποθέσεις (διακρατικές ή διεθνείς σχέσεις).
-“… “εν ανθρώποις ευδοκία”
ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ πόλεμοι των πλουσίων χωρών εναντίον των πτωχών, οι επαχθείς όροι (μνημόνια) που επιβάλλονται στις φτωχές (ή χρεοκοπημένες) δανειζόμενες χώρες, τα embargo, οι νομισματικοί ή ενεργειακοί πόλεμοι κ.λπ., τί περιθώρια άραγε παρέχουν ώστε να υπάρχει “ευδοκία” στους ανθρώπους;
ΔΥΣΤΥΧΩΣ, τα στοιχεία που προσδιορίζουν την “εν ανθρώποις ευδοκία”- σύμφωνα με τα μέτρα των ανθρώπων-, κυρίως δε η έλλειψη αυτών, είναι αυτά που ενεργοποιούν τη μελαγχολία των εορτών. Όταν δεν υπάρχουν τα στοιχειώδη, η ευδοκία παραμένει προσδοκία.
ΕΠΙΠΛΕΟΝ, ο προγραμματισμός του χρόνου και η διαχείριση του υπάρχοντος χρήματος, οι καθιερωμένες και υποχρεωτικές γιορταστικές επισκέψεις, ο καθαρισμός και ο στολισμός του σπιτιού, το άγχος των δώρων κ.λπ., αυξάνουν κατακόρυφα την ένταση σε ανθρώπους που βιώνουν δυσεπίλυτα οικονομικά-και όχι μόνο- προβλήματα.
ΚΡΙΣΗ και “ευδοκία” φαινομενικά είναι ασύμβατα, όσο κι αν θέλουμε να θέσουμε την “ευδοκία” στη σφαίρα του μεταφυσικού! Η ελάχιστη ευδοκία που μπορούμε να αισθανθούμε, όταν γύρω μας υπάρχει η δυστυχία, είναι μέσα και δια της αλληλεγγύης. (Στ.Γ.Κ.)
ΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑ ΜΙΑΣ ΑΛΛΗΣ ΟΔΥΝΗΡΗΣ ΕΠΟΧΗΣ
Ο Μίλτος Σαχτούρης (1919-2005), ένας απο τους σημαντικότερους μεταπολεμικούς μας ποιητές, μεταξύ των πολλών «χριστουγεννιάτικων» στίχων του («Χριστούγεννα», 1948, «Ο νεκρός στις γιορτές», 1986, «Τα λυπημένα Χριστούγεννα», 1990), στο ποίημά του «Χριστούγεννα 1948», συνδυάζει τη Γέννηση του Χριστού με τα γεγονότα του Εμφυλίου:
«Σημαία
ακόμη
τα δόκανα στημένα στους δρόμους
τα μαγικά σύρματα
τα σταυρωτά
και τα σπίρτα καμένα
και πέφτει η οβίδα στη φάτνη
του μικρού Χριστού το αίμα, το αίμα, το αίμα”.
Και τώρα υπάρχουν “δόκανα στημένα” παντού. Και τώρα οι ελπίδες μας είναι “καμένα σπίρτα”. Παρόλα αυτά, η μύχια ευχή για “Καλά Χριστούγεννα” και μια άλλη νέα χρονιά διατρέχει όλη την οικουμένη. (Στ.Γ.Κ.)
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ ΤΟΥ 2014
Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ εφημερίδα Deutsche Welle (23-12-14), σε ανταπόκρισή της από την Ελλάδα ακτινογραφεί τη χώρα μας, όπως τη ζούμε: Μια Ελλάδα, δηλαδή, που “όζει” πολιτικής βρομιάς, ανίκανων πολιτικών που δεν μπορούν να μονιάσουν για μια στιγμή, με ένα λαό που βρίσκεται έρμαιο των φιλοδοξιών και των κομματικών “αλισβερισιών”, χωρίς ο ίδιος να μπορεί να αλλάξει. Η κρίση είναι παντού, έχει φτάσει ως το μεδούλι και μακάρι να είναι η αιτία να απαλλαγούμε από σάπιες νοοτροπίες.
Η ΠΑΡΑΠΑΝΩ, λοιπόν, εφημερίδα σημειώνει: «Τα σημάδια της κρίσης είναι φανερά παντού. Έτσι βλέπει κανείς περισσότερα αυτοκίνητα χωρίς πινακίδες να στέκονται παρκαρισμένα. Πολλοί ιδιοκτήτες αυτοκινήτων δεν έχουν χρήματα για να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας. Για το λόγο αυτό αφαιρούν τις πινακίδες, τις καταθέτουν στην εφορία και αφήνουν τα αυτοκίνητά τους. Πολλά μαγαζιά είναι κλειστά και οι βιτρίνες άδειες, οι έμποροι τα εγκατέλειψαν. Και όταν πέφτει το βράδυ βλέπει κανείς ανθρώπους να ψάχνουν στα σκουπίδια για φαγητό».
ΚΙ ΟΜΩΣ, είναι κυρίως η Γερμανία που επιμένει στη σκληρή λιτότητα στην Ελλάδα. Είναι η γερμανική κυβέρνηση που μετράει τη χώρα μας ως “μοχλό” των αλλαγών που ονειρεύεται στην Ε.Ε., ώστε η Ευρώπη να γίνει “γερμανική”. Ή, μήπως όχι; (Στ.Γ.Κ.)