"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Ζωή σε E-MAIL

 

 

 

ΖΩΗ ΣΕ E-MAIL

  • Η τρόικα, σύμφωνα με το e-mail που στάλθηκε (3-12-14), φέρεται να μην πείθεται για την εισπραξιμότητα των μέτρων που προτείνει η κυβέρνηση. Οι δανειστές ζητούν ποσοτικοποίηση (!) των μέτρων από το υπουργείο Οικονομίας και το υπουργείο Εργασίας”.

ΤΑ e-mails εισέβαλαν στην καθημερινότητά μας, με την πρόθεση να μας… διευκολύνουν. Έτσι, έχουμε προσλήψεις ή απολύσεις μέσω “ηλεκτρονικού ταχυδρομείου”, υποβολή φορολογικών δηλώσεων, λήψη εγγράφων, τροποποιήσεις καταστάσεων ή Ε9, ειδοποιήσεις για επαφές (τηλε-διασκέψεις), ποικίλες ανακοινώσεις, γενική αλληλογραφία, διαφημίσεις, ενημερώσεις, ειδήσεις…

ΚΑΙ τώρα τηλε-πολιτική και τηλε-κυβερνητική από την τρόικα!

ΚΑΘΕ καινοτομία έχει δυο όψεις. Δυστυχώς εμείς, στη δίνη της κρίσης και της δήθεν πολυδιαφημισμένης “ηλεκτρονικής διακυβέρνησης” (open.gov), αδυνατούμε να αξιοποιήσουμε θετικά πάντα μια τεχνολογία που, ούτως ή άλλως, δημιουργήθηκε για να μας εξυπηρετήσει.

ΩΣ άτομα και συλλογικότητες.

ΣΗΜΕΙΑ των καιρών και της αδυναμίας μας ως επικυρίαρχου κράτους είναι ότι με το χθεσινό τους e-mail, “οι τροϊκανοί ζητάνε περαιτέρω εξηγήσεις για το δημοσιονομικό κενό, πιο ρητές δεσμεύσεις για άλλα θέματα και διευκρινίσεις για κάποια διαρθρωτικά μέτρα”.

ΠΟΥΘΕΝΑ ο λαός. Αποφασίζουν άλλοι γι αυτόν. Χωρίς αυτόν. Με ένα ηλεκτρονικό σημείωμα λίγων λέξεων “ρυθμίζεται” η τύχη ολόκληρων κρατών και η οικονομική κατάσταση λαών.

ΚΙ ΟΜΩΣ, τα μηχανήματα είναι άψυχα. Άψυχα και τα μηνύματά τους. Εμείς τους δίνουμε την ανάλογη αξία… Αν όλα αυτά δεν συνιστούν μια ηλεκτρονική δικτατορία, τότε τί είναι; (Στ.Γ.Κ.)

 

 

 

ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΕ… ΛΟΓΙΑ!

-Η ΜΑΦΑΛΝΤΑ είναι μια μικρή “καρτουνίστικη” ηρωίδα του διάσημου Αργεντινού σκιτσογράφου και χιουμορίστα Quino, στην οποία ο δημιουργός αποδίδει πολλές φορές- με παιδική αφέλεια- σκέψεις μεγάλων ατόμων! Όπως αυτή της εικόνας μας (φωτό, 1), που λέει μια τραγική αλήθεια που βιώνουμε χρόνια τώρα εδώ: “Αν η εργασία δεν είναι πια δικαίωμα, τότε και η πληρωμή των φόρων δεν είναι πια καθήκον”. Απλά, λογικά και κατανοητά πράγματα, για όσους επιμένουν ακόμη να μας στίβουν στην πρέσα των ασύμμετρων φορομπηχτικών μέτρων.


-Η ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ στο Ακρωτήρι είναι από τα ονομαστότερα και ιστορικότερα κρητικά μοναστήρια, φρουριακού τύπου, στα Χανιά. Με μεγάλη μάλιστα επισκεψιμότητα όλο το χρόνο. Παραμένει ένας ιδανικός τόπος επίσκεψης, στα πλαίσια του λεγόμενου “θρησκευτικού τουρισμού. Το μεράκι των μοναχών και η εργατικότητά τους, η καλαισθησία κι ο σεβασμός στην παράδοση διακρίνονται ευθύς μόλις εισέλθει κανείς στη μονή, ή έλθει σε επαφή με τους μοναχούς (φωτό, 2). Τόσο το παραδοσιακό πηγάδι, όσο και το λαγήνι (νερού ή λαδιού) δίνουν μια πρόσθετη νότα στον προαύλιο χώρο της μονής. (Στ.Γ.Κ.)

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΣΗΜΑΣΙΑ

ΜΕ μεγαλοπρέπεια αλλά και συγκίνηση έγινε στο Φανάρι η πανηγυρική Πατριαρχική και Συνοδική Θεία Λειτουργία για τη γιορτή του Αγίου Ανδρέα, παρουσία του Πάπα Φραγκίσκου και της συνοδείας του. Στο τέλος της λειτουργίας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Πάπας αντάλλαξαν τα καθιερωμένα μηνύματα, που ανταλλάσσουν μετά την άρση του Σχίσματος των Εκκλησιών, από τη δεκαετία κιόλας του ’60.

ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΘΕΙ ότι η έλευση του Πάπα Φραγκίσκου στην Πόλη, αποτελεί επίσης συνέχεια των ανάλογων επισκέψεων που είχαν κάνει οι προκάτοχοί του Παύλος Στ’, Ιωάννης – Παύλος Β” και Βενέδικτος ΙΣτ΄, και «μαρτυρεί τη βούληση της Εκκλησίας της Ρώμης να συνεχιστεί η σταθερά πορεία, προς αποκατάσταση της πλήρους κοινωνίας μεταξύ των Εκκλησιών».

ΣΤΟΝ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ αιώνα οι θρησκευτικοί πόλεμοι θα έχουν έξαρση. Οι δε ακραίες πράξεις (τζιχαντιστές) θα συνεχισθούν, όσο δεν θα υπάρχουν αρραγή πολιτικά και θρησκευτικά μέτωπα. Για πρώτη φορά μάλιστα οι δυο προκαθήμενοι της Χριστανοσύνης μίλησαν “πολιτικά” για το φαινόμενο της θρησκευτικής βίας στον κόσμο. Μήπως είναι καιρός να αναληφθεί μια Παν-χριστιανική εκστρατεία κατανόησης καικαταλλαγής των παθών;

(Στ.Γ.Κ.)

 

 


Σχολιάστε