"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Μακεδονία ίσον Ελλάδα (Σχόλια, Χ.Ν., 27-11-14)

 

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΙΣΟΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΑΠΛΑ και κατανοητά για όλους, κυρίως τους γείτονές μας, τους Σκοπιανούς: “Η Αμφίπολη είναι στη Μακεδονία, η Βεργίνα είναι στη Μακεδονία και η Μακεδονία είναι στην Ελλάδα. Το να υποστηρίζει κανείς το αντίθετο είναι τόσο γελοίο όσο το να υποστηρίζεις ότι ο Ιησούς πήγε στην Αμερική”.

ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ υποστήριξε, και πολύ σωστά, η κα Ντόροθι Κινγκ, μια από τις πλέον αναγνωρίσιμες αρχαιολόγους στον κόσμο. Έχει πάθος με την Ελλάδα, αλλά και τον Μέγα Αλέξανδρο: “Ναι, οι Μακεδόνες εισέβαλαν και κατέκτησαν τα Σκόπια, αλλά ο Αλέξανδρος κατέκτησε και το Ιράν και το Αφγανιστάν. (Και) καμία από τις δύο αυτές χώρες δεν ισχυρίζεται ότι αυτό τους κάνει Μακεδόνες”, λέει χαρακτηριστικά.

ΕΚΤΟΣ από τις εύστοχες αυτές παρατηρήσεις, εντύπωση έχει προκαλέσει η στάση της κας Κινγκ απέναντι στις επίσημες θέσεις των κυβερνήσεων των Σκοπίων περί της ονομασίας της χώρας τους. Βλέπετε, άλλο η διπλωματία και άλλο η επιστήμη. Οι απόψεις της, εξάλλου, έχουν διευρύνει τον δημόσιο διάλογο γύρω από την ανασκαφή της Αμφίπολης, προκαλώντας διεθνές ενδιαφέρον. Επιμένει, όπως και κάθε σημαίνων αρχαιολόγος στο ότι το εντυπωσιακό κυκλικό μνημείο κατασκευάστηκε με παραγγελία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, και πως τελικά πρόκειται για τον τάφο του φίλου του, του Ηφαιστίωνα!

ΕΠΙΠΛΕΟΝ, η κα Ντόροθι, σε πρόσφατη συνέντευξή της στο “Έθνος της Κυριακής” (16-11-14), δήλωσε ότι είναι έτοιμη να προσφέρει τη βοήθεια της στη χώρα μας, αν της ζητηθεί, εκφράζοντας, παράλληλα και τη σιγουριά της ότι οι αρχαιολόγοι στην Αμφίπολη “θα συνεχίσουν να κάνουν σπουδαίες αποκαλύψεις”.

… ΑΠΟ την αλησμόνητη Μελίνα στην κα Περιστέρη, και από την Αμάλ (την κα Κλούνει) στην κα Ντόροθι. Ένα είναι το βέβαιο: η υπόθεση Αρχαία Ελλάδα (Αμφίπολη, Μάρμαρα του Παρθενώνα κ.λπ.) συγκινεί και δραστηριοποιεί περισσότερο τις γυναίκες παρά τους άντρες! Από τα ευχάριστα μεν, αλλά και περίεργα που πρέπει να αξιοποιηθούν. (Στ.Γ.Κ.)

——————————————————————————————-

 

ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ ΚΙ ΑΥΤΟ…

…ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ, δηλαδή, απαξίωση της ηγεσίας ενός Πανεπιστημιακού Ιδρύματος, από μια δράκα φοιτητών. Που διαμαρτυρόμενη άδειασε ό,τι σκουπίδια μάζεψε, πάνω στο γραφείο του κ. Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών!

ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ή πραγματική, μια τέτοια πλήρης απαξίωση ενός εκπαιδευτικού θεσμού δείχνει σε ποιο κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκεται η Παιδεία (και η ελληνική κοινωνία γενικά). “Είμαστε όλοι για τα σκουπίδια” ή μήπως η αγανάκτησή μας ξεπερνά πολλές φορές τα όριά της;

ΦΥΣΙΚΑ και δεν είναι το πρώτο, ούτε το τελευταίο γεγονός που μας εντυπωσιάζει. Είδαμε και χειρότερα, όπως το κτήσιμο με τουβλα (!) του γραφείου ενός πρύτανη!

…ΚΑΚΑ τα ψέματα: τα ελληνικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, με ελάχιστες εξαιρέσεις, μεταπολιτευτικά “φιλοξένησαν” (και… φιλοξενούν) όλες τις στρεβλώσεις του ελληνικού πολιτικού συστήματος: αναξιοκρατική επιλογή διδακτικού προσωπικού, νεποτισμός, βαθιά κομματοκρατία, κακόγουστες αφισορρυπάνσεις και σκουπίδια κάθε “είδους”, “δυναμικές μειοψηφίες” που ρυθμίζουν τα των καταλήψεων και εκλογών, διαφθορά στη χρήση και κατάχρηση του δημόσιου χρήματος, συνδικαλιστική κυριαρχία κ.λπ.

ΚΑΙ όλα αυτά στο όνομα μιας δήθεν ελεύθερης και δημοκρατικής (διάβαζε, κομματικής) διακίνησης των ιδεών.

ΑΝ καλοεξετάσει κανείς την περίπτωση των “σκουπιδιών” στο Καποδιστριακό, εντάξει, μπορεί οι φοιτητές να μην έπραξαν ορθά πετώντας τα πάνω στα πρυτανικά γραφεία, όμως για τη μετατροπή των ΑΕΙ σε “σκουπιδότοπους” δεν φταίνε μόνον οι φοιτητές. Πρωτίστως φταίνε οι ίδιοι οι καθηγητές που χρόνια τώρα κάθε άλλο παρά για μια “κάθαρση” στους χώρους των ΑΕΙ φρόντιζαν.

ΜΑΚΑΡΙ να μπούνε νέοι κανόνες τώρα, πραγματικά αξιοκρατικοί στα ΑΕΙ. Τόσο στην επιλογή και διαχείριση του διδακτικού προσωπικού τους, όσο και στη διαφάνεια (δημόσιος απολογισμός) των οικονομικών τους. Επίσης, τόσο στη συνδικαλιστική δράση των κομμάτων στους πανεπιστημιακούς χώρους, όσο και στην “καθαρή” σχέση φοιτητών καθηγητών. (Στ.Γ.Κ., stcloris@yahoo.gr)

 

 

 

 

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

Κύριε πρόεδρε,

  • Μέτρο-μέτρο”, λέει, πάει η συζήτηση με την τρόικα στο Παρίσι”

Γιατί τώρα αυτό μας θυμίζει το “Βράχο, βράχο τον καημό μου, τον μετράω και πονώ…” του Μ. Θεοδωράκη, αυτό μάλλον έχει να κάνει με τον από δώ και πέρα ατελέσφορο επιπλέον σισύφειο αγώνα που μας περιμένει.

Εκτός κι αν “μέτρο-μέτρο” η τρόικα εννοεί ότι μας παίρνει μέτρα για την κηδεία μας!

ΕΡΜΟΛΑΟΣ


Σχολιάστε